Printre datele de referinta din industria tehnologiei informatiei se numara si cea de 5 octombrie 1992. Astfel, in aceste zile s-au implinit nu mai putin de 10 ani de cand IBM a dat nastere seriei de calculatoare ThinkPad, calculatorul mobil care a fost primul din industrie si care avea sa combine facilitatile avansate si functionalitatea.
14 milioane de unitati vandute
Dupa zece ani, cu peste 14 milioane de unitati vandute si distins cu aproximativ 950 de premii ale industriei, IBM ThinkPad este un lider in ce priveste suprematia tehnologica, versatilitatea, calitatea designului si a procesului de productie. In 1984, IBM face primii sai pasi catre lumea -mobila-, cu un PC -transportabil- care cantarea nu mai putin de 15 kilograme. Opt ani mai tarziu, in 1992, IBM lansa prima editie a seriei sale ThinkPad, ThinkPad 700C. Inca de la inceput IBM a fost cel care a stabilit standardele. Modelul 700C a fost primul notebook cu un ecran color TFT de 10,4- si un nou dispozitiv -TrackPoint- care inlocuia mouse-ul. Acest model cantarea 2,6 kg si avea o memorie de 120 MB, performante respectabile pentru acele vremuri.
Pozitia de lider al industriei a fost confirmata si in anul 1994 o data cu anuntarea primului notebook cu un CD-ROM integrat, modelul ThinkPad 755 CD, apoi, un an mai tarziu, compania a anuntat o masina cu un sistem unic de separare a tastaturii. Un cercetator IBM, in timp ce juca alaturi de fiica sa un joc de tip -puzzle-, a avut o extraordinara inspiratie: separarea tastaturii in doua blocuri care sa se poata extinde si retrage in momentul deschiderii sau inchiderii ecranului. A reprezentat o evolutie majora a tehnologiei.
Tastatura modelului ThinkPad 701 se asemana mai mult cu o aripa de fluture si a permis ca si cele mai mici notebook-uri sa beneficieze de o tastatura de dimensiuni standard. Modelul ThinkPad 755 CDV a fost lansat pe piata cu un panou de proiectare LCD incorporat iar in 1997 ThinkPad 770 era primul notebook echipat cu un DVD-ROM. In 1998, IBM a definit o noua categorie de notebook-uri compacte si de mica greutate o data cu introducerea ThinkPad 600. Seria ThinkPad 600 a devenit cel mai bine vandut model IBM ThinkPad din toate timpurile, titlu de glorie pe care il detine si in prezent. In 1999, IBM a dezvoltat doua noi produse mobile: ThinkPad iSeries si ThinkPad 570. Modelul iSeries a inclus inovativul ThinkLight, o lumina de slaba intensitate care ilumina tastatura, o facilitate necesara in spatii cu luminozitate redusa precum avioanele. In acelasi timp, primul Ultrabase IBM era disponibil ca optiune pentru ThinkPad 570.
Inovatii peste inovatii
In cursul anului 2000, IBM a anuntat ca a vandut ThinkPad-ul cu numarul 10 milioane dar in loc sa se -culce pe lauri-, compania a devenit din nou lider de piata o data cu integrarea capabilitatii certificate LAN wireless. Recunoscand cresterea importantei securitatii, in anul 2001 IBM a anuntat primul cip de securitate din lume compatibil cu normele TCPA (Trusted Computing Platform Alliance). Pe masura ce utilizatorii isi folosesc notebook-urile in mai multe retele si in diverse medii, IBM a dezvoltat sistemul pentru a proteja datele si sistemele clientilor sai. In acelasi an a fost lansata seria ThinkPad T, o gama de sisteme care furnizeaza un raport echilibrat de performanta si portabilitate. Carcasa din titanium ajuta la mentinerea unei greutati reduse, de numai 2,1 kilograme, chiar si cu un ecran de 14,1- o dimensiune foarte apropiata de modelele de calculatoare de birou. Pentru a creste portabilitatea, este extrem de simpla conectarea la diverse componente precum un player DVD, CD-Writer sau keypad numeric.
In anul 2002, IBM a anuntat prima sa statie de lucru mobila, ThinkPad A31p. A31p este primul calculator portabil al companiei proiectat sa raspunda nevoilor specifice de inalta performanta a utilizatorilor unei statii de lucru. Noul notebook combina mobilitatea unui ThinkPad cu puterea unei statii de lucru, permitandu-le utilizatorilor sa obtina performante grafice de inalt nivel cu tehnologii wireless si capabilitati de securitate si administrabilitate.
In cele din urma, in data de 29 august 2002, IBM a anuntat noul ThinkPad X30. Acest notebook extinde valoarea propunerii IBM prin posibilitatile superioare de extindere si de utilizare pe o durata mai mare a notebook-ului intr-un format ultraportabil si usor doar 1,6 kg. Cu o durata de viata a bateriilor de pana la opt ore, atunci cand este echipat si cu cea de-a doua baterie optionala, notebook-ul este o combinatie viabila intre portabilitate si functii utile care furnizeaza solutia optima pentru utilizatorii ce efectueaza in mod constant calatorii. Impactul aplicatiilor din ce in ce mai diverse cat si al sistemelor de operare au fortat ritmul schimbarii, in timp ce solicitarile de lucru la distanta au determinat cresterea nevoii de sisteme cu acces multiplu securizat si de incredere. Pana in prezent IBM a fost producatorul care s-a aflat de cele mai multe ori la originea schimbarilor.