Home Economic-Financiar Ilie Sarbu mimeaza amnezia in cazul Dionyssos Ceptura

Ilie Sarbu mimeaza amnezia in cazul Dionyssos Ceptura

DISTRIBUIŢI

Scandalul Dionyssos SA Ceptura Prahova revine in actualitate o data cu actiunea -hotarata- a Ministerului Agriculturii, care impreuna cu Agentia Domeniilor Statului dau batalii grele in Justitie pentru ca privatizarea cu Ogorul Bod sa ramana asa cum a cazut, chiar daca tribunalul a declarat-o nula. Mai curioasa din acest punct de vedere este atitudinea ADS, care, dupa ce a decis reluarea privatizarii, a intors-o ca la Ploiesti, contestand in Justitie nulitatea unui contract pe care si ei o constatasera.

Aburii vinului au tulburat apele la MAAP

La sfarsitul anului 2000, Agentia Domeniilor Statului a hotarat vanzarea actiunilor SC Dionyssos Ceptura (podgoria Dealu Mare) prin negociere cu preselectie. Astfel incat, la termenul din data de 21 noiembrie 2000, s-au depus cinci oferte de cumparare, din care au fost selectionate doua: Asociatia Agricola Ogorul Bod, judetul Brasov, si Asociatia Salariatilor PAS Dionyssos. Pe parcursul desfasurarii procesului de privatizare, a fost emis un Ordin al ministrului (nr. 111/2001), prin care erau excluse de la negocieri asociatiile salariatilor de la societatile comerciale care nu aveau achitate la zi redeventele (chiria pe terenul agricol), ordin adus la cunostinta participantilor la data de 10 aprilie 2001. SC Dionyssos avea la acea data o restanta de 580,4 milioane de lei, suma care nu ar fi trebuit sa reprezinte o problema pentru societate, dat fiind ca aceasta avea in stoc vin in valoare de peste 12 miliarde de lei.

A doua zi, la data de 11 aprilie, Constantin Ivanescu, directorul societatii, a transmis insa prin fax catre Agentia Domeniilor Statului o adresa prin care mentiona ca nu poate fi platita redeventa, fapt echivalent cu retragerea din cursa pentru adjudecarea licitatiei, desi nu discutase acest fapt in cadrul Asociatiei Salariatilor. Ca societatea nu avea, vezi Doamne, de unde sa plateasca redeventa -s-a dovedit- o luna mai tarziu, cand SC Dionyssos a identificat 1,9 miliarde pentru cumpararea unei prese pneumatice (negocierile pentru cumpararea utilajului fusesera demarate inca din februarie, se arata in rechizitoriul intocmit lui Ivancescu). Cert este ca, in cele din urma, pachetul de 70% din actiunile societatii a fost negociat si vandut de catre ADS cu 1,7 miliarde de lei fata de aproape sapte miliarde de lei, cat era pretul de pornire, contractul de vanzare-cumparare fiind semnat la data de 5 iunie.

Sindicatul societatii a contestat vehement privatizarea, sesizand toate organele competente a solutiona situatia conflictuala ivita (Presedintie, Guvern, Minister, Parlament, MAAP), astfel incat Ionel Sandru, expert in cadrul MAAP, raspunde, la data de 17 octombrie 2001: -Directorul general Ivanescu Constantin cu rea-credinta a determinat eliminarea PAS Dionyssos din licitatie si prejudicierea grava a societatii (…) Verificarea conditiilor de privatizare a SC Dionyssos SA continua-. Pe de alta parte, Tribunalul Bucuresti, sectia comerciala a decis, la data de 9 noiembrie 2001: -constata nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare-.

Directia Juridica a ADS, si -hais-, si -cea-

Astfel incat, la data de 14 ianuarie 2001, Consiliul de Administratie al Agentiei Domeniilor Statului a luat in discutie nota prezentata de Directia Juridica, nota care cuprindea motivele pentru care ADS trebuia sa hotarasca reluarea procedurii de privatizare. Printre acestea, de mentionat este faptul ca termenul legal de valabilitate a ofertei de vanzare a actiunilor (180 de zile) fusese depasit, -acest lucru fiind de natura sa prejudicieze interesele vanzatorului (n.r. – MAAP) prin deprecierea pretului datorita inflatiei-. Drept urmare, Consiliul de Administratie al ADS a hotarat: -Se aproba reluarea procesului de privatizare la SC Dionyssos SA Ceptura-.

Cum toate gandurile frumoase au un sfarsit, aceeasi Directie Juridica a ADS, prin acelasi director Catalin Sandu, a facut recurs la Curtea de Apel Bucuresti, impreuna cu Ministerul si Ogorul Bod, obtinand rejudecarea cauzei, reluarea privatizarii fiind amanata sine die… Sa fi devenit intre timp mai profitabil pentru minister ceea ce era, potrivit aceluiasi Catalin Sandu -de natura a prejudicia interesele vanzatorului-?

Ciudatenii

– Ministrul Ilie Sarbu a aprobat recursul la privatizare, uitand de (sau poate tocmai de aceea) faptul ca tocmai pe cazul privatizarii Dionyssos a fost cercetat de comisia speciala de la Cotroceni.

– Desi contractul de privatizare fusese semnat la data de 5 iunie 2001, ADS mandata pe reprezentantul MAAP in AGA sa schimbe directorul societatii la data de 21 iunie. Ca miscarea ar fi fost facuta la cererea (sau cu aprobarea) cumparatorului este greu de crezut, acesta mandatandu-l, ulterior, chiar pe fostul director sa preia fraiele societatii. Nu a fost lasat insa de angajati sa intre in sediu.

– O adresa a Primariei Bod (judetul Brasov), din data de 16 iulie anul curent, arata ca, desi Asociatia agricola Ogorul Bod e inregistrata la Primarie, -nu detine teren si nici alte bunuri si nu cunoastem altceva despre activitatea societatii-.

– Contractul de privatizare al Dyonisos este onorat de doua semnaturi ale ministrului Ilie Sarbu. Prima, de unul singur, la rubrica -Vanzator-, locul cumparatorului ramanand imaculat, cea de-a doua, o pagina mai incolo, unde semneaza tot la -vanzator-, de data aceasta alaturi de un reprezentant al Asociatiei Ogorul Bod.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.