Nivelul mărilor va crește cu circa 1,4 metri până în anul 2100, în condițiile în care gheața polară se topește, potrivit unui studiu privind schimbările climatice în Antarctica, informează BBC News online.
Realizat de Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR), studiul menționează că apele calde ale mărilor accelerează topirea gheții din Antarctica, în condițiile în care gaura de ozon ce contribuise la răcirea regiunii și protejarea ei în fața încălzirii globale se închide treptat. Temperaturile în creștere din Peninsula Antarctica oferă condiții de trai potrivite pentru diverse specii de uscat și maritime.
Raportul, intitulat „Antarctic Climate Change and the Environment“, a fost redactat pe baza contribuțiilor a 100 de cercetători din diverse domenii și a fost revizuit de alți 200 de membri ai comunității științifice.
Directorul executiv al SCAR, Colin Summerhayes, a apreciat că studiul descrie „catastrofa globală cu care urmează să ne confruntăm“. „Temperatura aerului este în creștere, la fel și cea a oceanului, nivelul mărilor crește și Soarele pare să aibă o foarte mică influență în acest sens“, a spus el.
Raportul SCAR vine la 50 de ani după ce Tratatul Antarcticii, acord internațional care reglementa utilizarea teritoriului peninsulei, a fost supus adoptării și cu o săptămână înainte de summitul pe teme de mediu organizat de Națiunile Unite la Copenhaga.
În urmă cu doi ani, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) a proiectat o creștere probabilă a nivelului mărilor din întreaga lume de 28-43 de centimetri până la sfârșitul acestui secol. Cu toate acestea, s-a apreciat că predicția aceasta este prea mică deoarece este imposibil să se prevadă un model de „dinamică a gheții“, accelerarea topirii acesteia urmând să se întâmple în condițiile în care temperatura aerului și a apei crește.
„Apa caldă pătrunde sub marginile calotei glaciare vest-antarctice și accelerează topirea gheții“, a spus John Turner de la British Antarctic Survey (BAS), la prezentarea raportului, care a avut loc la Londra. El a adăugat că, până la sfârșitul secolului, numai calota respectivă va pierde suficientă gheață încât să mărească nivelul oceanului planetar „cu zeci de centimetri“. În plus, se estimează că nivelul apei va crește și ca urmare a topirii gheții din Groenlanda, a ghețarilor din Himalaya și din Anzi și a extinderii apei mării pe măsură ce temperatura sa crește.
Proiecții similare au fost realizate și de alți cercetători. Cu toate acestea, este pentru prima oară când o organizație internațională de tipul SCAR a sprijinit ipoteza potrivit căreia nivelul mărilor va crește suficient de mult pentru a amenința unele dintre cele mai mari orașe din lume până la finele secolului.
Peninsula Antarctica – aflată în apropierea extremității sudice a Americii de Sud – a înregistrat o creștere a temperaturii de circa 3 grade Celsius în ultimii 50 de ani, cea mai mare din emisfera sudică, potrivit raportului. Restul continentului a rămas însă imun tendinței globale de creștere a temperaturii.
Cea mai mare parte a Antarcticii, Antarctica de Est, pare să se fi răcit, înregistrând și o creștere a suprafeței de gheață de 10% după 1980. Raportul SCAR susține teoria potrivit căreia regiunea a reușit să mențină o temperatură scăzută și ca urmare a subțierii stratului de ozon de deasupra regiunii polare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 10.01.2025, 21:06:32