Home Social Vaccinarea, singura metoda de prevenire a gripei

Vaccinarea, singura metoda de prevenire a gripei

DISTRIBUIŢI

Desi Ministerul Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala, populatia nu-si permite sa-l cumpere la pretul integral. In consecinta, pentru a evita o epidemie de proportii, ar fi indicata compensarea produselor care confera imunitate gripala.

Economii de o suta de miliarde de lei

Vaccinarea antigripala ramane cea mai eficienta metoda de protectie impotriva gripei, o boala grava, comparabila ca impact cu tuberculoza si SIDA, este concluzia primului simpozion -Vaccinarea antigripala: eficacitate, cost, beneficii-, organizat de catre Aventis Pasteur – Romania.

Concluzia apartine specialistilor, personalitati ale lumii medicale din Franta si Romania, care au evidentiat necesitatea vaccinarii antigripale a persoanelor din grupele de risc, dar si a persoanelor fara probleme de sanatate. Vaccinarea a doar o zecime din romanii care fac parte din grupele de risc (aproximativ 10 milioane de persoane) ar putea duce, in Romania, la economii de pana la o suta miliarde de lei.

In contextul dat, Aventis Pasteur propune vaccinul Vaxigrip, cu o eficacitate de 89%.

Potrivit celor mai recente studii, vaccinarea antigripala facuta nu doar persoanelor din grupele de risc (copiii, persoanele cu afectiuni cronice si cele de peste 65 de ani, chiar si cele mai tinere daca sunt fumatoare, femeile insarcinate, potrivit reglementarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii), ci si persoanelor care lucreaza in colectivitati largi reduce ferm pierderile economice cauzate de absenta de la locul de munca. Imbolnavirea de gripa necesita repaus la pat de minimum cinci zile si o perioada de recuperare de pana la doua saptamani, ceea ce poate insemna, pentru anumite firme, chiar inchiderea acestora. Mai mult, unii pacienti pot dezvolta complicatii la gripa – cea mai intalnita fiind pneumonia – ceea ce reprezinta un potential pericol pentru viata acestora. Iarna, in regiunile cu clima temperata, cum este si cea a Romaniei, gripa evolueaza epidemic, afectand intre 1 si 5% din populatie.

Sanatate fara pret, dar cu buget

-De cativa ani, diferitele studii cost/beneficiu facute asupra persoanelor sanatoase au demonstrat ca vaccinarea permite o reducere semnificativa a costurilor medicale asociate gripei-, a declarat Guillaume Reny, director Aventis Pasteur pentru Europa Centrala si de Sud. Directorul Centrului National de Referinta pentru Gripa, Viorel Alexandrescu, a dat doua exemple de tari industrializate ale caror autoritati au inteles ca nu isi pot permite pierderi economice din cauza unei epidemii de gripa: Franta si SUA, unde sunt vaccinate anual 10 milioane, respectiv 79 milioane de persoane. In ceea ce priveste Romania, unde este vaccinata antigripal 4% din populatie, OMS apreciaza la aproximativ 10 milioane de persoane numarul celor considerati a prezenta factori de risc si recomanda vaccinarea a unui numar optim de cinci milioane de persoane.

La randul sau, profesorul doctor Paul Stoicescu a prezentat un calcul privind efectele nevaccinarii a macar un milion de romani din grupele de risc inalt: aproximativ 200.000 dintre ei ar putea face gripa, iar in cazul in care la 10% ar surveni complicatii, ar rezulta 20.000 de cazuri grave. Dar vaccinarea ar proteja 12.000 de persoane, economisindu-se astfel 43 miliarde de lei (costul a 72.000 de zile de spitalizare minim necesare). La aceste economii s-ar adauga si costurile medicamentatiei conexe (antibiotice etc), iar mortalitatea ar fi redusa la jumatate. Luand in calcul si absenteismul, care ar insuma 2,7 milioane de zile de munca, respectiv 135 miliarde de lei, totalul economiilor ar fi de 180 miliarde de lei, ceea ce reprezinta dublul costurilor vaccinarii unui milion de persoane.

OMS recomanda autoritatilor romane vaccinarea impotriva extinderii gripei, in tari industrializate existand deja planuri de actiune impotriva acestei boli. -Este esential ca autoritatile sa fie convinse ca vaccinarea este necesara. Se zice ca sanatatea nu are pret, dar are buget-, a spus conferentiarul doctor Dumitru Oraseanu. El a accentuat importanta vaccinarii incepand cu varsta minima, respectiv sase luni.

Specialistul francez Claude Hannoun a aratat ca si in Franta gripa a fost subevaluata, dar dupa cele 120.000 de victime inregistrate in 1997, in numai doua luni, autoritatile au reconsiderat importanta gripei, asimiland-o ca impact cu tuberculoza si SIDA.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.