Programul de restructurare a sectorului de producere a energiei pe care ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, a anuntat ca-l va supune spre aprobare Executivului inca de acum trei saptamani, desi nu a fost inca finalizat, reuseste sa pericliteze incercarea Hidroelectrica de a face rost de bani de pe piata internationala de capital. -Eventualitatea unei reorganizari a sectorului de producere a energiei face aproape imposibila angajarea unor imprumuturi sindicalizate sau realizarea unei emisiuni de obligatiuni fara garantie de stat-, ne-au declarat surse din sectorul energetic. -Orice semn de intrebare cat de mic privind perspectiva unei schimbari a structurii entitatii ce solicita un imprumut compromite din start orice incercare de finantare. Declaratiile ministrului industriei si ale premierului, privind modificarea structurii societatilor Hidroelectrica si Termoelectrica este privita ca un angajament de catre bancile finantatoare, in acest caz fiind blocata orice tentativa de obtinere a creditarii de catre societatile din domeniu, fara garantia statului-, au mai precizat surse din sectorul bancar.
Primul efect al restructurarii: alertarea finantatorilor
Intr-un cuvant, pana la acest moment, in ciuda faptului ca programul de restructurare nu a fost finalizat, s-a reusit alertarea finantatorilor, singurul efect fiind acela al blocarii oricaror imprumuturi fara garantia statului. Ministrul industriei a reusit astfel sa anuleze singura varianta a Hidroelectrica de a gasi finantare pentru retehnologizare, in conditiile in care plafonul de garantare asumat de statul roman nu mai permite angajarea de imprumuturi pentru astfel de lucrari.
Societatea Hidroelectrica intentiona sa-si asigure sursele financiare pentru retehnologizarea hidrocentralelor fie lansand o emisiune de obligatiuni pe piata londoneza in valoare de 120-150 milioane de euro, fie contractand un credit sindicalizat, fara garantie de stat. Directorul general al Hidroelectrica a declarat in luna august ca una din aceste operatiuni va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an, dupa ce societatea va fi evaluata de catre o agentie de rating.
Dl Pena aprecia la acel moment ca dintre cele doua variante, cea mai avantajoasa este obtinerea celor 150 milioane de euro in baza imprumutului sindicalizat.
In cautarea unui evaluator
Cu banii astfel obtinuti, societatea ar fi putut demara retehnologizarea hidrocentralelor mari, precum Olt, Bicaz, Lotru, Arges, ce necesita un efort financiar de circa 400 milioane de dolari. Programul de reabilitare si modernizare a sectorului hidroenergetic necesita fonduri de 557 milioane de euro in perioada 2002-2005. La ora actuala, Hidroelectrica se afla in faza de identificare a evaluatorului, etapa ce se va incheia cel mai probabil la sfarsitul lunii viitoare. -Hidroelectrica a solicitat cerere de oferta pentru rating si speram ca pana la sfarsitul lunii octombrie sa gasim evaluatorul. Realizarea raportului de rating va mai necesita inca trei saptamani-, a declarat directorul general al Hidroelectrica.
Transelectrica, mai avansata
O alta societate din sector ce intentioneaza sa lanseze o emisiune de obligatiuni este Transelectrica, in cazul acesteia nepunandu-se problema unei schimbari a modului de organizare. De altfel, Transelectrica se afla intr-o faza mult mai avansata, la ora actuala fiind deja desemnat consortiul ce va asista compania de transport in realizarea acestei emisiuni, respectiv consortiul format din bancile ABN-AMRO si Morgan Stanley. Conform anuntului Transelectrica, emisiunea de obligatiuni denominate in euro va fi lansata pe piata internationala de capital in luna noiembrie. In valoare totala de 100 milioane de euro, cu scadenta la minimum cinci ani, emisiunea se va realiza fara garantia statului. Ca si in cazul Hidroelectrica, banii astfel obtinuti vor fi utilizati pentru lucrari de retehnologizare, in acest caz fiind vorba de sase statii de inalta tensiune.
-Proiectele de investitii sunt prevazute in Planul de afaceri al companiei si asigura marirea gradului de siguranta in functionare in noduri vitale ale Sistemului Energetic National-, au aratat reprezentantii companiei. Transelectrica detine 79 de statii de 400 kV si 220 kV avand o uzura medie de 56% si echipamente cu durata de viata depasita fata de nivelurile normate.