Incepand de anul viitor, pe langa raportarile anuale trimestriale si lunare, asiguratorii si reasiguratorii vor fi obligati sa aduca la cunostinta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in timpul anului, in termen de cinci zile lucratoare, o serie de informatii referitoare la opt tipologii de aspecte dintre cele mai diverse, unele deosebit de importante. In caz contrar, acestea pot fi sanctionate cu amenzi mari sau chiar cu suspendarea autorizatiei de functionare, potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000.
Schimbarea auditorului, raportata imediat
Practic, de la 1 ianuarie 2007, orice asigurator sau reasigurator va raporta Comisiei, in termenul precizat anterior, orice diminuare semnificativa a activelor lichide, care poate sa conduca la obtinerea unui coeficient de lichiditate sub cel prevazut de normele in vigoare. De asemenea, va fi raportata orice situatie de neindeplinire a obligatiilor de plata din lipsa de disponibilitati sau diminuarea marjei de solvabilitate disponibile sub nivelul considerat a fi minim, potrivit reglementarilor CSA.
Tot in termen de cinci zile, companiile in cauza vor trebui sa informeze CSA chiar si despre schimbarea auditorului financiar, orice modificare intervenita in conditiile contractuale de reasigurare fata de contractele de reasigurare initiale, valoarea oricaror participatii la o alta entitate, daca acestea depasesc pragul de 10% din capitalul social al acelei entitati, dar si obligatiile provenind din credite bancare, inclusiv imprumuturile primite de la
societatile din cadrul grupului din care fac parte, cand se depaseste 5% din capitalul social al asiguratorului imprumutat. Deosebit de important e faptul ca orice asigurator va trebui sa informeze CSA despre decizia de incetare a practicarii temporare sau definitive a unui anumit produs de asigurare.
Toate raportarile precizate anterior, precum si cele anuale, trimestriale sau lunare vor trebui sa fie transmise de catre asiguratori si reasiguratori atat in forma scrisa, cat si electronica. De asemenea, atat aceste raportari, cat si orice document transmis la CSA vor trebui semnate doar de catre persoane abilitate in conformitate cu prevederile Legii contabilitatii 82/1991, pentru care s-a obtinut in prealabil aprobarea Consiliului Comisiei. Respectivele documente pot fi semnate si de catre persoane imputernicite in mod expres de catre persoanele semnificative, daca s-a urmat procedura prevazuta de art. 13 din Legea 32/2000 a asigurarilor.
Reclamatiile, la vedere
Raportarile anuale vor trebui depuse la CSA in termen de 120 de zile calendaristice de la incheierea exercitiului financiar, iar cele trimestriale pana in ultima zi lucratoare a lunii urmatoare incheierii trimestrului pentru care se raporteaza. Modificarile la raportarile aferente trimestrului al IV-lea vor trebui transmise odata cu raportarile anuale.
Un capitol special il reprezinta raportarile lunare, care trebuie transmise pana in data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea.
In toate cazurile prevazute de noul act normativ exista formulare speciale, cu un format tip, prevazut in anexe. Lunar vor fi depuse sapte tipuri de raportari, unele fiind strict tehnice, altele cu referire directa la relatii cu terti. Din prima categorie fac parte raportarea privind virarea taxei de functionare, cea privind virarea contributiei la Fondul de garantare, precum si cele referitoare la determinarea coeficientului de lichiditate pentru activitatea de asigurari generale si determinarea coeficientului de lichiditate in cazul practicarii asigurarilor de viata, in functie de situatie.
Din a doua categorie fac parte raportarile privind situatia creantelor pe care asiguratorii le au de incasat de la agentii si brokerii de asigurare sau de reasigurare, in care se vor mentiona inclusiv termenele de recuperare ale acestora, raportarea privind cea mai mare valoare a unei daune avizate si platite pe un contract in luna pentru care se face raportarea, inclusiv modul de incheiere a contractului, direct sau prin intermediar, sau clasa de asigurare. Dar cea mai interesanta raportare lunara se refera la numarul de reclamatii inregistrate si solutionate pe clase de asigurare.