Nasterea noii Drepte pare sa aiba un travaliu mult mai greu decat cel anticipat de parintii politici, chiar daca de la Bruxelles continua sa vina mesaje privind necesitatea unei constructii populare importante in Romania. Dupa ce URR a declinat orice participare la acest proces, iar liberalii nu vor sa auda decat de cresterea propriei structuri, iata ca a venit si randul unor membri UFD sa se retraga de pe lista potentialilor parinti ai Dreptei.
Dupa ce anunta, in urma cu doua saptamani, intr-un interviu acordat ziarului nostru, un amplu proiect de constructie a unei formatiuni de dreapta, rezultat din fuziuni si negocieri ale UFD cu diverse partide de orientare crestin-democrata si populara, Vosganian si-a schimbat peste noapte pozitia. La intalnirea cu ufedistii bucuresteni, de marti seara, el a anuntat ca -ceilalti- (adica actuala conducere a partidului) vor sa -vanda- partidul, fapt cu care el s-a declarat in total dezacord.
Ufedist pana la moarte
Aceasta pare sa fie, mai nou, deviza lui Varujan Vosganian, care a anuntat, marti seara, ca doreste sa preia puterea in partid, pentru a mentine cat mai pura, din punct de vedere doctrinar, formatiunea pe care a mosit-o in urma cu cativa ani. Mesajul lui vine in contradictie totala cu cel transmis cu putin timp in urma, intr-un interviu publicat chiar in ziarul nostru, in care deconspira chiar si etapele de constructie a noii Drepte, fapt ce i-a atras multe reprosuri in lumea politica. Afirmand ca actuala conducere a UFD, in frunte cu Adrian Iorgulescu, vrea sa predea partidul la cheie altora, Vosganian si-a anuntat colegii de partid ca la sedinta Biroului Permanent de astazi intentioneaza sa prezinte o motiune cu mesajul de prezervare a UFD. Mai mult, potrivit unor surse din partid, presedintele Consiliului National intentioneaza chiar convocarea unui congres extraordinar, in care el sa candideze la sefia partidului pe baza acestei motiuni. Liderul UFD a omis din mesajul sau precizarea ca tocmai congresul din toamna anului trecut a mandatat actuala conducere a partidului sa creeze o constructie de tip popular, in vederea transformarii UFD intr-un partid mai deschis spre electorat.
De altfel, conform acelorasi surse, el i-a anuntat pe unii dintre colegii sai ca, in cazul in care nu va avea succes, e posibil sa se indrepte spre liberali. Aceleasi surse afirma ca probabil, in perspectiva acestei actiuni, Varujan Vosganian pluseaza cat mai mult in interiorul UFD, in ideea de a castiga aderenti, cu ajutorul carora sa-si negocieze viitoarea pozitie la liberali. Pentru moment, alaturi de Vosganian se afla cateva filiale din Moldova si -vreo doua- din Ardeal, dupa cum sustin sursele noastre.
PNL vrea -drept de autor- pe Dreapta
Cu cele 10 procente din bagajul actual si cu ambitia celor 20 pe care si-au propus sa le obtina in alegeri avandu-l pe Theodor Stolojan in frunte, liberalii nu concep Dreapta decat in jurul PNL. Aceasta va fi, se pare, si decizia pe care o vor lua astazi membrii Delegatiei Permanente – singurul for -politic- al partidului, care adopta hotarari privind traiectoria PNL pe marea scena. Dominata de liderii de filiale, care l-au impus pe Stolojan in fruntea partidului – dupa ce au negociat conditiile organizatorice puse de acesta -, Delegatia va mai marca astazi inca doua puncte politice. Primul vizeaza convingerea PNL de a participa la guvernare dupa 2004 numai daca va impune Executivului un program liberal. Al doilea se refera la hotararea liberalilor de a ataca pe toate fronturile guvernarea PSD, facandu-si numarul de partid de opozitie pentru a inlatura speculatiile aparute pe piata privind alunecarile spre Stanga.
Coagularea Dreptei in jurul PNL va fi negociata chiar de saptamana viitoare, in cadrul unor discutii cu lideri -maleabili- din aceasta zona a esichierului politic care pot aduce si un avantaj electoral prin fuziune. Astfel, ex-taranistul Vasile Lupu ar putea fi tentant – cu Partidul Popular Crestin – datorita audientei sale in randul electoratului rural. De asemenea, Radu Campeanu ar fi de dorit la masa PNL din motive -simbolice- (fiind primul candidat liberal postrevolutionar la Presedintia Romaniei si luptator liberal in exil), dar si din cauze aritmetice: evitarea riscului de a se pierde si in 2004 voturi liberale ca urmare a asemanarii simbolurilor electorale, care a creat confuzie pe buletinele de vot. Toate calculele specialistilor PNL arata ca, cel putin in acest moment, PNTCD este -persona non grata- intr-o constructie electorala alaturi de liberali. Refacerea colaborarii (serios gripate pe timpul guvernarii 1996-2000) ar fi in dezavantajul PNL – existand riscul de a aduce pierderi electorale, la urmatorul scrutin. Depozitari principali ai esecurilor fostei guvernari, taranistii nu sunt vazuti cu ochi buni nici in teritoriu din cauza cotei scazute a reprezentantilor locali, ceea ce ii stanjeneste pe liberalii din filiale.
Desi practic inexistenta pe piata, Uniunea pentru Reconstructia Romaniei este cea mai doritoare sa se apropie de liberali. Imaginata ca un vehicul politic pentru a-l readuce la rampa pe fostul presedinte Emil Constantinescu, URR va avea deja in curand negocieri cu liberalii, fara a se putea imagina acum locul acestuia in scenariul fuziunii cu PNL.
Cei mai -naravasi- candidati la o fuziune cu liberalii sunt reprezentantii UFD – care au refuzat sistematic sa se lase inghititi de PNL. De altfel, liberalii nu sunt deloc convinsi ca atragerea ufedistilor sub -aripa lor ar aduce beneficii electorale din cauza amprentarii- omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, asupra imaginii UFD pe care a sponsorizat-o consistent. Astazi, liberalii vor stabili asadar, – la Palatul Parlamentului, in prima sedinta a Delegatiei Permanente de dupa congres, – preferintele PNL pentru negocieri in zona Dreptei si calendarul discutiilor.
Bruxelles-ul ii vrea pe crestin-democrati in Europa
Nevoia unei constructii populare importante in Romania este strigata cu glas tare si la Bruxelles. Potrivit surselor noastre, popularii europeni au informat deja autoritatile de la Bucuresti ca in 2007, momentul cel mai probabil al admiterii tarii noastre in UE, 30% din parlamentarii care vor reprezenta Romania in Parlamentul de la Strasbourg trebuie sa fie crestin-democrati. Prin urmare, chiar daca liberalii fac eforturi pentru ingrosarea propriilor randuri, prin atragerea partidelor de buzunare aflate pe culoarul de centru-dreapta, la Bruxelles se doreste reconstructia Dreptei pe o formula populara, si nu liberala. Calculele sunt extrem de pragmatice si sunt direct legate de votul din Parlamentul European, unde ponderea cea mai mare o au socialistii si popularii. Or, grupul parlamentar al PPE doreste ca dupa aderarea Romaniei sa poata conta pe un numar de voturi populare din partea tarii noastre, asa cum socialistii vor putea fi siguri de voturile social-democratilor lui Nastase.