Ieri, ministrul educatiei si cercetarii a fost Catalin Oroviceanu, un tanar absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, in momentul de fata masterand in cadrul aceleiasi facultati.
Inca de la primele ore ale diminetii, Catalin Oroviceanu si-a intrat in pielea de ministru, fiind prezent la Bursa de locuri de munca pentru absolventii anului 2002. Prezentat ministrului muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu, de catre ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, Catalin a dat dovada de un pragmatism demn de cauze mai bune. Astfel, in momentul in care Marian Sarbu a aflat ca-l are in fata pe -noul ministru al educatiei-, i-a propus, in gluma, o serie de revendicari. Aparent neimpresionat de doleanta ministrului muncii, Catalin Oroviceanu i-a replicat: -Astept doleantele dumneavoastra, dar raspunsurile vi le voi da numai dupa o scurta analiza…-.
Studentii se tin de glume serioase…
Initiativa -Ministru pentru o zi- apartine Uniunii Studentilor din Romania si Agentiei Sociale a Studentilor, si ministrul cu cel mai scurt mandat din istoria invatamantului romanesc a fost ales din cele peste 200 de proiecte primite pe adresa Agentiei Sociale a Studentilor.
Printre problemele observate la o prima privire de **ministrul Oroviceanu** se numara supradimensionarea invatamantului superior si incarcarea programelor scolare.
Programul adevaratului ministru al educatiei, Ecaterina Andronescu, insotit de ministrul de o zi a fost extrem de incarcat, pe agenda de lucru numarandu-se si o intalnire la Guvern a grupului interministerial in problema copiilor institutionalizati la care au participat si premierul Adrian Nastase, si baronesa Emma Nicholson.
Caminele, intre poezie si afacere
Intalnirea a fost urmata de o vizita in caminele studentesti din Regie, Grozavesti, 6 martie si Magurele.
Cum panourile si zidurile caminelor din Regie erau pline de anunturi de genul **Vand loc de fata**, Ecaterina Andronescu s-a decis **sa raspunda** unuia dintre ele si sa sune, aratandu-se interesata de achizitionare. Astfel, ministrul educatiei a aflat ca locul pe care il solicita era in caminul P7, intr-o camera cu trei paturi si costa 150 de dolari. Numai ca, la intalnirea data, studenta dornica sa-si vanda locul nu a mai venit la intalnire probabil anuntata de un coleg aflat prin preajma. Pentru a preintampina vanzarea locurilor din camine de catre studentii care au acest drept, conducerile universitatilor vor forma echipe de control, mai ales ca in radul acestora se vehiculeaza, deja, sumele pe care trebuie sa le plateasca -la bursa neagra a paturilor-. Studentii care vor fi gasiti in neregula risca sa nu mai primeasca drept de cazare pe toata durata studiilor, indiferent de media generala cu care vor termina.
Administratorii caminelor trebuie schimbati
De ani buni de zile, majoritatea caminelor studentesti sunt intr-o stare extrem de proasta. Chiar si asa mizeria gasita in caminele din Regie, P de la 1 la 10, este greu de imaginat. Abia dupa sosirea ministrului educatiei s-a gasit cineva sa mature holurile. Starea deplorabila in care se gaseau caminele justifica pe deplin inscriptia de pe o usa: **Lost Angels**.
Directorul Complexului din Regie, Radu Manolache, departe de a gasi o solutie pentru situatia dezastruoasa in care se afla aceste camine cu cateva zile inainte de inceperea anului universitar, intreba: **Cum credeti ca pot fi zugravite 4.670 de camere**.
*Vinovati de starea acestor camine sunt mai putin administratorii, cat cei care locuiec in ele**, este de parere Manolache.
Ecaterina Andronescu a propus inlocuirea tuturor administratorilor acelor camine.