Comisia speciala de la Cotroceni, convocata in urma solicitarii procurorului general al Romaniei – Laura Codruta Kovesi, de incepere a urmaririi penale impotriva ministrilor Codrut Seres si Zsolt Nagy in dosarul privatizarilor, s-a intrunit ieri, in prima sedinta. Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, documentatia care trebuie analizata in acest caz este foarte voluminoasa, fapt pentru care s-a stabilit ca respectiva comisie sa se intruneasca zilnic, pana la finalizarea cercetarilor.
Comisia speciala de la Cotroceni s-a intrunit ieri, dupa ordinul presedintelui Traian Basescu care a tinut cont de solicitarea procurorului general al Romaniei de incepere a urmaririi penale impotriva ministrilor Codrut Seres si Zsolt Nagy. Consilierul prezidential, Adriana Saftoiu, a precizat ca presedintele a hotarat in baza Legii 115 din 1999 privind raspunderea ministeriala, intrunirea comisiei speciale constituita pentru a analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii guvernului. -Decizia a fost luata ca urmare a sesizarii procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind inceperea urmaririi penale impotriva ministrilor Codrut Seres si Zsolt Nagy-, a spus Saftoiu. Consilierul prezidential a amintit ca Legea 115 prevede ca pe baza analizei sesizarii, a probelor depuse in sustinerea acesteia, a declaratiilor si a probelor invocate de membrii guvernului impotriva carora se solicita urmarirea penala, comisia speciala va prezenta presedintelui un raport cu propuneri privind urmarirea penala sau clasarea sesizarii. -Presedintele Romaniei va hotari asupra raportului prezentat de comisie si va aduce la cunostinta opiniei publice decizia-, declara miercuri, Adriana Saftoiu.
Suspecti de complicitate
In dosarul privatizarilor, anchetatorii ii suspecteaza pe ministrii Codrut Seres si Zsolt Nagy de -contributie- la comiterea faptelor de care sunt acuzati functionarii ministeriali Dorinel Mucea si Mihai Donciu si consultantii Stamen Stancev si Vadim Benyatov. -Exista posibilitatea ca ministrii sa fi avut o contributie la comiterea faptelor pentru care se efectueaza cercetari in dosarul privatizarilor-, mai spun anchetatorii, fapt pentru care s-a ajuns la faptul ca procurorul general al Romaniei a cerut avizul Comisiei pentru analiza faptelor savarsite de unii membri ai guvernului, pentru inceperea urmaririi penale in cazul celor doi ministri. Robert Cazanciuc – purtatorul de cuvant al Ministerului Public a declarat ieri, ca procurorii nu au facut inca o incadrare juridica a faptelor celor doi ministri. Cazanciuc a sustinut ca aceast lucru se poate face doar in momentul in care se va primi avizul favorabil la solicitarea inaintata presedintiei. Ulterior, procurorii vor decide inceperea sau neinceperea urmaririi penale. Potrivit oficialului Ministerului Public, solicitarea catre Comisia speciala a Presedintiei s-a facut deoarece -exista indicii cu privire la comiterea unor infractiuni privind siguranta nationala-.
Metode moderne de spionaj
Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au apreciat in motivarea deciziei prin care ii mentinea in arest, ca inculpatii din dosarul privatizarilor – supranumiti de mass-media -lotul Stancev- – au format un grup organizat, -actionand dupa toate metodele moderne de spionaj-. In motivarea deciziei de arestare preventiva a celor patru inculpati din dosarul privatizarilor, magistratii instantei supreme au hotarat ca decizia instantei de fond este legala si temeinica, apreciind ca procurorii trebuie sa continue ancheta, -sa stranga toate probele necesare stabilirii adevarului, inclusiv a celor solicitate in aparare de catre inculpati-. Magistratii instantei supreme au sustinut ca toate demersurile procedurale au fost facute corect, atat de procurori, cat si de instanta Curtii de Apel Bucuresti care a dispus arestarea lor preventiva pentru 20 de zile la sfarsitul lunii noiembrie. Instanta suprema a mai subliniat ca -fara indoiala urmarirea penala nu este terminata- si de aceea arestarea preventiva a celor patru este justificata pentru desfasurarea anchetei.