Home IT & Comunicatii Teparii cibernetici incearca -e-fraierii- romani

Teparii cibernetici incearca -e-fraierii- romani

DISTRIBUIŢI

Imaginatia escrocilor de pe Internet depaseste orice inchipuire. Pe langa metodele -soft- (simple mesaje de e-mail care odata retransmise aduce internautului noroc in afaceri si in viata etc.) unii folosesc si din acele din categoria -hard- (aducatoare de milioane de dolari, castiguri fabuloase in diamante sau alte pietre pretioase si afaceri rentabile) care nu de putine ori au prins cate un naiv care s-a trezit instant cu un cont golit. Intrate de ceva vreme in vizorul IGP si al Serviciilor de Informatii, amploarea tepelor online cunoaste in aceasta perioada un trend ascendent in Romania pe seama faptului ca piata noastra este una dintre cele mai noi si, evident, abunda de oameni naivi care pot cadea usor in capcana unor scenarii de imbogatire rapida.

Naivitatea care aduce ruina

Astfel, politistii avertizeaza cetatenii romani asupra faptului ca, in ultima perioada, prin Internet pot primi mesaje denumite -scrisori nigeriene-, care pot parea oportunitati de afaceri din partea unor persoane care sustin ca sunt oprimate politic, informeaza IGP. -Pe adresele de e-mail ale unor persoane fizice si juridice din Romania au fost primite, pe Internet, diferite mesaje, cunoscute sub denumirea de -scrisorile nigeriene- care, prin continutul lor, prezinta, in aparenta insa, oportunitati de afaceri. Destinatarii acestor scrisori sunt, in special, oameni de afaceri sau societati comerciale care au deschis site-uri comerciale pe Internet- sustine IGP. Expeditorii scrisorilor, care se recomanda a fi cetateni sud-africani, solicita sprijinul unor persoane de incredere pentru transferarea unor importante sume de bani aflate in conturile lor personale din Africa de Sud. Acestia motiveaza ca sunt descendenti ai unor familii regale sau reprezentanti ai unei populatii oprimate si, din cauza restrictiilor impuse de regimul politic, nu pot folosi sumele in cauza decat ca investitii in strainatate.

Pentru realizarea acestor transferuri este necesar ca persoanele care dau curs solicitarilor de acest fel sa-si deschida conturi bancare, in care urmeaza a fi transferati banii, ori sa puna la dispozitia solicitantilor propriile date de identitate pentru a le fi deschise conturi in strainatate. In urma acestor operatiuni, titularii conturilor din Romania ar primi un comision de aproximativ 15-20% din totalul sumelor transferate. IGP sustine ca, in unele situatii, persoanelor contactate li se prezinta -planul- unei afaceri, in special investitii, ce va fi finantat dintr-un cont comun, alimentat atat cu sume transferate de acestea, cat si cu banii transferati din conturile africane. In fapt, acest cont comun se afla la dispozitia totala a solicitantilor. -Desi in continutul scrisorilor se precizeaza ca banii ce fac obiectul transferurilor au o sursa licita, in fapt, in multe situatii s-a dovedit ca acestia ori nu exista, ori sunt produsul unor activitati infractionale-, spune IGP. Politistii sustin ca persoanele fizice sau juridice atrase de mirajul unor castiguri consistente si rapide pot deveni astfel victime ale acestor practici frauduloase, fie suferind pierderi financiare, fie implicarea in derularea unor activitati ilicite.

-Omul negru- poate veni si prin e-mail

De cealalta parte si Serviciul Roman de Informatii aminteste de intensificarea incercarilor unor grupuri infractionale nigeriene de a atrage in diverse escrocherii internationale institutii de stat si societati comerciale din Romania, acest fenomen manifestandu-se in tara noastra si in perioada 1992 – 1997. SRI are si o baza de date ce cuprinde numele acestor persoane fictive nigeriene. Astfel daca vesi intalni personaje precum Amos Okins, Kelvin Smith, Salisu Abrahim Gwarzo, Gabno Jos, Alhaji Abubakar Atiku Bagudu, John Kabba, Kayode Odeku, Phillips Asidu, Jubril Danladi, dar si de altele care ar avea afaceri cu firme din Nigeria: Mayor Ike – Togo, dr. Kofi Martins – Ghana, John Rashid, Major Ibrahim Sadya, Ego-ebo Michael, Samuel Coker, Johnson O. Kakulu – Siera Leone, Idioma Mike Adams – Noua Zeelanda, Williem Jefferson Motlabhane – Africa de Sud.

Schema utilizata este in general aceeasi cu mici diferente privind provenienta banilor (mostenire, sume ce urmau a fi utilizate pentru plata unui serviciu care din anumite motive nu au mai fost virate in contul firmelor respective, suprafacturarea unui contract extern) si a persoanelor care expediaza scrisoarea (de regula functionari sau fosti functionari in banci, ministere). Planul consta in contactarea agentilor economici romani, carora le sunt solicitate: numele, adresa, telefonul si faxul firmei, numele si numarul contului, pe care sa le puna la dispozitie pentru efectuarea transferului, precum si o suma de bani anticipat pentru plata comisioanelor bancare ale transferurilor bancare propuse.

De asemenea, sunt frecvente cazurile cand persoanele romane sunt invitate in Nigeria pentru perfectarea formalitatilor de transfer valutar, ocazie cu care de fapt se intentioneaza jefuirea acestora si chiar periclitarea integritatii fizice.

Printre destinatarii unor astfel de -oferte-, se numara: Tehno Plus Ltd Ploiesti (care reprezinta interesele concernului englez Rotork in Romania), Mecanica SA Negresti Oas, ACSA Campia Turzii SA (care desfasoara activitati de constructii in tari UE), Carbochim SA Cluj-Napoca, Industria Sarmei SA Turda, Izocer SA Cluj-Napoca, Siderurgica SA si SC IIRUC SA ambele din judetul Hunedoara, Almex SRL Baia Mare, Sofert SA Bacau, Fibratex SA Bihor, DGFPCFS Valcea, Aeroportul Oradea, Romline SA Constanta, precum si Camerele de Comert si Industrie din judetele Arad, Arges, Giurgiu si Hunedoara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.