Mai mult de 1,6 milioane de oameni mor anual din cauza violentei, iar alte milioane sufera traumatisme si se confrunta cu probleme fizice, de sanatate mintala sau sexuala, se arata in primul Raport mondial asupra violentei si sanatatii publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
O crima pe minut
Decesele si infirmitatile fac din violenta una dintre problemele principale de sanatate publica ale timpurilor noastre. Violenta figureaza printre primele cauze de deces la grupa de varsta 15-44 de ani, fiind la originea a 14% din decesele in randul barbatilor si 7% in randul femeilor. In cursul unei zile, 1.424 de persoane sunt, in medie, victime ale omuciderilor, ceea ce inseamna un mort pe minut. O persoana se sinucide la fiecare 40 de secunde, in timp ce conflictele armate provoaca moartea a 35 de persoane pe ora.
In secolul XX, conflictele au provocat, direct sau indirect, moartea a 191 milioane de persoane, dintre care mai mult de jumatate erau civili. Studiile au aratat ca, in anumite tari, cheltuielile pentru sanatate (generate de violenta) reprezinta 5% din PIB.
Pe langa problematica binecunoscuta a violentei colective, cum ar fi razboiul sau conflictele, au fost abordate si alte forme, la fel de grave, insa adesea neglijate, ca de exemplu violenta in randul tinerilor, maltratarea copiilor, a persoanelor in varsta, violenta intre parteneri, cea sexuala, violenta asupra propriei persoane sau suicidul.
Rata omuciderii la tineri a crescut in multe parti din lume. La fiecare tanar ucis in urma unui act de violenta, alti 20-40 sunt raniti si au nevoie de ingrijiri medicale. Infirmitatea fizica este foarte raspandita printre tineri, iar alcoolul este cauza principala a violentei.
In ceea ce priveste maltratarea copiilor, unele date indica faptul ca aproape 20% din femei si 5-10% din barbati au fost victimele unor abuzuri sexuale in copilarie.
In plus, femeile sunt adesea expuse riscurilor la domiciliu si in locurile pe care le cunosc foarte bine. Aproape jumatate din femeile victime ale unui act de omucidere sunt ucise de catre sot, concubin sau un fost partener (in unele tari se ajunge chiar la 70% din cazuri). S-a constatat astfel ca o femeie din patru va fi victima unui act de violenta sexuala provocat de partenerul ei. Majoritatea victimelor unei agresiuni fizice indura actele de violenta in mod frecvent, pe o perioada mai lunga de timp. Intr-o treime din cazuri, brutalitatile sunt insotite de violenta sexuala. In unele tari, o treime dintre adolescente isi incep viata sexuala prin constrangere.
De asemenea, maltratarea persoanelor in varsta este unul dintre aspectele cele mai ascunse ale violentei. Fenomenul risca sa se agraveze, din cauza imbatranirii rapide a populatiei din unele tari. Cat despre sinucideri, acestea reprezinta una dintre principalele cauze ale deceselor din lume. La grupul de varsta 15-44 de ani, suicidul este a patra cauza de deces.