Dr.Dan Mihail Nicolau, un apreciat chirurg din Cluj a pus pe hârtie un set de măsuri imediate pe care politicienii ar trebui să le implementeze. „După ce PNL s-a trezit din somn a produs o inițiativă legislativă aberantă privitoare la prevenție prin care se înființează încă o agenție consumatoare de fonduri fără a reprezenta o reorganizare și o reformare a sistemului de sănătate.” își începe medicul scrisoarea.
„1. Pornind de la concluziile controalelor Ministerului Muncii în unitățile sanitare prin care s-au constatat grave abateri (cu tentă penală) de la codul muncii, în principal prin nerespectarea numărului maximal de ore de muncă prestat de corpul medical, prin nerespectarea timpilor de odihnă și prin nerespectarea măsurilor de protecție a muncii, mai ales în ce privește expunerea la infecții și radiații a personalului medical” doctorul solicită Ministerului Sănătății „să inventarieze de urgență cu exactitate necesarul de personal medical pentru unitățile sanitare pentru ca acest sistem să funcționeze prin respectarea legilor existente și pentru a putea dimensiona cu exactitate nivelul bugetar necesar.
2. CNAS să devină de urgență autonomă, iar fondurile colectate cu titlu de asigurări de sănătate să se regăsească în conturile CNAS și nu să dispară cu alte destinații.
3. Descentralizarea CNAS prin revigorarea și responsabilizarea Caselor Județene de Asigurări de Sănătate. Fondurile colectate la nivel de județ cu titlu de asigurare de sănătate să fie folosite pentru plata serviciilor de sănătate acordate cetățenilor din acel județ.
Casele Județene de Asigurări de Sănătate vor deconta serviciile medicale ale cetățenilor din județul respectiv către unitățile sanitare din alte județe dacă pacientul optează pentru un tratament în alt județ.
În județele cu dezvoltare economică deficitară, deficitul de cont al CJAS vor fi completate de la bugetul statului.
4. Decontarea serviciilor medicale se va face la costul real al serviciului medical.
5. Decontarea serviciilor medicale se va face pentru fiecare secție în parte și nu în volum total la nivel de spital.
6. Se vor responsabiliza teritorial medicii de familie, extinzându-se obligațiile acestora la nivel de teritoriu și nu restrictiv doar la lista de pacienți. Aceasta măsură va facilita implementarea programelor naționale de prevenție și control a stării de sănătate a populației, fiind un vector important de inventariere reală a bolilor cronice. Prevenția se desfășoară însă prin atragerea cetățenilor și prin participarea lor benevolă, nu prin măsuri de coerciție și prin amenințarea cu eliminarea lor din sistemul public de sănătate — ceea ce echivalează cu o condamnare la moarte — așa cum dorește PNL!
7. Se va revizui anual de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății Nomenclatorul procedurilor medicale și al indicelui de complexitate.
8. Retribuirea personalului medical se va face diferențiat în funcție de calitatea actului medical (indicele de complexitate) și de cantitatea muncii (număr de pacienți).
9. Redimensionarea învățământului medical potrivit cu necesarul estimat de cadre medicale pentru sistemul de sănătate și nu prin nevoia de norme didactice.
10. Funcțiile administrative de conducere, șefi de secție sau de laboratoare, vor fi ocupate de personal medical cu cartea de muncă la Ministerul Sănătății, cadrele universitare fiind integrate cu părți de normă în activitatea medicală și responsabile cu procesul de învățământ și cercetare.
Reglementarea unei salarizări decente este o condiție a normalizării sistemului de sănătate din România.
Dr.Dan Mihail Nicolau
Șeful Secției de chirurgie toracică
Spitalul de Pneumologie ‘Leon Daniello’
Cluj-Napoca
Vicepreședinte al Partidul România Unită