Home IT & Comunicatii Sun incearca detronarea regelui Microsoft

Sun incearca detronarea regelui Microsoft

DISTRIBUIŢI


Producatorul de computere Sun Microsystems Inc. a anuntat ca va lansa pe piata, in primul trimestru al anului viitor, un nou computer de birou care necesita cheltuieli mici si utilizeaza sistemul de operare Linux, in incercarea de a submina suprematia grupului rival Microsoft Corp.

Noul computer, intitulat Mad Hatter, va fi comercializat in pachete de 100 de bucati, insotite de un server de mare capacitate, fiind destinat cu precadere mediilor de activitate care utilizeaza retele de operare pe computer si necesita un numar scazut de facilitati. Mad Hatter va fi un computer de dimensiuni mici, echipat cu un procesor de capacitate medie, unitate hard disk si memorie RAM. Pretul sau va ajunge la aproximativ 1.000 de dolari, incluzand monitorul.

Din 2000, actiunile Sun au scazut cu 90 %

Computerul va detine un dispozitiv care sa citeasca carduri de identitate de marimea unor carti de credit, destinate utilizarii in siguranta a tehnologiei Java. De asemenea, este posibil ca Mad Hatter sa nu includa unitate floppy disk. -Sectorul corporatist va achizitiona acest nou computer, in primul rand, pentru ca el faciliteaza reducerea costurilor de utilizare si pentru ca ofera posibilitatea renuntarii la produsele Microsoft-, se arata intr-un comunicat al companiei. Potrivit grupului american, cheltuielile pentru echiparea si intretinerea a o suta de astfel de computere vor ajunge, pe parcursul a cinci ani, la aproximativ 300.000 de dolari, reprezentand circa 50 de dolari pe luna pentru fiecare unitate. Directorul departamentului de software al Sun, Jonathan Schwartz, a precizat ca un computer obisnuit impune, in aceeasi perioada de timp, cheltuieli de aproximativ un milion de dolari, suma care include achizitionarea aplicatiilor Microsoft si intretinerea computerului. Activitatea grupul Sun a suferit un declin, in ultimii ani, iar efectul acestei involutii a fost resimtit de actiunile companiei, a caror valoare a scazut, din anul 2000, cu aproape 90%.

Producatorii americani, intre care si compania Sun, au incercat in repetate randuri, sa impuna pe piata computere echipate cu mai putine componente, dar cu un succes limitat. Oficiali ai Sun au aratat insa ca evolutia componentelor software a determinat schimbarea strategiei de dezvoltare a acestui domeniu. Sun a asigurat o piata pentru computerele sale prin crearea propriului sistem de operare Solaris, compania anticipand ca va inregistra, in viitor, o crestere a vanzarilor de componente si aplicatii software, datorita noului tip de computer lansat. -Schimbarea strategiei Microsoft, prin care compania americana integreaza in fiecare computer mai multe aplicatii software, printre care si sisteme de operare, a determinat restul companiilor concurente sa constientizeze importanta acestor programe-, a aratat John Loiacono, vicepresedintele Sun. Oficialul a aratat ca preturile practicate la componentele hardware s-au diminuat foarte mult, in ultimii 10 ani, in vreme ce valoarea componentelor software a crescut.

Linux impotriva sectorului corporatist

Sistemul de operare Linux reprezinta o alternativa atat la Windows Microsoft, cat si la aplicatiile bazate pe configuratia Unix, care sunt utilizate cu precadere de sistemul corporatist, iar analistii nu pot preciza cu exactitate care dintre cele doua piete ar putea fi mai afectata de o eventuala evolutie a Linux.

De cealalta parte, Microsoft pare a nu se mai regasi, cu atat mai mult cu cat Grupul ProComp a inaintat, deja, o plangere in fata Departamentului american de Justitie, acuzand liderul mondial al pietei de software ca a incalcat o parte din prevederile acordului antitrust semnat anul trecut. In baza acordului invocat, Microsoft s-a angajat sa ofere clientilor si producatorilor de computere posibilitatea de a inlocui o parte din aplicatiile software dezvoltate de catre aceasta companie din cadrul sistemelor de operare Windows.

In acest sens, Microsoft a lansat, la inceputul lunii septembrie, un pachet care permite actualizarea sistemelor de operare dezvoltate de companie si prin care clientii din sectorul corporatist si necorporatist pot inlocui aceste programe cu un software similar dezvoltat de grupurile concurente. ProComp a aratat insa ca aceasta masura este ineficienta, intrucat serviciul este -greu de obtinut si dificil de utilizat-. Jim Desler, purtatorul de cuvant al Microsoft, a replicat ca acuzatiile sunt neintemeiate, aratand ca grupul pe care il reprezinta s-a consultat in permanenta, pe parcursul acestui an, cu oficiali guvernamentali si cu reprezentanti din industria de computere.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.