– Ministerul Justitiei a pregatit un proiect de ordonanta de urgenta prin care indemnizatiile magistratilor vor creste cu pana la 18%, fata de septembrie 2000
– Nivelul alocatiei chiriilor pentru magistratii care activeaza in alte localitati decat cea de domiciliu va fi plafonat la doar 150 de euro
Proiectul de ordonanta de urgenta, care astazi deja se afla pe ordinea de zi a sedintei de Guvern, incearca sa readuca veniturile personalului din organele autoritatii judecatoresti al un nivel cat de cat acceptabil. Necesitatea remunerarii magistratilor la un nivel corespunzator este prevazuta si in Recomandarea R.94(12) a Consiliului Europei, cu privire la independenta, eficienta si rolul justitiei, precum si in Cartea Europeana privind Statutul judecatorului, care, la paragraful 6.1, prevede ca -exercitarea ca profesie a functiei de judecator implica remunerarea acestuia la un nivel stabilit in asa fel incat sa-l fereasca de presiuni care sa-i afecteze independenta si impartialitatea-. Suna frumos, dar magistratii nu mai vazusera o crestere salariala de la data de 1 septembrie 2000…
In prezent, Valoarea de Referinta Indexata (VRI) este de 1.637.280 de lei, urmand ca ea sa creasca, de la 1 octombrie, la 1.833.754 de lei. Produsul dintre VRI si Coeficientul de Multiplicare pentru Indemnizatie (CMI) reprezinta venitul brut, fara sporuri, al magistratilor.
Astfel, daca un judecator sau procuror cu vechime intre doi si patru ani, din cadrul judecatoriilor sau parchetelor de pe langa judecatorii, are in momentul de fata o indemnizatie de 18 milioane, conform proiectului de ordonanta, dupa 1 octombrie el va primi 22,9 milioane de lei. In general, cresterea aplicata la CMI variaza intre 2,0 puncte – pentru magistratii tineri, si 0,5 puncte – pentru cei cu vechime si/sau functii mari.
In schimb, chiria compensata pentru magistratii care nu au primit locuinte de serviciu va fi plafonata la maximum 150 de euro. Totodata, magistratii care incheie contracte de inchiriere cu rude de gradul I sau II nu vor beneficia de aceasta compensare. Pana acum, nu exista un plafon al acestei chirii, ci numai al spatiului locativ, functie de numarul de persoane din familia magistratului. Dar chiria din contract era asimilata venitului acestuia, impozitul existand pe venitul total astfel calculat. In noua varianta, cei 150 de euro nu vor mai fi cuprinsi in venit si, ca atare, nu vor mai fi impozitati. Insa, daca magistratul respectiv are sotie si unul-doi copii, cu 150 de euro, intr-un oras mai important, nu poti ocupa un apartament decat la… mansarda!
Oricum, nici cresterea salariala nu acopera totalmente rata inflatiei, asa ca ne vom intalni cu magistrati si procurori locuind in cartiere marginase, adica exact acolo de unde provine marea parte a -clientelei- lor…
Proiectul de act normativ contine si o serie de reglementari si in randul altor angajati ai instantelor judecatoresti si parchetelor. Astfel, se pune ordine (materiala…) in salarizarea grefierilor, facandu-se o departajare mai clara in functie de studii – medii sau superioare.