Home Economic-Financiar Ieftinire scumpa la energia electrica

Ieftinire scumpa la energia electrica

DISTRIBUIŢI

Dupa ce anuntul privind scaderea tarifelor la energie s-a dovedit total anticonstructiv pentru imaginea Cabinetului Nastase, avand in vedere ca aproape jumatate din consumatorii casnici urmau sa plateasca mai mult pentru a acoperi reducerea semnificativa a tarifului social, Ministerul Industriilor a decis ca aceasta ieftinire sa fie suportata de una dintre societatile din subordine, respectiv Electrica.

Trebuie spus ca decizia de a obliga societatea Electrica sa suporte acest efort financiar – cauzat de reducerea tarifului social cu un procent mult mai mare decat ar fi permis evolutia leului in raport cu dolarul – s-a luat dupa ce presa a evidentiat faptul ca pentru mai bine de jumatate din consumatorii casnici -ieftinirea in medie- inseamna o scumpire de circa 2%. Este cert faptul ca daca nimeni nu sesiza ce inseamna asa-zisa ieftinire, Guvernul ar fi aplicat-o asa cum a gandit-o de la bun inceput, respectiv reducere de 15% la tariful social si crestere de 2% la tarifele standard. Acest lucru este dovedit chiar de declaratia Premierului Adrian Nastase, facuta, in cadrul videoconferintei cu prefectii, la o zi dupa aprobarea de catre Executiv a marjei de diminuare a tarifelor, in care domnia-sa spune foarte clar ca -pentru a ne pastra in reducerea generala se va aplica o crestere de 2,32% la celelalte tipuri de tarife pentru consumatorii casnici-. Declaratia in care premierul recunoaste ca pentru majoritatea consumatorilor casnici tarifele ar trebui sa creasca, de la 1 octombrie, se afla pe site-ul Guvernului. Manevra nu a tinut insa, populatia intelegand ca, de fapt, este vorba tot despre majorare, asa cum, de altfel, am fost obisnuiti de mai bine de un an si jumatate.

Nemultumiti ca masura ce trebuia sa le aduca un important capital de imagine a avut un efect contrar, mai-marii PSD au gasit in graba o solutie de compromis, care sa-i scoata basma curata in fata contribuabililor: Electrica va suporta efortul financiar, estimat la 56 miliarde de lei/trimestru. Mai mult, acum, ca s-a stabilit cine va suporta costurile, se incearca acreditarea ideii ca nu s-a pus niciodata problema scumpirii tarifelor pentru o parte din consumatorii casnici si ca, de fapt, Electrica a solicitat aceasta reducere de 15%, ce va fi acoperita prin efortul propriu al societatii. Ceea ce inseamna ca Electrica va suporta cheltuielile de imagine ale Cabinetului Nastase.

Adevarul este ca decizia de scadere a tarifelor la energia electrica a fost luata in mare pripa, Guvernul dorind sa se afiseze si cu o masura care sa favorizeze populatia, in conditiile in care in aceeasi sedinta s-a anuntat majorarea preturilor pentru calatoria cu metroul. Ceea ce nu intelege Executivul este ca eforturile de a-si crea o imagine populista palesc de departe in fata estimarilor privind sumele uriase pe care cetatenii le vor plati la intretinere in aceasta iarna.

Amintim ca in sedinta de saptamana trecuta, Executivul a decis scaderea tarifelor la energia electrica pentru consumatorii industriali si casnici, in medie, cu 0,6%, iar pentru populatia inscrisa la tariful social – cu 15%.

In mod normal, mai bine zis in baza evolutiei monedei nationale in raport cu dolarul, s-ar fi justificat o reducere de 0,6% pentru toate tipurile de tarife. Aceasta ca urmare a estimarii unui curs pentru luna octombrie de 33.300 lei/dolar, in conditiile in care tarifele in vigoare sunt calculate la 33.500 lei/dolar. Executivul a hotarat insa ca in cazul celor inscrisi la tariful social, reducerea sa fie de 15%, sustinand ca Electrica a cerut acest lucru si ca in prezent societatea isi permite reducerea veniturilor cu 56 miliarde de lei/trimestru, ca urmare a unor masuri interne de reducere a costurilor. Intr-un comunicat al ANRE se precizeaza ca Electrica si-a redus pierderile comerciale in reteaua de joasa tensiune prin masuri de depistare a furturilor, precum si pierderile tehnologice prin imbunatatirea mentenantei si a regimurilor de functionare. O alta reducere a costurilor Electrica a avut loc, se spune in respectivul comunicat, prin introducerea unui sistem modern de facturare, pe baza de autocitire si consum estimat, precum si ca urmare a reducerii costurilor cu personalul.

Daca reactualizarea tarifelor in functie de evolutia leului in raport cu dolarul – inclusiv reducerea tarifelor asa cum este cazul acum – reprezinta o prevedere a acordului cu FMI, nu acelasi lucru se poate spune despre decizia de a scadea tarifele diminuand veniturile unei societati din sectorul energetic. Cu atat mai mult, cu cat una dintre principalele cerinte ale FMI – cresterea gradului de colectare a facturilor furnizorilor de utilitati – nu a fost indeplinita, iar Electrica este una dintre unitatile puternic monitorizate de FMI, avand de incasat peste 14.000 miliarde de lei. Ramane de vazut daca FMI va privi cu ochi buni imaginea pe care Executivul si-o construieste -pe spatele- unei societati din sectorul energetic.

ANRE a trimis, ieri, la -Monitorul Oficial- noua grila de tarife ce urmeaza a intra in vigoare la cinci zile de la data publicarii.

Astfel, consumatorii casnici de energie electrica care au optat pentru tariful social vor plati, incepand cu luna octombrie, 1.138 de lei pentru primii 60 de kilowati ora (kWh) consumati si 5.724 de lei /kWh pentru ceea ce depaseste acest consum, reprezentand o reducere a tarifelor cu 15%. Aproximativ 3,5 milioane de consumatori, reprezentand aproape 45% din consumatorii casnici din Romania, au ales abonamentul social si vor beneficia de aceasta reducere.

Restul tarifelor pentru populatie si agenti economici se vor reduce cu 0,6%, ca urmare a actualizarii cursului leu/dolar, in functie de care se calculeaza aceste tarife.

Pentru cei care au ales tariful optional de tip monom fara abonament, pretul unui kWh va fi de 2.823 de lei, iar pretul unui kWh in cadrul tarifului de tip monom cu abonament va fi de 2.093 de lei, in timp ce valoarea abonamentului zilnic este de 1.038 de lei.

Pentru tariful optional de tip monom diferentiat, noul pret este de 2.545 lei/kWh pentru energia consumata in orele de zi si 1.652 lei/kWh in orele de noapte, iar valoarea abonamentului zilnic este de 1.038 lei.

Preturile la tariful diferentiat pe trei zone orare sunt de 4.187 lei/kWh in orele de varf, 2.093 lei/kWh in orele normale si 1.652 lei/kWh in orele cu consum scazut.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.