Principalii indicatori de performanta ai Regiei Nationale a Padurilor pe primele opt luni ale acestui an sunt cei mai modesti din ultimii 10 ani. Regia condusa de catre deputatul PSD Filip Georgescu si-a propus sa retrocedeze in 2002 circa 1,5 milioane de hectare de padure, dar acest lucru este greu de realizat. Pana acum s-au retrocedat doar 964.000 de hectare, iar pana la finele anului, fostii proprietari ar trebui sa intre in posesia a circa 530.000 de hectare. Din cele 964.000 de hectare de padure retrocedate, s-au infiintat doar 21 de ocoale silvice private care administreaza, in total, circa 200.000 de hectare. In plus, cea mai mare parte a diferentei de padure, aproximativ 750.000 de hectare, se afla sub administrarea regiei.
Din datele existente la RNP, rezulta ca, pana in prezent, s-au valorificat doar aproximativ 35% din volumul de masa lemnoasa destinat agentilor economici pentru valorificare. Astfel, din 10,4 milioane metri cubi de lemn, s-au contractat 8,4 milioane de metri cubi, din care s-a exploatat, in primul semestru, doar circa 3,7 milioane de metri cubi. La acest volum de masa lemnoasa se mai adauga circa 6,4 milioane de metri cubi din doboraturile de vant. Tinand cont ca pana la sfarsitul anului au mai ramas doar patru luni si ca 90% din veniturile regiei se obtin din exploatarea masei lemnoase, se poate constata ca productia fizica nu poate fi realizata. Mai mult, volumul de masa lemnoasa neexploatat se va reporta pentru anul viitor, ceea ce va afecta extrem de serios productia regiei in 2003.
Specialistii din silvicultura au precizat ca situatia dezastruoasa a RNP se datoreaza slabului management practicat de tandemul Filip Georgescu-Gheorghe Paslaru. La fel de vinovat de contraperformantele regiei este si ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor – Ilie Sarbu si ramane de vazut daca acesta va avea curajul si sustinerea politica pentru a face ordine in silvicultura romaneasca.
In decembrie 2001, la ultima sedinta a Consiliului de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor, s-a aprobat programul de activitate si bugetul pe 2002. Indicatorii de performanta ai regiei, mentionati in programul-angajament, erau excelenti. Mai ramanea doar sa fie realizati. Insa bilantul primelor noua luni ale anului in curs, asa cum scrie, negru pe alb, in buletinul regiei, indica o situatie dezastruoasa a institutiei.
Retrocedari doar pe hartie
In prezent, principalii indicatori ai regiei arata ca promisiunile de la inceputul anului au fost doar angajamente populiste fara acoperire practica, rostite teatral cu ocazia vizitei primului-ministru la sediul institutiei. -Fata de 5,8 milioane de hectare de fond forestier administrat in prezent de catre regie, in anul 2002 suprafata acestuia se va diminua la 4,3 milioane de hectare, respectiv 1,5 milioane de hectare vor fi retrocedate catre fostii proprietari-, precizeaza programul regiei pe 2002. In schimb, RNP comunica: la 1 septembrie s-au retrocedat efectiv 964.000 hectare de padure, ceea ce ar insemna ca-n patru luni sa fie retrocedate peste 530.000 de hectare. Greu de crezut, caci de la inceputul lui 2001 si pana in prezent s-au retrocedat doar aproximativ 800.000 de hectare .
Exploatarea masei lemnoase, in aer
Potrivit datelor existente la RNP, se preconizeaza ca taierile de ingrijire reprezinta cel mai slab indicator, atat in ceea ce priveste realizarile, cat si programul de lucru. Pana in 2000, se efectuau anual taieri de ingrijire pe circa 230-240.000 de hectare, dar pentru 2002 volumul se estimeaza in jur de 150.000 de hectare. Cu toate retrocedarile, circa un milion de hectare, trebuia ca volumul taierilor sa fie in jur de 200-210.000 de hectare, deci este mai mic cu cel putin 50-60.000 de hectare.
In 2001 s-a reusit valorificarea masei lemnoase doar in proportie de 76,7% fata de plan. Anul acesta situatia este catastrofala. In plus, regia a programat pentru 2002 valorificarea catre agentii economici a 10,4 milioane metri cubi de masa lemnoasa, dar s-au contractat doar 8,4 milioane de metri cubi. Pana acum s-au exploatat doar 3,7 milioane de metri cubi, adica 35% din masa lemnoasa. Mai trebuie precizat ca la cele 10,4 milioane metri cubi de masa lemnoasa destinata exploatarii se adauga 6,4 milioane metri cubi, doboraturi din martie.
Vinovati de contraperformantele regiei
Specialistii din silvicultura sunt destul de sceptici in privinta realizarii indicatorilor de performanta pentru acest an. -Trebuie sa se tina cont ca 90% din veniturile regiei se obtin din valorificarea masei lemnoase. In conditiile in care pe primul semestru s-a recoltat doar 35% din masa lemnoasa destinata exploatarii, este practic imposibil ca regia sa-si realizeze productia pe 2002. Este de semnalat si faptul ca nu s-a facut nici licitatia de toamna pentru valorificarea lemnului-, a precizat unul dintre specialistii regiei.
Potrivit surselor din Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si din RNP, situatia dezastruoasa a institutiei urmeaza managementului slab al directorului general – deputatul PSD Filip Georgescu – si adjunctului sau – Gheorghe Paslaru. In plus, la capitolul -performante-, in zona Suceava mai exista circa doua milioane de metri cubi de doboraturi nelicitate de catre agentii economici.
Ramane de vazut daca ministrul Ilie Sarbu va fi de acord cu nereusitele de exceptie ale regiei sau ii va trage la raspundere pe artizanii acestor contraperformante.