Actionarii greci de la RomTelecom au trimis saptamana aceasta o delegatie de directori din Atena pentru a discuta la Bucuresti cu oficialii romani si cu reprezentantii Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) situatia operatorului national de telecomunicatii. Delegatia elena s-a intalnit cu ministrul comunicatiilor pentru a discuta termenii privind derularea acordului-cadru incheiat in 27 iunie. Desi nu a fost prezent in cadrul acestei delegatii, presedintele si directorul executiv al OTE, Lefteris Antonakopoulos, si-a exprimat inca o data intentia de a veni la Bucuresti pentru a discuta cu membrii Guvernului. -As vrea sa reamintesc pozitia noastra privind interesul major pe care piata romaneasca il reprezinta pentru noi, in conditiile oportunitatilor considerabile de dezvoltare pe care le are. Totusi, pozitia OTE se bazeaza, ca intotdeauna, pe acordul-cadru incheiat cu partenerii romani in luna iunie-, a afirmat Antonakopoulos.
Amintim ca la sfarsitul lunii iunie, OTE a anuntat ca a ajuns la un acord cu statul roman in privinta finantarii unui plan de restructurare pentru operatoul de telefonie fixa.
In ce a constat acel acord-cadru incheiat intre cele doua parti? -Este vorba despre un memorandum in care atat partea romana, cat si cea elena au fost de acord ca operatorul national de telefonie se confrunta cu o situatie financiara critica si ca trebuie efectuata majorarea de capital urmata de angajarea unor credite. In acelasi timp s-a cazut de acord ca in toate aceste actiuni sa se ceara un punct de vedere al consultantului Schroder Salomon Smith Barney (SSB)-, ne-au declarat surse din Ministerul Comunicatiilor. In aceeasi intelegere, actionarul grec isi manifesta inca o data intentia de a participa la majorarea de capital a operatorului.
-Desi memorandumul nu are caracter de obligativitate, prin semnarea lui proprietarul majoritar, statul roman, s-a aratat de acord cu majorarea de capital-, mentioneaza sursa citata. Asa se explica si insistentele repetate ale oficialilor din Atena de a discuta cu partea romana pe baza intelegerii respective. Trebuie spus ca la momentul incheierii acestui acord-cadru au mai existat niste angajamente asumate de ambele parti, stabilindu-se si un grafic pentru punerea lor in practica. Spre exemplu, s-a stabilit ca pana la sfarsitul lunii septembrie situatia RomTelecom se va clarifica, se va finaliza si majorarea de capital si se vor antama si imprumuturile necesare derularii programului de restructurare.
Dupa cum bine se vede, problemele financiare ale RomTelecom sunt departe de a fi rezolvate, partea romana, prin ministrul comunicatiilor, Dan Nica, nefacand altceva decat sa tergiverseze prezentarea raportului de catre consultantul desemnat. Termenul initial avansat de ministrul de resort privind finalizarea raportului a fost sfarsitul lunii august, pentru ca, ulterior, sa fie amanat pana la sfarsitul lunii acesteia pe motiv ca este un proces foarte complex. Zilele trecute, Dan Nica a anuntat ca, desi consultantul a finalizat raportul, mai sunt necesare cateva completari care vor necesita alte doua saptamani. Ceea ce evident inseamna ca inca nu se poate solicita un punct de vedere al SSB privind actiunea de majorare de capital.
O alta intelegere a fost legata de management, respectiv de dublarea esalonului de directori greci. Se pare ca aceasta cerinta a fost respectata de partea greaca, avand in vedere ca au fost numiti cinci noi directori romani in paralel cu cei greci.
Operatorul roman de telecomunicatii se confrunta cu patru luni inainte de liberalizarea pietei comunicatiilor din Romania cu o situatie financiara critica, generata de lipsa acuta de lichiditati. Situatia este cu atat mai grava cu cat, la acest moment, nu pot fi angajate credite de la institutii precum BERD, avand in vedere gradul de risc pe care il prezinta operatorul. -Pozitia BERD este foarte clara. Pana ce actionarii RomTelecom – statul roman si OTE – nu dovedesc ca sunt dispusi sa mai investeasca in dezvoltarea RomTelecom in baza unui business plan, BERD nu va acorda un nou imprumut-, au precizat aceleasi surse din Ministerul Comunicatiilor. Amintim ca, la momentul in care s-a hotarat ca OTE sa imprumute RomTelecom cu 50 milioane de dolari (inceputul anului 2002), ministrul comunicatiilor a motivat ca aceasta masura a fost luata deoarece BERD a impus acest lucru.- Imprumutul reprezinta o conditie impusa de BERD pentru ca RomTelecom sa poata avea acces la finantarea de pe piata internationala. BERD este principalul finantator al RomTelecom si numai pe baza recomandarii acestei institutii alte banci se angajeaza sa ne crediteze-, a explicat dl Nica la acea vreme.
RomTelecom a angajat inainte de 1996 un imprumut in valoare totala de 140 milioane de dolari de la BERD. -Daca din punct de vedere al rambursarii au fost respectate toate ratele, nu acelasi lucru se poate spune despre conditiile ce au stat la baza imprumutului. Practic, termenii stabiliti la acel moment privind gradul de indatorare si de expunere al operatorului nu mai sunt indepliniti-, afirma aceleasi surse. Conform estimarilor OTE, operatorul roman are nevoie de 450 milioane de dolari pentru restructurare, din care 200 milioane de dolari ar putea veni din majorarea de capital.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane