Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Buzău au efectuat un număr de șapte percheziții domiciliare pe raza județelor Prahova, Dâmbovița și Vaslui, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane în formă continuată, proxenetism în formă continuată și șantaj calificat in formă continuată.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2012 si până în prezent, a fost constituit un grup infracțional organizat format din trei suspecți la care ulterior au aderat și alte persoane și care, au avut ca scop, recrutarea, transportarea și adăpostirea mai multor persoane de sex feminin, de cele mai multe ori prin constrângere sau inducere în eroare, în vederea practicării prostituției pe teritoriile Greciei, Elveției si Germaniei.
Există suspiciunea rezonabilă că in cursul lunii ianuarie 2014 doi dintre membrii grupului infracțional au recrutat o persoană vătămată de pe raza județului Vaslui, prin inducere în eroare cu privire la natura activității pe care urma sa o presteze pe teritoriul Greciei, respectiv lucrător comercial la un magazin din orașul Salonic.
Pe fondul situației materiale precare, victima a acceptat promisiunea, astfel că suspecții au pus-o la dispoziția unui alt suspect care a transportat-o cu o cursă de autocar la Salonic fiind ulterior plasată într-o locuința închiriată de către acesta unde a fost obligată să practice prostituția.
Profitînd de neatenția suspectului, persoana vătămată a reușit să se refugieze într-o altă la locuință de pe raza orașului Salonic închiriată de către alți doi membrii ai grupului infracțional organizat care i-au promis sprijin față de suspectul care o transportase în Grecia și ofertă de ajutorare pentru reîntoarcerea în Romania.
Cei in cauză au transportat persoana vătămată în România fiind plasată in locuința acestora de pe raza județului Prahova și lipsită de libertate circa 2 luni de zile, sub pază strictă, reținerea actului de identitate și interzicerea de a comunica cu familia și cu mediul relațional.
Ulterior, suspecții au transportat persoana vătămată în orașul Zurich, Elveția unde au abligat-o să se prostitueze pentru a recupera pretinsele datorii pe care i le imputau pe perioada în care a fost cazată în România și Grecia.
Victima a fost astfel obligată sa se prostitueze timp de trei luni într-un club din Zurich, obținând suma de 25.000 CHF, banii obținuți fiind însușiți de către membrii grupului.
De asemenea, s-a reținut că începând cu luna decembrie 2012 cei doi suspecți, concubini, au îndemnat o persoană vătămată să practice prostituția în beneficiul acestora, pe teritoriul Elveției, în orașul Zurich, dându-i de înțeles acesteia că poate obține venituri substanțiale din această activitate.
Suspecții au suportat costul transportului până la Zurich cu o cursa aeriană în care a fost însoțită de către suspectă care a plasat-o într-un club și a determinat-o sa practice prostituția în perioada ianuarie-aprilie 2013, colectând întreaga sumă de bani, după deducerea cheltuielilor curente de întreținere.
În perioada decembrie 2012 — decembrie 2015 persoana vătămată a fost obligată la practicarea prostituției pe teritoriile Elveției și Greciei până la data la care a reușit sa-și asigure scăparea dintr-o locuință din Salonic.
În urma exploatării persoanei vătămate prin obligarea la practicarea prostituției, suspecții au obținut circa 100.000 euro.
La această sumă se adaugă și un alt beneficiu material în sumă de circa 300.000 euro obținuți de către cei doi suspecți ca urmare a inducerii în eroare a unui client fidel privilegiat al persoanei vătămate, cetățean elvețian.
Suspecții au procurat un act fals emis de către o unitate sanitară în care se invoca în mod nereal faptul că, copilul persoanei vătămate, suferă de o afecțiune cronică, respectiv epilepsie care necesită o intervenție chirurgicală obligând-o pe aceasta să prezinte documentul cetățeanului elvețian. Ulterior, ajutorul umanitar și financiar a fost acordat de cel in cauză în cuantumul evidențiat, banii fiind însușiți in totalitate de către cei doi suspecți.
S-a reținut totodată că în cursul lunii octombrie 2015 suspecții au agresat fizic persoana vătămată cu obiecte contondente tăietor înțepătoare, respectiv cuie.
De asemenea,în perioada cuprinsă între jumătatea lunii august 2015 si până la data de 3.01.2016 suspecții au obligat la practicarea prostituției o altă persoană vătămată care a fost plasată sub protecția și sub supravegherea unui alt suspect care a colectat banii astfel obținuți și i-a remis celorlalți doi suspecți, direct sau prin mandat de transfer.
În urma activității infracționale suspecții au obținut un beneficiu ilicit de circa 49.000 euro.
Ulterior, suspecții și-au extins activitatea infracțională și pe teritoriul României, astfel că in cursul lunii ianuarie 2016 au amenințat, în repetate rânduri, o victimă minoră în vârstă de 15 ani, cu darea in vileag a unor situații de fapt imaginare pe care i le imputa, respectiv faptul că se prostitua, situații verosimile însă prin plasarea lor conjuncturală într-un anumit context, devoalare ce urma sa fie făcută părinților celei in cauză și mediului ei relațional respectiv unității școlare la care minora este elevă.
Pentru a nu pune în practică amenințările, cei doi suspecți au solicitat persoanei vătămate suma de 900 lei, și pentru ca aceasta nu s-a conformat au pus în practică o primă etapă a actelor de amenințare în sensul ca i-au făcut cunoscut mamei faptul că fiica sa se prostituează și consumă droguri afirmând ca pot prezenta dovezi in această sens. Ulterior, suspecții au apelat victima minoră și au reiterat solicitarea de remitere a sumei de bani evidențiate, amenințând ca vor oferi și alte detalii despre faptele imaginare imputate victimei, pe care le vor răspândi și la unitatea școlara unde aceasta studiază.
Având in vedere că suspecții au obținut de pe urma activității infracționale beneficii ilicite cuantificate la suma totală de 449.000 euro și 25.000 CHF în cauză vor fi instituie măsuri asiguratorii.
La sediul DIICOT — Biroul Teritorial Buzău, vor fi aduse, în vederea audierii un număr de opt suspecți.
Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Buzău, SCCO Vaslui, BCCO Prahova, SCCO Dâmbovița.
Suportul tehnic și informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii de Jandarmi Mobile Neron Lupașcu Prahova.