Federația pentru Apărarea Pădurilor, organizație non-guvernamentală care cuprinde membri ai Academiei Române, ai Academiei de Științe Agricole și Silvice, Societatea inginerilor silvici ”Progresul Silvic”, Confederația Consilva, Asociația Constructorilor Forestieri din România, Asociația Pensionarilor Silvici din România și Asociația Proprietarilor de Păduri din România, organizează în data de 24.02.2016, între orele 11:00-14:00, un miting în Piața Victoriei pentru susținerea următoarelor revendicări:
1. Modificarea H.G. nr. 924/04.11.2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, întrucât acest HG, prin art. 74 și 75 din Regulament, nu respectă prevederile Constituției României și ale Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic și nu ia în considerare că pădurea este bun de interes național. Art. 74 și 75 din Regulament duc la aservirea pădurilor Statului Român grupurilor de interese, nelăsând nicio șansă gospodăririi durabile a pădurilor, efectuării de împăduriri și de lucrări de combatere a inundațiilor, alunecărilor de teren, deșertificării, nelăsând nicio șansă generațiilor viitoare de a avea păduri. De asemenea, art. 74 și 75 din Regulament duc la restrângerea activităților și atribuțiilor administratorului pădurilor statului Romsilva prin desființarea activităților de exploatare și prelucrare a lemnului, având ca efecte imposibilitatea gospodăririi durabile a pădurilor statului și concedierea a 7.000 de salariați de la Romsilva. Aplicarea art. 74 și 75 din Regulamentul aprobat prin H.G. nr. 924/2015 constituie o amenințare la menținerea și gospodărirea durabilă a pădurilor proprietate de stat și, conform Legii nr. 2/2016, o amenințare la siguranța națională.
În acest sens, până la modificarea H.G. nr. 924/04.11.2015, se solicită suspendarea sau anularea de urgență a art. 74 și 75 din Regulamentul aprobat prin H.G. nr. 924/2015, articole care contravin interesului național și care constituie o amenințare la siguranța națională.
2. Măsuri de soluționare a actualei crize din sectorul silvic. Instigarea de către grupurile de interese a unor segmente de populație și a unor categorii profesionale împotriva Romsilva, unitate economică unde lucrează 16.500 salariați, majoritatea fiind personal silvic, a dus în ultima perioadă la atacuri împotriva sediilor unităților și subunităților sale, personalul angajat la aceste unități și subunități fiind supus amenințării și terorii.
Astfel, în data de 01.02.2016, la manifestarea organizată de reprezentanții unor societăți de exploatare a lemnului la Suceava, manifestanții au fost instigați să rupă lanțul de ordine al Jandarmeriei și să intre în incinta și clădirea Direcției Silvice Suceava.
În data de 09.02.2016 o manifestare similară celei de la Suceava a fost organizată la Piatra Neamț, unde, pentru a se evita violențele, Jandarmeria a fost nevoită să scoată sub pază personalul angajat la Direcția Silvică Neamț și să-l transporte cu mașinile Jandarmeriei de la sediul asediat al Direcției Silvice.
Se repetă solicitarea din 03.02.2016 ca Departamentul Păduri din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să informeze opinia publică despre faptul că situația de criză privind vânzarea masei lemnoase nu este determinată de unitățile și subunitățile Romsilva ci de prevederile profund ilegale și contrare interesului național din H.G. nr. 924/2015.
Se solicită Guvernului României și instituțiilor abilitate luarea de măsuri împotriva celor care se fac vinovați în acest caz de instigare publică, tulburarea ordinii publice și tulburarea de posesie.
O situație asemănătoare a existat în anul 2000, când, pe fondul nepăsării și toleranței autorității publice centrale care răspunde de silvicultură și instigărilor făcute de unii politicieni, s-au întâmplat o serie de agresiuni asupra personalului silvic, agresiuni soldate cu omorârea pădurarului Oul Ieronim din județul Bistrița Năsăud și a pădurarului Boboc Dănel din județul Gorj și cu vătămarea gravă a sute de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici.
3. Respectarea prevederilor art. 97 din Legea nr. 46/2008 republicată – Codul Silvic, privind acordarea unor subvenții proprietarilor de păduri cu suprafețe până în 30 ha pentru administrarea și paza acestor păduri. Din cauza neacordării subvențiilor către proprietarii de păduri, nerespectându-se astfel Codul Silvic, în România sunt peste 600 mii ha păduri în sectorul privat neadministrate, nepăzite, din care 400 mii ha sunt deja distruse. Procesul de distrugere a pădurilor, dată fiind neaplicarea art. 97 din Codul Silvic, continuă. Prejudiciul creat de grupurile de interese care s-au constituit pentru tăierea ilegală a 400.000 ha păduri particulare este de 36.000.000.000 Euro. Conform prevederilor art. 3 lit. m) din Legea nr. 2/2016 privind siguranța națională a României, nerespectarea și neaplicarea prevederilor art. 97 din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic se poate considera o inacțiune care lezează interesele economice strategice ale României și are ca efect distrugerea unei importante resurse naturale: pădurea.
4. Salvarea pădurilor României prin scoaterea sectorului silvic din sfera grupurilor de interese, astfel încât să fie stopate retrocedările ilegale de păduri, corupția și furturile de lemn.
5. Tragerea la răspundere a celor care au permis, prin neaplicarea legii, distrugerea a 400.000 ha de păduri particulare și retrocedări ilegale de păduri. Demascarea și tragerea la răspundere a grupurilor de interese care au distrus 400.000 ha de păduri din sectorul privat.
6. Măsuri urgente de consolidare a Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, administratorul statului pentru pădurile proprietate publică a statului și a unei părți a pădurilor particulare din România, prin respectarea atribuțiilor pe care Romsilva le are conferite prin Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, care reglementează administrarea pădurilor ca totalitate a activităților tehnice, economice și juridice și prin asigurarea managementului forestier durabil la pădurile administrate.
7. Respectarea prevederilor legale privind numirea Consiliului de Administrație la Romsilva. În situația în care acest consiliu este numit cu încălcarea prevederilor legale, pe cale de consecință hotărârile pe care le va lua pot fi contestate ca nelegale de oricine are un interes legitim, ceea ce va duce la blocarea activității regiei.
8. Respectarea reglementărilor silvice ale Uniunii Europene și Consiliului Europei și corelarea României la celelalte țări din Uniunea Europeană și Europa prin aplicarea la păduri a managementului forestier durabil. Managementul forestier durabil ia în considerare unitar și în egală măsură toate cele trei funcții ale pădurii: funcția ecologică, funcția socială și funcția economică. România este singura țară din Europa și din lume care aplică la păduri, contrar Legii nr. 46/2008-Codul Silvic, guvernanța corporativă în locul managementului forestier durabil, luând în considerare numai funcția economică a pădurii în scopul obținerii unui profit maxim. Pentru maximizarea profitului se vor intensifica tăierile de păduri, neglijându-se funcția ecologică și funcția socială a acestora, investindu-se cu totul insuficient în împăduriri, lucrări silvice și în dezvoltarea, protecția și consolidarea pădurilor pentru evitarea inundațiilor, torenților și alunecărilor de teren. Pierderile de zeci de vieți omenești și de imense bunuri materiale la inundații și alunecări de teren sunt cauzate de lipsa pădurilor și nesusținerea funcției ecologice a acestora. Nesusținerea financiară a funcției sociale a pădurilor prin crearea, menținerea și dezvoltarea acestora, determină starea precară de sănătate a populației României. Practicarea guvernanței corporative la păduri, prin aplicarea OUG nr. 109/2011 reprezintă, conform Legii nr. 2/2016, o amenințare la siguranța națională, guvernanța corporativă la păduri ducând la distrugerea uneia dintre cele mai importante resurse naturale ale României: pădurea.
9. Măsuri de stopare a campaniei de denigrare a personalului silvic susținută de grupurile de interese care au ca obiectiv facilitarea accesului la pădurile Statului Român. Prin activitatea de pază și gospodărire durabilă a pădurilor, personalul silvic a făcut dovada profesionalismului și spiritului de sacrificiu. Apărând pădurea, 4 pădurari au fost omorâți de infractorii surprinși în pădure furând lemn și 600 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au suferit vătămări corporale grave.
10. Consultarea reală a mediului academic, a specialiștilor și a reprezentanților societății civile din sectorul silvic la elaborarea strategiilor forestiere și a actelor normative aferente sectorului.
Deși Federația pentru Apărarea Pădurilor a solicitat la acțiunile de pichetare a Guvernului României din 4, 25 noiembrie 2015, 9 decembrie 2015, 3 februarie 2016 și la acțiunile de pichetare a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în 12 ianuarie 2016 soluționarea revendicărilor amintite, până în prezent nu a fost luată nicio măsură. Consecința: continuarea procesului de distrugere a pădurilor, creșterea prejudiciului adus țării și pădurii românești prin distrugerea acestor păduri, creșterea presiunii grupurilor de interese asupra pădurilor statului și asupra patrimoniului (obiective economice, clădiri, utilaje) Romsilva, concedierea a 7.000 salariați de la Romsilva, instigarea de grupurile de interese, fără ca autoritățile care răspund de silvicultură să aibă o reacție în acest sens, a unor segmente de populație împotriva personalului silvic.
În situația nesoluționării revendicărilor, Federația pentru Apărarea Pădurilor va continua acțiunile de protest și, de asemenea, va solicita intervenția Președinției României, Parlamentului României, Consiliului Suprem de Apărare a Țării, organismelor anticorupție, Corpului Silvic din România, Consiliului Silvicultorilor Europeni (organizație internațională la care silvicultorii români sunt afiliați), instituțiilor Consiliului Europei și Uniunii Europene.