Home Politic Romania – guvernata de haos

Romania – guvernata de haos

DISTRIBUIŢI

Criza fara precedent intre liberali si democrati. Plecarea conservatorilor, in loc sa detensioneze relatiile din coalitie, a dus la ascutirea luptei din Alianta pentru impartirea functiilor cu miza economica din guvern. Dupa ce au cedat la negocieri, destul de usor, portofoliul MEC, liberalii au pus la cale un plan de a smulge practic din ministerul dat democratilor Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, celebrul OPSPI, institutie care gestioneaza practic toate unitatile importante din punct de vedere economic din MEC. Astfel, in cursul zilei de marti, PNL a pus pe hartie textul unei ordonante care trece OPSPI de la MEC in bratele liberalului Teodor Atanasiu, la AVAS. Potrivit unor surse din executiv, odata gata textul ordonantei, premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut secretarului de stat din MEC, Darius Mesca, sa semneze ordonanta, in timp ce democratul Mircea Toader, proaspat nominalizat pentru functia de ministru al industriilor facea si el presiuni pentru ca ordonanta sa nu fie semnata. Suparati foc pe faptul ca vor primi un minister aproape gol de continut, ministrii democrati s-au prezentat ieri dimineata la prima ora la Palatul Cotroceni, pentru consultari cu Traian Basescu, dupa cum ne-au precizat sursele noastre. In cadrul sedintei de guvern ce a urmat intalnirii de la Cotroceni, democratii au facut tot posibilul pentru a impiedica adoptarea ordonantei cu pricina, introdusa pe ultimul punct al ordinii de zi.

Surse guvernamentale sustin ca ordonanta de urgenta nu avea niciun aviz, nici cel al Ministerului Justitiei care este obligatoriu in cazul trecerii unei structuri guvernamentale de la o institutie la alta.

Prin urmare, ministrul justitiei, Monica Macovei, si-a manifestat nemultumirea fata de introducerea ordonantei in mapele ministrilor pentru sedinta guvernului, fara ca ea sa fi fost trimisa anterior spre avizare ministerului, au reletat sursele citate.

In ciuda argumentelor si protestelor ministrilor democrati, ceilalti membri ai guvernului au trecut la discutarea ordonantei, moment in care reprezentantii PD in executiv au parasit sedinta de guvern. Iar ordonanta care trece OPSPI in ograda liberalilor a trecut practic fara avizul democratilor, fapt ce nu i-a deranjat catusi de putin pe ministrii PNL. Zvonurile aruncate ieri pe piata conturau un scenariu asemanator anului 1998, cu retragerea ministrilor democrati din cabinet pentru a forta demisia premierului si formarea unui nou guvern. Alte scenarii aduc in discutie formare unei noi majoritati alcatuita din PNL, PSD si PC. Desi la nivel public liberalii si pesedistii neaga o asemenea posibilitate, cert este doar faptul ca lucrurile sunt in schimbare de la o ora la alta, iar ceea ce este valabil astazi, maine ar putea fi schimbat la 180 de grade.

Criza politica atinge cote maxime. Dupa trei zile de negocieri aprinse, PNL si PD nu au ajuns la nici o intelegere, iar aseara totul era un haos. Nici acum, dupa trei zile, liderii Aliantei D.A. nu au reusit sa gaseasca o solutie pentru a rezolva criza guvernamentala. Liberalii si democratii au negociat ieri toata ziua, pe reprize. Primul subiect: daca liberalul Varujan Vosganian, nominalizat pentru functia de vicepremier, si democratul Mircea Toader, nominalizat pentru Ministerul Economiei vor fi votati in parlament. Al doilea subiect, la fel de fierbinte, si care a declansat si zvonul ca PD ar putea sa se retraga din guvern a fost legat de trecerea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din subordinea Ministerului Economiei si Comertului in custodia AVAS, adica in ograda dusmanului lui Basescu, Teodor Atanasiu.

In cele din urma liberalii au cedat si au cazut la un acord cu democratii. Dupa ce o zi intreaga au discutat si au negociat, in final au decis ca Mircea Toader, democratul care il va inlocui pe Codrut Seres la sefia Ministerului Economiei si Comertului, si liberalul Varujan Vosganian, caruia ii va reveni portofoliul fostului vicepremier conservator, Bogdan Pascu, vor trece prin parlament inainte de a fi investiti in functie.

Daca in ceea ce priveste modalitatea de numire in functie a lui Varujan Vosganian, liberalii par ca au cedat in fata democratilor, caci peste noapte lucrurile se pot schimba, PNL a obtinut Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) care a trecut din subordinea MEC in cea a AVAS, printr-o ordonanta de urgenta adoptata in sedinta de ieri a executivului in mare graba si fara acordul PD. Ordonanta OPSPI a fost aprobata fara a avea avizele necesare si in lipsa democratilor care au plecat suparati de la sedinta exevutivului. Surse din interiorul guvernului ne-au declarat ca problema OPSPI nu a fost pe deplin solutionata, si ca in zilele urmatoare pot interveni schimbari.

Liberalii l-au sacrificat pe Vosganian pentru OPSPI

Dis-de-dimineata la Palatul Victoria era o agitatie de nedescris. Sedinta executivului nu a inceput la ora obisnuita, pentru ca liderii PNL si PD nu au incheiat marti seara negocierile privind modalitatea de numire in functie a lui Varujan Vosganian si a democratului Mircea Toader.

Democratii i-au acuzat pe partenerii de alianta ca se folosesc de tertipuri politice pentru a evita votul parlamentului in numirea lui Varujan Vosganian ca vicepremier, in locul conservatorului Bogdan Pascu.

Initial liberalii doreau ca Varujan Vosganian sa ocupe postul fostului vicepremier democrat, Gheorghe Pogea. Daca le-ar fi iesit jocurile, liberalii nu mai aveau nevoie de votul parlamentului pentru numirea lui Vosganian, mai ales ca acum, dupa iesirea PC de la guvernare, exista pericolul ca Varujan Vosganian sa nu obtina un vot favorabil.

Democratii au protestat insa vehement. Presedintele executiv al PD i-a acuzat pe liberali ca incearca sa traga sforile pentru ca rezultatele jocului sa le fie favorabile.

-PNL a incercat sa gaseasca un tertip, astfel incat candidatul PD pentru functia de ministru al economiei si comertului, Mircea Toader, sa treaca prin procedurile parlamentare de investire, iar candidatul liberal pentru postul de ministru de stat, Varujan Vosganian, sa nu vina in parlament-, a declarat presedintele executiv al democratilor, Adriean Videanu.

Liderul democrat a spus ca PD nu accepta ca liberalul Varujan Vosganian sa ocupe postul ramas vacant dupa retragerea lui Gheorghe Pogea din functia de vicepremier, pentru ca acest portofoliu este al Partidului Democrat.

-Vicepremierul pe probleme economice este postul PD, ca il ocupa sau nu il ocupa. PD nu va accepta sub nicio forma acest tertip al PNL. Mi se pare chiar ne-fair-play ceea ce au facut-, a subliniat Videanu.

Presedintele executiv al PD considera ca Varujan Vosganian trebuie sa treaca prin parlament , cot la cot cu democratul Mircea Toader. -Din punctul meu de vedere, amandoi trebuie sa mearga in parlament, si Toader si Vosganian. Varianta anuntata de presedintii Camerelor (n.r.- conform careia doar Toader sa treaca prin votul parlamentului, iar Varujan Vosganian sa fie numit de Basescu), Vacaroiu si Olteanu, este neconstitutionala si nu cred ca Mircea Toader va veni in parlament in aceasta situatie. Cred ca va fi aceeasi unitate de masura pentru amandoi-, a mai spus liderul democrat.

Mai mult, Videanu ii suspecteaza pe liberali de complot impotriva PD. El crede ca reprezentantii PNL si-au zis: -Il ducem pe Mircea Toader in parlament si poate chiar noi, liberalii, il trantim-.

Numai ca planurile liberalilor nu au avut reusita. La pranz liderul PD, Adriean Videanu, a parasit Palatul Victoria, fara a da nici o declaratie. Negocierile nu ajunsesera la nici un rezultat, iar liberalul Dan Motreanu ameninta ca va renunta la Ministerul Agriculturii pentru ca nu vrea sa faca jocurile democratilor, chiar daca intre timp, presedintele Traian Basescu semnase decretul de numire al lui in fruntea agriculturii. In cele din urma negocierile au fost reluate. In runda a doua de negocieri, liberalii l-au sacrificat pe Varujan Vosganian, acceptand ca acesta sa fie supus votului in parlament, in schimbul trecerii OPSPI in subordinea AVAS.

Seara, o harababura

Disputele dintre liberali si democrati nu s-au finalizat pana la inchiderea editiei noastre. Daca ziua la Palatul Victoria s-au purtat negocieri dure intre presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu si democratii Radu Berceanu si Adriean Videanu, seara situatia se schimbase total.

Presedintele PNL i-a convocat la Palatul Victoria, in sedinta Comitetului Executiv al PNL pe liberalii Puiu Hasotti, Bogdan Olteanu si Ludovic Orban.

O declaratie soc a venit din partea liderului PNL Bucuresti care a spus ca liberalii vor cere democratilor portofoliul Ministerului Economiei si Comertului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.