Home Actualitate DGA – inamicul numarul 1 al politistilor corupti si nu numai…

DGA – inamicul numarul 1 al politistilor corupti si nu numai…

DISTRIBUIŢI

In prima jumatate a anului in curs, ofiterii Directiei Generale Anticoruptie(DGA) au efectuat si declinat catre unitatile de parchet competente un numar de 401 dosare penale, dintre care doar 55 mai sunt inca in lucru. Informatia a fost facuta publica o data cu prezentarea raportului DGA pe primele sase luni ale anului 2006, raport care stipuleaza ca activitatea DGA a avut drept tinta indeplinirea masurilor si obiectivelor majore stabilite de Strategia MAI de prevenire si combatere a coruptiei in randul personalului propriu.

Potrivit raportului amintit, din totalul lucrarilor inaintate unitatilor competente de parchet, in cazul a 29 dintre acestea au fost emise rechizitorii, 8 au fost finalizate cu dispunerea unor masuri administrative, iar in 33 de lucrari s-au dat alte solutii. In privinta activitatilor procedurale derulate de personalul Serviciului Anchete din cadrul DGA, au fost efectuate cercetari cu privire la 767 de persoane, din care 229 au fost puse sub invinuire sau inculpare, iar un numar de 68 de persoane au fost depistate in flagrant. In acest context, trebuie mentionat ca in urma probatoriilor administrate, instantele au dispus cercetarea in stare de arest a 22 de persoane. Cat despre -participatiunea la comiterea faptelor de coruptie, 102 persoane detineau functii de conducere pe diferite nivele ierarhice, 14 fiind invinuite sau inculpate, iar 424 detineau functii de executie, din care 117 pe parcursul cercetarilor au dobandit calitatea de invinuit sau inculpat. De asemenea, s-au mai efectuat cercetari si asupra a 241 de persoane din afara MAI, fiind invinuite sau inculpate un numar de 98 dintre acestea-, asa cum reiese din raportul aminitit.

– 54 de infractiuni de luare de mita

Sintetizand activitatea referitoare la modul de solutionare a unor petitii, sesizari, informari de la diverse institutii cu care DGA a colaborat, raportul de activitate mentionat arata ca personalul Serviciului Anchete a lucrat la 28 dosare penale, in care au fost implicate un numar de 90 de persoane, 21 de petitii, 220 de lucrari diverse si 76 de lucrari cu caracter secret. De asemenea, lucratorii serviciului au solutionat un numar de 32 de delegari in cele 28 de cauze penale, fapt ce a determinat si solutionarea unui numar de 5 dosare penale, din care 2 finalizate cu rechizitorii, iar celelalte 3 se afla in lucru la procuror. In functie de genul infractiunilor monitorizate, raportul de activitate al DGA consemneaza existenta unui numar de 54 de infractiuni de luare de mita, in concurs cu infractiuni de fals, abuz in serviciu si favorizarea infractorului, 9 infractiuni de dare de mita si o infractiune de trafic de influenta. -Din analiza infractiunilor cercetate, s-a desprins concluzia ca majoritatea faptelor de coruptie savarsite de personalul M.A.I. au avut loc pe fondul unor deficiente in activitatea manageriala a unor ofiteri cu functie de conducere, a lipsei de fermitate pe linia prevenirii si combaterii coruptiei interne de catre acestia-, se arata in acelasi raport.

– -Paza buna trece primejdia rea!-

In ceea ce priveste activitatea de prevenire a fenomenului de coruptie in randul angajatilor MAI, ofiteii DGA au elaborat si au pus in practica un ansamblu complex de masuri care prevedeau realizarea unor intalniri de lucru cu caracter preventiv in randul lucratorilor MAI. Concret, intalnirile au avut ca scop constientizarea ofiterilor MAI in legatura cu faptul ca exemplul personal in combaterea coruptiei constituie o prioritate in drumul catre imbunatatirea imaginii patate a MAI. Astfel, potrivit unor documente, in semestrul I a.c., personalul DGA a organizat un numar de 55 asemenea intalniri la nivel central si 1.445 de intalniri la nivel teritorial, procentul de acoperire fiind de 47,05% (la nivel central – 45,46% si la nivel teritorial – 47,17%). Munca ofiterilor DGA a dat rezultate, astfel ca, pana in prezent, au fost consemnate 32 de cazuri in care functionarii MAI au sesizat lucratorii Directiei Generale Anticoruptie atunci cand li s-au oferit diverse sume in schimbul unor servicii, fapt pentru care asupra mituitorilor s-a dispus efectuarea de cercetari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.