Home Social Rromii nu prea sunt interesati de munca

Rromii nu prea sunt interesati de munca

DISTRIBUIŢI


Ieri, reprezentantii Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale s-au intalnit cu reprezentantii rromilor, la sediul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, pentru a discuta stadiul implementarii de catre MMSS a strategiei Guvernului de imbunatatire a situatiei rromilor. Dar, desi exista un intreg pachet de acte normative in acest sens, foarte putini dintre cetatenii de etnie rroma au -aderat- la Programul anual de formare si reconversie profesionala la MMSS. Ca atare, raspunsul social nu a fost pe masura: in 2001, 270 de persoane de etnie rroma au fost inscrise la cursuri, dintre care 232 au absolvit aceste cursuri. Dintre acestea, doar 205 au fost incadrate. Daca avem in vedere ca ANOFM garanteaza o incadrare de 80% a absolventilor, proportia este justa. Numai ca numarul persoanelor de etnie rroma dornice de calificare este mult prea mic, la nivel national… Pe de alta parte, reprezentantii rromilor s-au plans de lipsa de conlucrare a Agentiilor Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, desi rromii se afla pe un loc principal intre grupurile-tinta spre care sunt directionate masurile active ale ANOFM. Mai ales ca ANOFM a prevazut, incepand din 2001, in Programul de formare si reconversie profesionala, masuri bazate pe un studiu de piata a ofertelor profesionale pentru rromi, astfel incat sa corespunda nivelului educational al acestora, si in meseriile in care sunt solicitati.

-Prin strategia de imbunatatire a situatiei rromilor, MMSS si ANOFM, in colaborare cu reprezentantii comunitatilor de rromi, analizeaza parghiile pietei muncii, care sa conduca la cresterea gradului de ocupare in randul rromilor. Anul trecut, au fost incadrati pe piata muncii 5.188 de rromi, iar anul acesta – numai pana in luna august, 3.344 de persoane-, a precizat secretarul de stat in MMSS si presedinte al ANOFM, Ioan Cindrea.

Pericolele pe care le implica munca -la negru- au fost subliniate atat in general, cat si in particular de catre inspectorul general din MMSS responsabil cu protectia muncii, Mariana Basuc.

Totodata, avantajele de care beneficiaza angajatorii la incadrarea categoriilor sociale defavorizate au fost precizate – pentru a cata oara? – de catre reprezentantii MMSS.

Pentru demonstrarea facilitatilor care sunt puse la dispozitia categoriilor sociale defavorizate, putem reaminti doar legislatia in domeniu: Legea 416/2001 privind venitul minim garantat, Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca, Legea 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale si Legea 705/2001 privind sistemul national de asistenta sociala.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.