Eugen Nicolăescu, liderul Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaților, a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, o serie de clarificări cu privire la prevederile și scopul proiectului de lege privind prevenția în sănătate. Prezentăm mai jos principalele declarații:
Eugen Nicolăescu: Atunci când am început elaborarea proiectului de lege, cu multe luni în urmă, am sondat cetățenii, dacă doresc sau nu doresc un asemenea lucru. Plecând de la un studiu care există, un sondaj de opinie care spunea că 90 la sută din populația țării dorește un program de preventie, dorește un program de analize și investigații gratuite, astfel încât fiecare cetățean să poată să prevină o îmbolnăvire, poate să prevină o situație critică de sănătate. Am purces la acest demers împreună cu Organizația femeilor liberale din PNL care a mers pe teren, a discutat cu mii, cu zeci de mii de oameni și în felul acesta am ajuns la concluzia că populația României dorește prevenția.
În toamna anului trecut, după mai multe dezbateri cu asociații ale pacienților s-a ajuns la o formă a proiectului de lege. Acea formă a fost depusă la Parlament și a fost prezentată pe 27 noiembrie 2015. De atunci și până ieri am tot așteptat să apară păreri, opinii, comentarii, astfel încât să putem să surprindem ceea ce interesează sau nu, ceea ce este criticabil sau nu din partea opiniei publice. Din păcate, ieri a apărut o știre care este total neconformă cu spiritul legii și cu ceea ce dorește legea să facă și atunci este obligația mea, în calitate de unul din cei 126 de initiatori, din patru grupuri parlamentare: PNL, PSD, UDMR si Grupul minorităților naționale. Noi am considerat că prevenția este o necesitate, este o acțiune utilă și mai ales este o dorință a cetățenilor României și ea trebuie transpusă într-o lege, pentru că pentru ca o țară să facă prevenție trebuie să aibă o serie de norme, trebuie să aibă fonduri asigurate și mai ales să fie informată populația și să fie informate și entitățile care participă la acțiunea de prevenție. Din experiențele mele anterioare de ministru am constatat că dacă nu există un cadru legal formalizat, o lege pe prevenție, este foarte greu să faci această acțiune coerent, închegat și, mai ales să poți să cuprinzi în aceste programe de prevenție toată populația care are nevoie.
Într-o acțiune de prevenție includem populația în funcție de o serie de criterii. În lege avem numai principii scrise, pentru că așa este normal să ai într-o lege, toate celelalte lucruri concrete, de acțiune efectivă, se vor regăsi în normele de aplicare a legii. Legea de care discutăm, care este acum subiect de controversă, de dezbatere publică este o lege strict pentru prevenție. Ca să avem realizabil un asemenea demers avem nevoie de un cadru formal, de un cadru legal. Introducem pentru prima oară obligativitatea statului român să participe cu fonduri exclusive pentru prevenție. Am pus într-o lege acest lucru pentru că în România avem două tipuri de cetățeni, cei asigurați și cei neasigurați. Statul român trebuie să aibă grijă de toți cetățenii români, indiferent dacă sunt sau nu asigurați. Nu poți să te duci să iei din banii de la asigurați să faci prevenție la neasigurați. Și atunci, lucrul cel mai echitabil este să te duci la bugetul de stat și să spui că suma respectivă se duce numai pentru prevenție și participă toți cetățenii României. Pentru că serviciile medicale pentru prevenție, sau cele de informare, de educație de prevenție, trebuie să se adreseze tuturor celor care au nevoie, așa cum se va stabili ulterior în norme. Toate aceste lucruri trebuie finanțate. După calculele noastre, cam 10 la sută din total fonduri de sănătate, adică fondurile alocate Casei și Ministerului Sănătății, ar trebui să satisfacă într-o primă etapă necesarul pentru tot programul național de prevenție. Zece la sută din aceste fonduri ar însemna astăzi cam 650 — 660 de milioane de euro. Este o sumă imensă pe care o putem lua în sistemul sanitar și cu care să începem să operăm pentru un asemenea program.
Prevenția înseamnă o viață mai bună, înseamnă depistarea riscurilor la timp, înseamnă prevenirea îmbolnăvirilor, înseamnă creșterea calității vieții oamenilor, înseamnă bani mai puțini, pentru că prevenția înseamnă mai puțin decât tratarea unor boli. Cu alte cuvinte, utilizăm banii pe care-i avem mult mai eficient. (…) Încercăm să aducem banul public pe un program clar, să fie monitorizat și să vedem ce eficiență obtinem. Toate statisticile pe care le-am consultat, mai ales din alte tări, în programele de prevenție ne arată că banul investit în prevenție produce efecte vizibile, semnificative, în 5-6 ani de la data începerii unui program. Sunt programe de preventie începute în Statele Unite în urmă cu 30 de ani și care astăzi produc efectele așteptate — mă refer în special la cele din domeniul cardiovascular. Dacă ai avut grijă să previi din timp mult mai puțini oameni au diverse patologii în domeniul cardiovascular.
Serviciile de prevenție, așa cum le-am prevăzut noi în lege, sunt gratuite, indiferent că sunt intervenții, analize, investigații sau educatie. Ele vor fi stabilite prin norme de comisii speciale, pe fiecare tip în parte de serviciu de prevenție și fiecare cetățean la ce anume are dreptul. La sfârșitul anului 2013, începutul anului 2014, am prezentat un pachet de servicii medicale de bază pentru toți cetățenii României, din care un capitol se referea la serviciile de prevenție. Deci avem deja o expertiză în acest domeniu și, atunci când legea va fi adoptată nu vom face decât să apelăm la fundamentările pe care le-am creat la vremea respectivă și, probabil, vom avea nevoie de timp scurt ca să putem să naștem normele care să ne ducă la aplicarea mai rapidă a legii.
Statul român își asumă în acest fel responsabilitatea prevenirii patologiilor, îmbolnăvirilor la cetățeni. Statul român cheltuiește bani pentru acest lucru. Am rămas neplăcut surprins de știrea care a circulat cum că am dori să băgăm mâna în buzunarul oamenilor și să-i sancționăm si să nu mai aibă tratamente. Dacă cei care au lansat asemenea știri ar fi citit, ar fi văzut că în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege, pe ultima pagină scrie că, după începerea prevenției, în următorii cinci ani de zile se vor face evaluări și în funcție de aceste evaluări se vor putea aplica și măsuri sancționatorii. Deci se începe programul de prevenție, trec aproape cinci ani, timp în care vedem dacă programele sunt bune sau nu și dacă produc efectele pe care le-am dorit, vedem dacă oamenii au fost informați corect, dacă baza materială necesară acestei legi atât de complexe a fost creată, dacă resursa umană (medici, asistenți) există pe teren, vedem dacă oamenii au acces la aceste servicii de prevenție și după aceea vedem dacă banul public a ajuns la cetățean, iar acesta e indiferent față de ceea ce statul îi oferă în mod gratuit. În toată lumea, atunci când ți se oferă un serviciu gratuit iar tu îl refuzi si ai repercursiuni ca urmare a acestui refuz trebuie să vii să plătești o cotă parte din ceea ce ai refuzat. În toată lumea se aplică acest sistem. Dar noi nu spunem asta. Noi spunem în felul următor: stimate cetățean, îți oferim toate aceste servicii, te informăm, te rugăm participă la această acțiune de prevenție pentru că este în interesul tău și al familiei tale. Tu trebuie să ai grijă să fii sănătos.
Implicăm responsabilitatea statului și facem acest lucru cu bună credință, cu dorința ca în următorii 20-30 de ani să avem o populație mai sănătoasă și, mai ales, să crească speranța de viață a cetățenilor români, care este foarte mică în comparație cu speranța de viață a cetățenilor din alte țări ale Uniunii Europene.
Oferim în cunoștință de cauză serviciile și omul poate să refuze în cunoștință de cauză. Omul informat va ști pentru ce optează si este decizia lui. Nu este decizia nimănui să bage mâna în buzunarul cuiva ca să îi ia banii. Fiecare om va opta pentru modul în care dorește să participe la programul de prevenție. Dacă tot sunt bani puși pentru el, măcar să beneficieze de acest lucru.