Factorii structurali si tematici ai examenelor de Bacalaureat de pana acum au ridicat numeroase probleme – de la dubiile care au planat asupra corectitudinii, pana la lipsa de elocventa a unor tipuri de examinare. Si daca mai adaugam ca Bacul 2003 va sta sub semnul manualelor alternative, modificarile aduse Regulamentului de la acest examen de absolventa vor fi cu siguranta de inteles.
In limita spatiului disponibil, ne vom referi doar la cele mai importante schimbari, urmand ca pe parcursul anului scolar sa completam toate detaliile nou-aparute in desfasurarea Bacalaureatului de anul viitor.
Probele de examen
Examenul national de Bacalaureat consta in sustinerea a doua, respectiv, a trei probe comune si a trei probe diferentiate, in functie de filiera si profil.
Probele comune sunt urmatoarele: a) limba si literatura romana – scris si oral; b) una din limbile moderne de circulatie internationala studiate in liceu – oral; c) – limba materna – scris si oral, pentru elevii care au urmat studiile liceale intr-o limba a minoritatilor nationale; – limba si literatura intr-o limba de circulatie internationala, pentru elevii care au urmat studiile liceale cu limba de predare in limba de circulatie internationala respectiva.
Probele de examen, diferentiate in functie de filiera, profil, specializare si de optiunea elevului, sunt urmatoarele:
Filiera teoretica
Profil umanist:
d) istorie sau geografie – proba scrisa;
e) o proba la alegere din aria curriculara, corespunzatoare specializarii – proba scrisa;
f) o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decat cele sustinute anterior
– proba scrisa sau practica.
Profil real:
d) matematica – proba scrisa;
e) o proba la alegere din aria curriculara, corespunzatoare specializarii – proba scrisa;
f) o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decat cele sustinute anterior
– proba scrisa sau practica.
Filiera tehnologica
d) matematica – pentru toate profilurile si specializarile – proba scrisa;
e) o proba la alegere din aria curriculara -Tehnologii-, in functie de specializarea aleasa de elev – proba scrisa;
f) o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decat cele alese anterior – proba scrisa sau practica;
Filiera vocationala
d) istorie sau geografie ori o disciplina socio-umana, respectiv matematica sau stiinte, in functie de profil – proba scrisa;
e) o proba la alegere din ariile curriculare specifice profilului si specializarii – proba scrisa sau practica;
f) o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decat cele alese anterior – proba scrisa sau practica.
(2) Stabilirea listei disciplinelor la alegere mentionate in lege, precum si a programelor disciplinelor de examen, se face prin ordin separat.
(3) Pentru filierele tehnologica si vocationala, studiile liceale se pot incheia si cu un examen de certificare a competentelor profesionale, separat de examenul de Bacalaureat, in conditiile legii.
Subiectele pentru probele orale se elaboreaza la nivel national si cuprind teme din programele pentru Bacalaureat.
Pentru disciplinele la care subiectele sunt integral de -tip grila-, in momentul in care ultimul candidat a predat lucrarea, toti candidatii sunt invitati in sala de examen, iar evaluarea lucrarilor se face imediat, in prezenta candidatilor.
La -oral- nu mai exista alternativa
Candidatul la probele orale extrage un bilet. El nu are dreptul sa ia un al doilea bilet, in care nu stie raspunsul de pe primul, ca in anii precedenti.
Fiecare profesor examinator evalueaza raspunsul candidatului de la probele orale cu -admis- sau -respins-, in functie de punctajul orientativ de evaluare. Daca amandoi examinatorii au apreciat raspunsul cu -admis- (respectiv cu -respins-), atunci candidatul va fi considerat -admis- (respectiv -respins-) la proba orala respectiva i se va trece calificativul obtinut in fisa individuala de notare. Presedintele comisiei mediaza situatiile in care un evaluator acorda -admis-, iar celalalt -respins- si hotararea sa, fundamentata pe punctajul acordat de cei doi examinatori candidatului, este definitiva.
Candidatii care au fost declarati -respins- la o proba orala sunt declarati -respins- la examenul de Bacalaureat si nu mai participa la probele urmatoare.
Sunt declarati reusiti candidatii care au fost declarati -admis- la toate probele orale, au obtinut cel putin nota 5,00 la fiecare proba scrisa sau practica de examen si au media generala minimum 6,00. Pentru candidatii care obtin media generala 5,99, se rotunjeste media generala la 6,00.
Sanctiuni pentru profesorii indisciplinati
Cadrele didactice care, in timpul supravegherii candidatilor, comit fapte cu caracter infractional (furnizarea solutiilor problemei, inlocuiri sau falsificari de lucrari) vor fi sanctionate in conformitate cu prevederile Statutului personalului didactic, sau, dupa caz, ale Codului penal.
Se interzice cu desavarsire colectarea unor fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul candidatilor la Bacalaureat.