Competitia pe piata liberalizata a telecomunicatiilor (1 ianuarie 2003) se va manifesta intr-o prima etapa in zona serviciilor internationale si nationale, urmand ca, dupa circa un an de zile, concurenta sa se faca simtita si in sectorul local, au declarat ieri reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC). Ceea ce inseamna ca, intr-o prima faza, liberalizarea va aduce o diminuare a tarifelor pentru segmentele international si interurban. Presedintele ANRC, Ion Smeeianu, a precizat ca un pas major in construirea unei piete concurentiale va fi stabilirea tarifelor in functie de costurile fiecarui operator. -Nu pot spune daca tarifele vor fi mai mari sau mai mici dupa momentul deschiderii pietei, 1 ianuarie 2003. In mod sigur insa, acestea vor fi stabilite pe baza costurilor justificate de fiecare operator in parte. In acelasi timp vom urmari sa nu existe subventie incrucisata, adica tarifele din local sa fie sustinute din cele din international si interurban-, a explicat dl Smeeianu. ANRC va putea respinge o oferta de pret trimisa de un operator daca apreciaza ca aceasta este exagerat de ridicata, la fel cum poate respinge si preturile foarte mici, considerate de dumping.
-Deschiderea pietei nu va insemna aparitia unui nou operator de tipul RomTelecom care sa opereze si in local, si in interurban, si in traficul de date, ci aparitia unor competitori pe fiecare din aceste segmente-, a declarat vicepresedintele ANRC, Alexandrina Hirtan. In ideea asigurarii acccesului nediscriminatoriu la infrastructura de comunicatii, ANRC va stabili nivelul tarifelor de acces la retelele publice de comunicatii electronice si tarifele de interconectare.
Oficialii ANRC recunosc ca s-ar putea ca RomTelecom sa nu fie de acord cu nivelul tarifelor de acces si interconectare reglementate de Autoritate, avand in vedere ca aceasta are dreptul de a stabili modalitatea de calcul si chiar nivelul tarifelor. -RomTelecom va fi obligat sa ofere infrastructura de care dispune ceilalti operatori, iar tarifele de acces si interconectare vor fi strict controlate de ANRC-, a mai precizat Alexandrina Hirtan. In cazul in care RomTelecom ar fi nemultumit de deciza ANRC, are posibilitatea sa o atace in instanta. Legislatia prevede ca in acest caz operatorul este cel care trebuie sa justifice de ce contesta decizia autoritatii, ANRC nefiind obligata sa isi justifice decizia.
Sectorul romanesc al comunicatiilor intra de azi intr-o noua etapa de dezvoltare prin inceperea functionarii Autoritatii de Reglementare in Comunicatii, institutie care va supraveghea competitia in domeniu si activitatea operatorilor de telecomunicatii. Scopul ANRC este acela de a proteja drepturile si interesele utilizatorilor, inclusiv dreptul de a beneficia de un serviciu universal, de a promova interoperabilitatea serviciilor de comunicatii prin asigurarea unor contracte de interconectare eficiente si de a asigura un cadru transparent de reglementare a pietei. ANRC este entitatea ce va promova concurenta in toate sectoarele pietelor de comunicatii electronice si servicii postale, va urmari prevenirea abuzurilor operatorilor cu putere semnificativa pe piata si va lua masuri pentru a crea un climat favorabil dezvoltarii investitiilor.-Incepand de azi, Autoritatea poate acorda autorizatii audio-vizuale si licente de emisie pentru utilizarea frecventelor radioelectrice. In contextul liberalizarii pietei de profil incepand cu 1 ianuarie 2003, rolul nostru va fi unul important, si anume sa solutionam toate problemele din acest sector, pe masura ce ele apar-, a declarat presedintele ANRC, dl Ion Smeeianu.
Principalele obiective ale ANRC pana la sfarsitul acestui an sunt elaborarea autorizatiilor generale si a formularului standard de notificare, determinarea pietelor relevante din sectorul comunicatiilor electronice, elaborarea procedurii pentru efectuarea analizelor de piata si inceperea analizelor de piata, in urma carora Autoritatea va identifica furnizorii de servicii sau de retele de comunicatii electronice cu putere semnificativa pe piata. -Un alt obiectiv este impunerea de obligatii specifice operatorilor cu pozitie unica pe o anumita piata pana la aparitia concurentei efective pe piata respectiva-, a aratat Smeeianu.
Operatorii vor cotiza cu 0,5% din cifra de afaceri
Din punct de vedere structural, noua Autoritate este independenta operational si financiar, atat fata de ministerul de resort, cat si fata de operatorii de pe pietele de comunicatii electronice si servicii postale. Finantarea va fi asigurata prin perceperea unui procent de maximum 0,5% din cifra de afaceri a operatorilor de comunicatii autorizati de ANRC. -Marimea procentului va fi influentata de necesarul de resurse financiare al institutiei pentru perioada respectiva-, a spus Smeeianu. Estimarile indica o cifra de afaceri a operatorilor din domeniu de circa 1,8 miliarde de dolari la momentul actual.