Home Economic-Financiar Cheltuielile pentru investitii ale Distrigaz devin deductibile

Cheltuielile pentru investitii ale Distrigaz devin deductibile

DISTRIBUIŢI

-Aplicarea unei cote de 35% asupra tarifului de distributie cuprins in pretul de livrarea inclusiv pentru serviciile prestate pentru terti reprezinta o solicitarea a noastra, in ideea constituirii unui fond de dezvoltare mai mare-, ne-a declarat dl. Liviu Duinea, director general al Distrigaz Sud. Saptamina trecuta Executivul a modificat hotarirea 168/1998 care stabilea cotele de cheltuieli necesare dezvoltarii si modernizarii productiei de titei si gazel naturale, rafinarii, transportului si distributiei petroliere. Astfel, conform HG 168/ 1998, aceasta cota de cheltuieli s-a stabilit la 35% din pretul tonei de titei extras si la 35% din pretul gazelor naturale livrate. Aceste cote de cheltuieli sint cuprinse in preturile de livrare, iar fondurile rezultate se utilizeaza de catre agentii economici pentru acoperirea nevoilor de investitii din sectoarele de rafinare, transport si distributie petroliera, pentru lucrari in vederea descoperirii de noi rezerve, precum si pentru retehnologizare si modernizare, se arata in actul normativ.

Executivul a modificat actul normativ in sensul includerii in baza de calcul a fondului de dezvoltare, servicii pe care cele doua distributii de gaze le efectuau dar pentru care nu se oprea acel procent de 35% pentru dezvoltare si modernizare. Pina la modificarea HG 168 fondul de dezvoltare rezulta ca urmare a aplicarii cotei de 35% asupra tarifului de distributie cuprins in pretul de livrare a gazelor vindute consumatorilor finali. De acum inainte se va retine aceasta cota inclusiv pentru operatiuni de prestari de gaze, adica distribuirea prin sistem a unor cantitati de gaze ce apartin altor persoane juridice. In acest fel explica directorul general al Distrigaz Sud fondul de dezvoltare se va consolida existind astfel baza legala pentru folosirea acestor sume pentru modernizari , retehnologizari.

Inca de la inceputul acestui dl Duinea a declarat ca mizeaza pe o crestere a veniturilor din vinzari si prestari de gaze de circa 40% comparativ cu 2001. – Cresterea veniturilor ca urmare a mentinerii sau chiar majorarii cantitatilor de gaze distribuite ( vindute si prestate) reprezinta un obiectiv prioritar in acest an avind in vedere majorarea gradului de deschidere a piatei gazelor naturale pina la 25%-, declara la acel moment dl. Duinea. Prin liberalizarea pietei gazelor fondurile obtinute din vehicularea prin sistemul de distributie a cantitatilor de gaze destinate tertilor vor creste considerabil ajungind sa depaseasca vinzarile de gaze. Tocmai din acest motiv Distrigaz Sud a soclicitat ca si din serviciile prestate tertilor sa se contribuie la majorarea fondului de dezvoltare , in conditiile in care efortul financiar pentru reabilitarea si modernizarea sistemului de ditributie a gazelor este urias. Tinind cont de faptul ca aproximativ 50% din conductele de distributie a gazelor au durata de viata depasita, volumul estimat al investitiilor pentru reabilitarea retelelor pe termen mediu si lung este de 250 milioane de dolari.

Programul de dezvoltare al societatii de distributie a gazelor in 2002 prevede reabilitarea retelelor cu alocarea din surse proprii a 550 miliarde lei pentru inlocuirea a circa 200 km conducte si bransamente, doatrea cu utilaje independente in valoare de 70 miliarde lei, modernizari si retehnologizari a instalatiilor din dotare in valoare de 38 miliarde lei. In acelasi timp, pe baza finantarii obtinute de la BIRD, vor fi inlocuite conducte insumind 250 km, valoarea investitiei fiind de 12,7 milioane dolari.

-Avind in vedere valoarea ridicata a fondurilor necesare investitiilor se urmareste ca prin utilizarea unornoi metode de privatizare sa se asigure agentilor economici surse de finantare pentru realizarea acestora- a declarat Laurian Badulescu seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industriei din cadrul MIR In sectorul petrolului si gazelor naturale se are in vedere vanzarea pachetului de control detinut la cei doi distribuitori de gaze naturale si la Petrom unor investitori strategici internationali. Privatizare Distrigaz Sud si Distrigaz Nord se face in cadrul programului PSAL II cu consultanti internationali prin oferirea de actiuni catre investitori strategici. In 2003 va fi finalizata privatizarea SNP Petrom, a celor doua distributii de gaze naturale, si a distributiilor de energie prevazute in PSAL II, a afirmat recent dl. Badulescu.Procesul de privatizare in sectorul distributiei gazelor naturale, este in etapa de selectare a consultantului. Au fost primite pina in prezent oferte din partea a 15 consultanti internationali ce intentioneaza sa se implice in privatizarea celor doua societati de distributie a gazelor Sud si Nord. -Impreuna cu reprezentantii UE, care au asigurat o finantare de 2 milioane de dolari pentru etapa de desemnare a consultantului, se va selecta lista scurta -, a afirmat dl. Badulescu. Consultantul trebuie desemnat conform calendarului stabilit cu Banca Mondiala in cadrul programului PSAl II pina la 31.12.2002.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.