Home Social Protectia Copilului intra in gratiile Comisiei Europene

Protectia Copilului intra in gratiile Comisiei Europene

DISTRIBUIŢI

Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a apreciat ieri, la finalul campaniei sociale -Casa de Copii nu e acasa-, ca Romania este pe cale de a deveni un model regional pentru felul in care abordeaza problematica protectiei copilului. -Este timpul ca Romania sa arate lumii intregi progresul real pe care l-a facut in ceea ce este – probabil – una dintre cele mai sensibile probleme de dupa 1989-, a mai spus Johathan Scheele.

Dar, chiar daca multe aspecte negative au fost rezolvate, seful Delegatiei CE a apreciat ca mai sunt inca institutii mari de ocrotire care trebuie inchise. In acest scop, Comisia Europeana a fost de acord sa aloce inca 13 milioane de euro pentru continuarea reformei, restructurarea unitatilor cu sute de locuri si crearea unitatilor alternative.

Vali Sonia Botezatu, subsecretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie, a declarat, cu aceeasi ocazie, ca numarul copiilor din institutiile de ocrotire a scazut cu aproape 15.000 in cursul acestui an, comparativ cu anul precedent. Aproape 50 de institutii mari cu cate 400-500 de copii au fost desfiintate, numarul celor care mai functioneaza in momentul de fata fiind de 28. Potrivit subsecretarului de stat, peste 3.000 de copii au fost reintegrati in familia naturala, iar pentru cei care au ramas in insitutiile de octrotire au fost create 52 de casute si apartamente.

In ceea ce priveste adoptiile, anul acesta, numai in intervalul ianuarie-iulie, au fost realizate 2.069 de adoptii nationale, a precizat Botezatu.

-La aproape un an de la lansare, putem spune ca aceasta campanie si-a atins obiectivul. Dar nu este usor sa schimbi mentalitati, de aceea am hotarat sa continuam campania, care s-a dovedit a fi de un real sprijin pentru reforma in domeniul protectiei copilului-, a mai spus subsecretarul de stat in ANPCA.

Campania de prevenire a abandonului -Casa de copii nu este acasa- a fost lansata oficial in toamna anului trecut si consta din difuzarea gratuita, la posturile de radio si televiziune, a unui spot publicitar, din publicarea si distribuirea unor materiale publicitare de sensibilizare cu privire la problemele copiilor. Costurile totale ale acestei campanii s-au ridicat la 2,6 milioane de euro, suma fiind acordata prin intermediul unui program PHARE cu o valoare totala a finantarii de 25 milioane de euro, destinat reformei in sistemul de protectie a copilului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.