-Guvern minoritar in continuare. Ar fi o eroare daca se mentine guvernul la aceste dimensiuni. Deci, eu as spune varianta posibila, guvern minoritar restructurat, ceea ce inseamna un guvern adus la dimensiunile normale ale unui guvern european, 14-15 portofolii (…) Este posibil ca insusi premierul sa constate ca urmeaza un alt drum greu si este in practica democratica desemnarea unui nou premier, care sa formeze un nou guvern. Este posibil, dar asta tine de premier si nu de mine. Eu pot doar sa sugerez care ar fi solutia cea mai buna pentru tara-. Acesta era planul lui Traian Basescu exprimat nu mai departe de luna octombrie a acestui an, intr-un interviu televizat, chiar de catre presedintele tarii. Coincidenta sau nu, liderul PC, Dan Voiculescu, a indeplinit, prin iesirea de la guvernare, planul sefului statului la nici doua luni dupa ce el a fost expus public.
Plecarea -solutiei imorale- de la guvernare a declansat, in ultimele doua zile, o avalansa de intalniri, de consultari si confruntari pe scena politica. O reimpartire a puterii. Presedintele-jucator s-a consultat si cu democratii si cu liberalii. La inchiderea editiei, liderii celor doua partide erau in pozitie de start, in asteptarea unei noi chemari de la Cotroceni, pentru alte discutii. Pe cat de multe au fost intalnirile, pe atat de multe si scenariile. Care insa se bat cap in cap. In timp ce PD, adept pana acum al anticipatelor, a facut, culmea, apel la stabilitate politica, dand semnal ca ar fi renuntat la alegerile anticipate, PNL, care a respins tot timpul anticipatele, a lansat, pe surse, scenariul ca ar sustine chemarea la vot inainte de termen. Cu o conditie: Tariceanu sa ramana primii doi ani premier, apoi sa fie numit un sef de guvern de la PD. In plus, PD si PNL se bat pentru postul de ministru al economiei si comertului. PD il vrea cu tot dinadinsul. In randul democratilor se vehiculeaza deja doua nume pentru acest post: fostul vicepremier Pogea si actualul platformist Stolojan. Liberalii vor si ei fotoliul ocupat pana acum de conservatori. Dar ei trebuie sa numeasca si la Agricultura un nou ministru, dupa plecarea lui Flutur. Decebal Traian Remes, Dan Motreanu si autopropusul Ludovic Orban sunt numele vehiculate pentru acest post.
Cert este ca jocurile nu sunt nici pe departe facute, iar lucrurile sunt in miscare. Astazi urmeaza alte intalniri. PC a indeplinit insa planurile lui Basescu, planuri care au in spate un razboi intre seful statului si premier, acutizat de-a lungul anului 2006.
In octombrie, Traian Basescu isi exprima dorinta: guvern minoritar restructurat dupa 1 ianuarie 2007. Conservatorii erau sfatuiti sa iasa de la guvernare. Lasa sa se inteleaga, intr-un interviu televizat, ca este posibila desemnarea unui nou premier si formarea unui nou guvern. Dorinta sa pare sa se materializeze.
Duminica seara, Traian Basescu s-a dus la Palatul Victoria pentru a se intalni cu premierul Tariceanu, intalnire la care, surse guvernamentale ne-au declarat ca seful statului s-a impotrivit total unei coabitari a Aliantei PNL-PD cu PSD pentru guvernare. Ba mai mult, Traian Basescu i-ar fi recomandat lui Tariceanu sa colaboreze cu platformistii lui Theodor Stolojan, decat sa bata palma pentru guvernare cu PSD.
Pe de alta parte, ideea anticipatelor – pe care presedintele Basescu bate moneda de aproape doi ani de zile, nu este pe placul premierului Tariceanu si nu are sustinerea politica necesara. Basescu sustinea ca anticipatele sunt modalitatea de a scapa de -solutia imorala- a coabitarii la guvernare cu PC-ul condus de Dan Voiculescu. Privind din acest punct de vedere, Basescu nu ar mai trebui sa sustina acum ideea unor anticipate, in conditiile in care -solutia imorala- a parasit guvernarea.
In ciuda apropierii dintre Basescu si Tariceanu, provocata de iesirea PC de la guvernare, relatiile dintre cei doi nu sunt nici pe departe roz.
Presedintele Basescu a tinut, pe tot parcursul anului 2006, sa arate ca este un presedinte jucator. Atat de jucator incat, de multe ori, a facut echilibristica pe muchia Constitutiei, trasand sarcini de la masa guvernului. Pentru gesturile sale, de ficare data a invocat siguranta nationala, ceea ce ii da dreptul constitutional de a se implica. De altfel, Basescu si-a creat inca din 2005 instrumentele care sa ii permita sa intervina in decizii ce tin de guvern, fara a fi acuzat ca a incalcat legea. La inceputul lui 2005, CSAT a stabilit ca un vector de amenintare la adresa securitatii nationale este -proasta guvernare, in care un element important este nivelul de coruptie al institutiilor statului-. Basescu, care conduce CSAT, si-a creat astfel un instrument prin care ar putea interveni oricand. Pe tot parcursul anului 2006 au iesit la iveala, din ce in ce mai acut, divergentele dintre Traian Basescu si premier. S-a ajuns la stadiul in care prapastia sa fie atat de mare, incat amandoi asteapta ca celalalt sa cada in ea. Traian Basescu este pe cale de a-si indeplini planul de a realiza un guvern minoritar restructurat, cu un alt premier. Deocamdata pare ca a ajuns la un compromis cu Tariceanu, decat cu PSD. Cat va ramane in picioare acest compromis, ramane de vazut. Istoricul relatiei dintre Tariceanu si Basescu in anul 2006 demonstreaza, insa, ca orice intelegere intre cei doi este extrem de fragila.
Merele discordiei- anticipatele si fuziunea PNL-PD
Alegerile anticipate au fost, inca din 2005, principalul mar al discordiei intre presedintele Basescu si premierul Tariceanu. Acesta din urma s-a opus declansarii anticipatelor in 2005, in conditiile in care PNL-PD se mentinea in sondaje la cota avuta in momentul castigarii alegerilor, iar popularitatea presedintelui crescuse puternic. Un alt motiv de discordie a fost fuziunea dintre PNL si PD. Propunerea PD privind calendarul si modul in care urma sa se produca fuziunea cu PNL a fost primita cu rezerva de liberali, la inceputul acestui an. Proiectul a fost refuzat in cele din urma de liberali, fapt care a contribuit la accentuarea conflictului dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria.
Februarie 2006 – mafia de pe masa guvernului
Prima lovitura din acest an data de Basescu guvernului condus de liberalul Tariceanu a fost la inceputul lunii februarie, la sedinta de bilant pe anul 2005 a Ministerului Administratiei si Internelor. Traian Basescu a declarat atunci ca -de prea multe ori mafia a ajuns pe masa guvernului-. Le-a cerut angajatilor MAI sa verifice actele normative emise de guvern in ultimii zece ani, deoarece multe dintre acestea au fost date -in folosul grupurilor de interese nelegitime-, iar responsabilitatea in aceste cazuri trebuie asumata. El nu a nominalizat pe cei care fac parte din aceste -grupuri-, lasand sa se inteleaga ca nici actualul guvern nu a fost ferit de influenta lor.
6 aprilie 2006 – regretul numirii lui Tariceanu
La inceputul lui aprilie, presedintele Basescu facea o declaratie socanta intr-o emisiune televizata. El recunostea ca regreta numirea lui Tariceanu in functia de prim-ministru. Basescu a invocat, din nou, existenta -grupurilor-. Astfel, presedintele declara ca la inceput i-a acordat incredere premierului, dar, in timp, Tariceanu a decis sa se alature -altui grup-. Basescu a precizat ca Tariceanu s-a departat de obiectivele Aliantei si s-a apropiat de grupuri de interese cu -miros de petrol-, facand aluzie clara la Dinu Patriciu.
Dupa zece zile de la anuntul ca si-a pierdut increderea in Tariceanu si regreta numirea lui, Basescu , tot intr-o emisiune televizata, a continuat declaratiile socant de sincere. -Eventuala schimbare a premierului pana la 1 ianuarie 2007 nu ar fi un act de instabilitate politica, ci un mecanism constitutional-.
In replica, premierul Tariceanu a declarat ironic ca el nu mai gaseste timp sa discute cu presedintele Basescu, deoarece acesta petrece mult timp cu Gigi Becali, iar el nu se poate -ridica- la inaltimea personalitatii lui Becali.
-In politica conteaza relatiile institutionale si nu trebuie sa primeze relatiile personale-, dupa cum a declarat Tariceanu. Iar Basescu a fost de acord: -relatia interumana poate lipsi-.
Mai 2006 – guvernul actioneaza insuficient, haotic
-Actiune insuficienta-! Aceasta a fost sintagma folosita la adresa institutiilor statului in comunicatul Administratiei Prezidentiale, dat publicitatii dupa prezentarea Raportului de tara din primavara de catre Comisia Europeana. Presedintele Traian Basescu, care a urmarit raportul de pe patul de spital de la Viena, unde fusese operat, a constatat, cu nemultumire, ca domeniile care au primit stegulete galbene in raportul din octombrie 2005 au ramas si in prezent.
Intors de la Viena, Traian Basescu decide, la sfarsitul lui mai, sa participe la sedinta de guvern pe tema gripei aviare. O noua ocazie pentru Traian Basescu sa critice in termeni foarte aspri modul in care guvernul a gestionat criza. -Privite din afara, institutiile statului par a functiona haotic, la intamplare, la concurenta intre ele. Ati inventat termeni cum ar fi <<carantina relaxata>>, ce urmeaza, carantina tare si moale?!-s-a intrebat, nervos, Basescu.
Pentru a demonstra ca lucrurile nu merg in privinta guvernarii fara implicarea sa, presedintele Basescu i-a convocat in timp ce se afla la Spitalul Elias in convalescenta, pe premier si pe ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, si pe secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Anghel Andreescu. De asemenea, Basescu a avut discutii pe tema gripei aviare si cu ministrul Vasile Blaga si cu directorul SRI, Radu Timofte. Seful statului le-a cerut acestora sa ia masuri pentru reducerea efectelor si prevenirea extinderii gripei aviare. Basescu a solicitat o verificare a tuturor fermelor din zonele care nu sunt afectate de gripa aviara si aplicarea legilor.
Iunie 2006 – batalia pe inundatii
Divergentele dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu au atins ridicolul in iunie. Cei doi s-au luat la intrecere cu elicopterele spre Tarlisua, localitatea din judetul Bistrita-Nasaud care a fost distrusa de ultimele inundatii si alunecari de teren si unde 10 persoane au murit. Au ajuns cu elicoptere diferite si s-au intalnit, intamplator, pe podul din Tarlisua. Amandoi au discutat cu oamenii si au promis cate ceva. Basescu – bani, Tariceanu- controale. Nu stim cine pe cine a vrut sa intreaca. Dar coincidenta ar fi mult prea mare ca amandoi, si seful statului si premierul, sa se trezeasca ca vor sa mearga in acelsi loc, in aceeasi zi, tocmai la o saptamana distanta de momentul tragediei. Daca s-ar fi intamplat la doar o zi dupa inundatii, poate ca alergatura cu elicoptere separate nu ar mai fi fost atat de ridicola. Asta cu atat mai mult cu cat Traian Basescu a mai fost in zona afectata.
Iulie 2006 – reprosuri ca nu s-a facut restructurarea guvernului
In iulie Basescu s-a folosit pentru a treia oara de dreptul sau constitutional de a prezida sedintele executivului. Presedintele le-a reprosat ministrilor liberali si mai ales premierului ca nu au acceptat restructurarea guvernului, ca nu au avut vointa politica pentru reducerea numarului de agentii si ca prefera sa pastreze structura stufoasa a sistemului de pe vremea guvernului Nastase pentru a acoperi clientela politica. Seful statului a cerut masuri pentru descentralizarea directiilor teritoriale din diverse domenii si comasarea si restructurarea agentiilor guvernamentale pentru a le eficientiza si a reduce birocratia. Guvernul a primit termen de la Basescu pana la 1 ianuarie 2007 pentru a -moderniza institutiile statului-.
Septembrie 2006 – performanta aderarii, in zona mediocritatii
-Obiectivul aderarii a fost indeplinit acceptabil-, a declarat pe un ton prudent presedintele Traian Basescu, subliniind ca -performanta este in zona mediocritatii-! Declaratia vine ca urmare a confirmarii, din partea UE, ca Romania va adera la 1 ianuarie.
Octombrie 2006 – -prietenul care finanta PSD-
Calin Popescu Tariceanu a fost extrem de nemultumit de faptul ca Traian Basescu l-a numit pe George Maior, de la PSD, in fruntea SRI. Ba chiar Tariceanu i-a reprosat lui Basescu ca nu s-a sfatuit cu PNL, ci doar cu PSD in momentul in care a decis sa faca nominalizarea lui George Maior pentru SRI, devenind un -presedinte jucator cu PSD-. Basescu nu a asteptat sa dea o replica usturatoare lui Tariceanu, facand referire la acelasi Dinu Patriciu: -Cand prietenul domniei sale finanta PSD, eu eram tarait prin toate anchetele cu putinta de PSD si aveam viata grea la Primaria Capitalei-.
4 octombrie 2006 : -desemnarea unui nou premier-
De altfel, luna octombrie a fost una in care Traian Basescu si-a exprimat clar dorinta, demonstrand ca nu uita, nu iarta si nu renunta. La acea data, el ii sfatuia pe conservatori sa iasa de la guvernare pentru a avea un guvern minoritar restructurat dupa 1 ianuarie 2007. Nu excludea posibilitatea desemnarii unui nou premier si formarea unui nou guvern. Caci este in -practica democratica-. Nu de alta, dar actualul guvern, chiar daca este cel mai bun dupa 1990, -este unul mediocru pentru vremurile pe care le traim-, dupa cum s-a exprimat Basescu intr-un interviu televizat. El a aratat ca actualul guvern este unul care nu prea stie ce are de facut pentru urmatorii doi ani, dupa aderare. -Guvern minoritar in continuare. Ar fi o eroare daca se mentine guvernul la aceste dimensiuni. Deci, eu as spune varianta posibila, guvern minoritar restructurat, ceea ce inseamna un guvern adus la dimensiunile normale ale unui guvern european, 14-15 portofolii-, a prezis presedintele Traian Basescu. – Este posibil ca insusi premierul sa constate ca urmeaza un alt drum greu si este in practica democratica desemnarea unui nou premier, care sa formeze un nou guvern. Este posibil, dar asta tine de premier si nu de mine. Eu pot doar sa sugerez care ar fi solutia cea mai buna pentru tara-.
Cateva zile mai tarziu, Basescu declara ca -as fi vrut un guvern cu viziune mai larga decat supravietuirea de la o zi la alta. As fi vrut un guvern mai eficient in a schimba statul-. Pentru a demonstra ca Tariceanu nu manageriaza cum trebuie problema guvernarii, Basescu l-a lasat pe Tariceanu sa gafeze in privinta nominalizarii lui Varujan Vosganian pentru postul de comisar european: -Am avut o discutie cu premierul. In momentul in care s-a exprimat ca-l desemneaza pe Varujan Vosaganian, l-am atentionat ca nu este bine. L-am rugat sa caute alta solutie. A optat sa mearga inainte pe solutia Varujuan Vosganian si esecul previzibil s-a produs. Asta e tot.-
De altfel, Basescu a batut moneda, toata luna octombrie, pe faptul ca echipa guvernamentala nu este capabila sa-si treaca propriile legi: -aceasta neputinta de a promova in timp util legi, de a ajunge la intelegeri pe continutul unor legi, de a da rapid Romaniei niste repere legislative care sunt necesare demonstreaza ca actuala majoritate este nesigura pentru guvern.-