Home Social Start oficial in noul an universitar

Start oficial in noul an universitar

DISTRIBUIŢI

-Meseria de inginer constructor este, poate, cea mai veche meserie din lume-, a apreciat seful statului.

Aceasta constatare nu le apartine istoricilor, ci presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, care – cu ocazia deschiderii anului universitar bucurestean, a vizitat Universitatea Tehnica de Constructii, Institutul de Arhitectura -Ion Mincu- si Academia de Inalte Studii Militare. In general, salutul prezidential a fost cam acelasi la toate institutiile de invatamant superior, variate doar cu usoare -trageri la tema-, in functie de specializari.

La Constructii, Iliescu a tinut sa-i incurajeze pe studenti spunandu-le ca -meseria de inginer constructor este, poate, cea mai veche meserie din lume-. La zambetele insinuante ale auditoriului, presedintele a simtit nevoia sa precizeze ca primii oameni intai si-au construit colibe…

O alta declaratie a presedintelui se refera la prioritatea stategica a invatamantului, care va trebui aplicata de toti cei de care depinde soarta acestui sector. Ce-i drept, faptul ca invatamantul este prioritate nationala exista si in Legea 84/1995 a invatamantului. Dar guvernantii isi aduc aminte de acest amanunt numai la inceput de an scolar. Din pacate, nu pentru mult timp…

Nici primul-ministru Adrian Nastase nu s-a lasat mai prejos la capitolul promisiuni; -Nivelul de salarizare a profesorilor trebuie revazut, astfel incat o parte din nemultumirile salariale ale cadrelor didactice sa fie eliminata-, declara premierul Adrian Nastase la Craiova, in cadrul ceremoniei de deschidere a anului academic.

-Gandire inginereasca + creatie artistica = arhitect-

Dupa salutul adresat studentilor de la Arhitectura, presedintele Romaniei a tinut mortis sa le arate ca stie cu ce se mananca aceasta meserie. -Profesia de arhitect este o imbinare a gandirii ingineresti cu creatia artistica-. Si tot artistic, discursul prezidential a alunecat, usor-usor, pe panta ingineriei. Seful statului si-a reamintit ca printre profesorii sai s-a aflat si cel care a conceput parcurile si barajele din nordul Capitalei, ca Bucurestiul este un oras construit pe o panza de apa si – in fine – ambientul Capitalei duce mare lipsa de spatii verzi, desi odinioara statea foarte bine la acest capitol. Nici problema canalizarii n-a fost ocolita de presedinte, el insistand pe necesitatea unei reproiectari a infrastructurii urbane. Pesemne ca l-au convins inundatiile de ieri…

Insotit de ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, ministrul de externe, Mircea Geoana, consilierul prezidential Ioan Talpes si de seful IGP, generalul Nicolae Berechet, Ion Iliescu a participat si la festivitatea de deschidere a anului universitar la Academia de Inalte Studii Militare. El s-a declarat convins ca studentii academiei vor deveni -motorul evolutiei armatei romane, in noile conditii ale inceputului de secol XXI-. Seful statului a declarat ca CSAT a adoptat, in luna iulie, o hotarare prin care s-a aprobat conceptia de organizare si functionare a Universaitatii Nationale de Aparare, o institutie de invatamant militar superior, -de cel mai inal nivel-, care sa asigure o participare activa la viata comunitatilor academice si o reprezentare adecvata in organizatiile guvernamentale si neguvernamentale. Aceasta conceptie va fi pusa in practica in cursul anului 2003, a mai spus Iliescu.

Salariile profesorilor vor creste… la anu*

La Craiova, premierul Adrian Nastase le-a dat de inteles profesorilor ca abia in 2003 vor simti oarece crestere salariala. -Am adoptat si in 2002 masuri in acest sens, dar stiu ca nu este suficient si ca trebuie sa vedem cum putem rezolva mai bine aceste lucruri anul viitor-, a spus Nastase.

Premierul, care a participat ieri la deschiderea noului an universitar din Banie, a primit din partea Universitatii de aici titlul de doctor honoris causa, pentru sprijinul acordat acestei institutii. Nastase a aratat ca este necesar ca mediul universitar sa pregateasca eficient tinerii care, peste putini ani, ar putea lucra in structurile Uniunii Europene si sa isi adapteze sistemul de invatamant la cerintele actuale ale societatii.

Sistemul privat de invatamant universitar trebuie reglementat – in opinia premierului – intr-un mod care sa permita, la randul sau, corelarea numarului de studenti cu cel al locurilor de munca existente. Dar Nastase a uitat de facultatile de stat care au aparut ca ciupercile dupa ploaie, in asa-zise centre universitare (Targoviste, de exemplu) si care vor scoate someri pe banda, pentru ca nici la stat nu exista o asemenea corelare.

Nastase a mai afirmat ca sistemul de invatamant universitar poate contribui, indirect, la dezvoltarea industriei romanesti si la cresterea calitatii produselor romanesti. -Am invatat, in ultimii 12 ani, ca este bine sa aducem masini din strainatate, dar nu si ca economiile romanilor asigura astfel locurile de munca din acele tari. Din 1994 si pana in prezent, am cheltuit 1,8 miliarde dolari ca sa intarim industriile altor tari-, a conchis Nastase.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.