In PSD nu stie stanga ce face dreapta. Declaratiile liderilor care participa la aceleasi discutii difera ca de la cer la pamant. Lupta se da intre -grupari-. Iar Ion Iliescu nu vrea sub nici un chip sa-i faca jocurile lui Mircea Geoana si grupului de la Cluj. In schimb, Adrian Nastase a devenit o tinta ambulanta in care trag toti, indiferent de apartenta la un grup sau altul.
PSD se ia dupa Traian Basescu. Dupa ce Mircea Geoana l-a criticat indelung pe seful statului pentru intalnirile de taina la Golden Blitz, liderul PSD i-a convocat pe liderii din teritoriu si de la Bucuresti la… restaurant. Cel mai important punct pe ordinea de zi a pesedistilor nu a fost insa Congresul sau multiplele candidaturi la presedintia partidului, ci mazilirea lui Adrian Nastase. Pentru ca acesta s-a incapatanat si nu si-a dat mult asteptata demisie de onoare, pesedistii nu numai ca au decis desfiintarea functiei de presedinte executiv cel putin la nivel central, ci au hotarat si ca fostul premier nu are loc in viitorul -consiliu al presedintilor-.
Liderii PSD se bat cap in cap
La sfarsitul intalnirii care a fost considerata informala, dar unde s-au luat hotarari importante pentru viitoarea structura a partidului, declaratiile liderilor social-democrati au fost atat de contradictorii, incat parca nu s-ar fi aflat la aceeasi sedinta. In primul rand, Mihai Tanasescu a spus ca s-a discutat despre problema vicepresedintilor, dar a dat de inteles ca nu s-a luat o hotarare definitiva. A explicat ca in PSD vor fi, asa cum se banuia, vicepresedinti pe euroregiuni si vicepresedinti pe domenii tematice. -In acest moment exista o majoritate care este de acord cu este lucru, asteptam restul conferintelor judetene si primirea chestionarelor, pentru a vedea exact care este opinia liderilor-, a declarat Tanasescu, care a confirmat ca isi va depune candidatura pentru unul dintre posturile de vicresedinti, cel mai probabil pentru cel pe domeniul economico-financiar.
Se pare ca Tanasescu a iesit prea devreme de la sedinta, pentru ca Mircea Geoana, cateva minute mai tarziu, a parut foarte sigur de rezultatul chestionarelor. Geoana a anuntat ca PSD va avea intre 13 si 15 vicepresedinti, care sunt impartiti pe euroregiuni si domenii de activitate. De asemenea, liderul social-democrat a mentionat ca s-a luat hotararea ca toti liderii, adica vicepresedintii, secretarul general si, mai nou, trezorierul, sa fie alesi de Congres, insa la un an de la alegere sa li se evalueze activitatea. In plus, se va infiinta mult pomenitul Consiliu al presedintilor, unde ar trebui sa fie inclusi, pe langa toti presedintii de partid din ultimii ani, liderii de la organizatiile judetene. Decizie de altfel cat se poate de bizara, daca luam in considerare doar faptul ca cei opt vicepresedinti pe euroregiuni vor fi alesi tot din randul presedintilor de organizatii judetene. Tot ce ii mai lipsea structurii si asa stufoase a partidului aflat in opozitie. Mircea Geoana a mai precizat ca Ion Iliescu este cel care ar trebui sa ocupe functia de presedinte onorific al acestui consiliu, dar ca, deocamdata, nu are vreo confirmare in acest sens. Si prima lovitura o primeste Adrian Nastase de la presedintele PSD, pentru ca acesta a mai declarat ca fostul premier nu va intra in noua structura, care pare infiintata special pentru Ion Iliescu. In schimb, vor fi primiti presedinti de sector din Bucuresti, pentru ca organizatiile respective vor fi asimilate celor judetene. Geoana a tinut sa sublinieze ca presedintele onorific al consiliului inteleptilor -va avea un vot de dat si un cuvant de spus-.
Mitrea da lovitura de gratie
La alte cateva minute, Miron Mitrea a facut alte declaratii. Daca a confirmat pe de o parte discutia despre vicepresedinti, spunand ca vor fi 15, in schimb, secretarul PSD spune ca la sedinta la care a participat nu a discutat despre functia de presedinte executiv. In schimb, Mitrea da lovitura de gratie fostului sau sef, Adrian Nastase, spunand ca in structura pentru presedintii din judet vor intra -actualii presedinti ai partidului, plus Ion Iliescu-. Ion Iliescu a fost insa foarte rezervat in declaratii, alimentand speculatiile conform carora fostul lider PSD va fi candidatul surpriza pentru sefia partidului la congresul din 10 decembrie.
Structura cat se poate de stufoasa cu 13-15 vicepresedinti si consilii peste consilii este sustinuta si de Liviu Dragnea, liderul PSD Teleorman, in timp ce Doru Ioan Taracila nu mai vrea nici el ca, la nivel national, sa existe presedinte executiv.
Intre timp, PSD are timp sa propuna si o motiune de cenzura. Cel putin, asa au declarat liderii partidului, dupa ce in ultimele zile PSD a incercat sa infirme acest lucru. Propunerea ar trebui sa vina dupa ce se vor termina discutiile in parlament, privind bugetul pe anul viitor.
Implozie programata
Testul numarul 1: numiti un alt partid de stanga in afara de PSD.
Testul numarul 2: sunteti de stanga?
Testul numarul 3: ce partid ati vota daca duminica viitoare ar fi alegerile ?
Finalul sedintei Biroului Permanent National al PSD de la inceputul lunii iunie a marcat o clarificare importanta pe spectrul politicii romanesti: PSD nu accepta nici o initiativa pe culoarul stangii. -Pozitia noastra ramane neschimbata si domnul Iliescu este sincronizat fara nuante la aceasta pozitie (…) Fara constructii politice, fara Pol Social, fara terminologii care sa creeze confuzie– Mircea Geoana. -Barbatul gelos isi invata nevasta curva- – proverb romanesc. PSD nu isi doreste cu adevarat alegeri anticipate. O discutie cu o persoana avizata din interiorul PSD a sunat asa: – Sunteti pregatiti sa veniti la guvernare ?- -Pai ne-ar mai trebui vreo doua tari, Bulgaria, Ungaria …-.
Un raspuns din care initial nu se intelege nimic, mai ales daca e urmat de un hohot de ras consistent. Explicatia: in interiorul PSD exista trei guverne. Explicatia explicatiei : absenta alternativelor, independent structurate pe culoarul stangii politice, duce la manifestarea optiunilor centrifuge in cadrul aceleiasi formatiuni. Daca exteriorul acesteia este blindat – PSD nu accepta initiative la stanga sa – riscul e evident : implozia. PSD se va transforma intr-un bolovan de carton . Pe care, in ciuda masivitatii sale aparente, vantul alegerilor il va matura dintr-o parte in alta a bancilor parlamentare. Stanga romaneasca are mult mai multi adepti decat votantii PSD. Punct.