Home Actualitate Astazi intra in vigoare noul Cod rutier

Astazi intra in vigoare noul Cod rutier

DISTRIBUIŢI

Incepand de astazi, intra in vigoare noul Cod rutier. Noua legislatie, laudata pe de-o parte de anumite voci si criticata de altele va institui sanctiuni mult mai dure care ar putea fi insa dispuse neunitar de politisti, carora le sunt acordate puteri discretionare, fara a li se impune insa proceduri clare de aplicat.

Venita ca un -cadou- de Ziua Nationala, noua lege ce reglementeaza circulatia autovehiculelor pe drumurile publice are la o prima lecturare, o serie de parti bune, incepand cu eliminarea cozilor de la ghiseu. Astfel, amenda in cazul unor contraventii minore poate fi platita direct la politist. De aici putem trage concluzia ca in situatia in care soferii care au calcat pe bec si politistii ar fi cinstiti cu totii, masura te-ar scapa de mersul la banca, la administratia din zona in care locuiesti. In acest context, s-ar fi impus insa un sistem electronic de plata al amenzilor, dat fiind faptul ca politistii n-au scapat inca de eticheta de spagari. Aceasta masura ar fi fost una utila pentru ca ea nu numai ca ar impiedica agentii de politie sa ia mita, dar ar fi o lovitura si pentru soferii inconstienti si dispusi sa scape mai ieftin de o amenda, nu putini la numar. Nu demult, o data cu prezentarea raportului Comisiei Europene privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a consemnat clar necesitatea continuarii procesului de pregatire profesionala a agentilor si ofiterilor de politie, referindu-se clar la pregatirea anticoruptie.

Politistul atotputernic

Pe langa aceasta portita catre spaga, noua legislatie rutiera le da posibilitatea agentilor de circulatie sa judece o fapta dupa anumite criterii, printre ele aflandu-se insa si unele subiective, iar acest lucrua fost recunoscut si de catre seful politistilor rutieri, Dumitru Jianu, care admitea intr-o sesiune de lamuriri asupra Codului, ca noile reglementari -sporesc autoritatea- politistilor. In acest context, daca agentul de circulatie considera ca o depasire ilegala a fost pe deasupra, si una periculoasa, poate modifica sanctiunea, transformand-o intr-una mai aspra.

Alcoolul, interzis cu desavarsire

Asa cum era de asteptat, noul Cod rutier dezvaluie si el modul in care institutia politiei stie sa-si acopere eventualele lacune sau impotente. Dupa principiul -ceea ce nu poate fi controlat trebuie interzis-, sefii politiei au admis ca este imposibil de gestionat un trafic in care sa fie permis consumul de alcool, evident, in cantitati rezonabile. Astfel, autorii noii legislatii rutiere au decis ca romanii nu pot conduce, chiar daca au baut doar cateva guri de bere sau vin la o masa.

Sanctiuni dure, amenzi mari

Nu in ultimul rand, ceea ce face noul Cod rutier este sa-i pedepseasca mai aspru pe inconstientii din trafic. Daca vom opri masina si o lasam pe avarii pe una din cele doua benzi ale unei strazi, sau daca vom taia fata altor zeci de masini care stau la stop, trebuie sa stim ca aceste lucruri ne vor usura buzunarele. Ramane de vazut daca noul cod rutier va rezolva macar o parte dintre probleme cotidiene ale traficului cel dintotdeauna. Noul Cod rutier, in forma promulgata de parlament, publicata in Monitorul Oficial si pe site-ul politiei rutiere poate fi vizualizat si studiat la adresa www.curentul.ro/pdf/noulcodrutier.html

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.