Din 1998 incoace, adica de cand au intrat in functiune asigurarile de sanatate, distribuitorii si importatorii de medicamente ajung pentru intaia oara la sistarea livrarilor. Acest lucru se va intampla de saptamana viitoare, din cauza blocajului finaciar. Situatia este dramatica pentru ca spitalele au deja stocuri zero.
Datorii de 6.500 miliarde de lei
-Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania, care grupeaza peste 80% din piata, este pusa in situatia de a nu-si mai putea desfasura activitatea din cauza datoriilor spitalelor si ale farmaciilor la medicamente. La sfarsitul lui septembrie, valoarea datoriilor a depasit suma de 6.500 miliade de lei-, a declarat Viorel Vasile, vicepresedinte ADMR.
In conditiile in care exista facturi neachitate din 2001, situatia se agraveaza pe zi ce trece. Pe langa mizeria -consacrata- din spitale, acestea au ramas fara medicamente, consumabile, reactivi. De cealalta parte, majoritatea farmaciilor nu mai elibereaza medicamente compensate si gratuite (numai o mica parte onoreaza retetele in limita plafoanelor in primele zile ale lunii). S-a ajuns astfel la cozi interminabile la farmacii.
In fapt, bataia de joc se aplica platitorilor de asigurari de sanatate. Desi suntem tara cu cea mai mare taxa pe sanatate din Europa (7% plateste lunar asiguratul si inca 7% angajatorul), populatia nu mai are acces la medicamente.
Micii distribuitori, platiti la zi
In timp ce marii distribuitori -finanteaza- sistemul sanitar, distribuitorii locali, neinsemnati din punct de vedere al rulajului de medicamente, sunt platiti la zi. Viorel Vasile afirma ca distribuitorii locali, adesea oameni politici, sunt cei care contracteaza cu spitalele, iar intreaga distributie de produse farmaceutice trebuie sa treaca prin depozitele locale.
Dincolo de mafia locala, sustinuta politic, se regasesc preturile mari ale medicamentelor din import. De cate ori se vorbeste de datoriile spitalelor, Guvernul contraataca cu medicamentele scumpe, uitand cu buna stiinta ca preturile sunt fixate de Ministerul Sanatatii. Distribuitorii aplica un adaos de 17%.
In plus, Executivul critica nivelul ridicat al consumului de medicamente, ignorand faptul ca in celelalte tari din Estul Europei consumul este de patru-cinci ori mai mare decat in Romania, iar in cele occidentale, de chiar 10 ori mai mare.
Topul datornicilor
Cele mai mari datorii le au spitalele din Bucuresti (806 miliarde de lei), Iasi (258 miliarde de lei), Brasov (248 miliarde de lei), Mures (220 miliarde de lei) si Timis (198 miliarde de lei).
La farmacii, in topul datornicilor sunt unitatile de profil din Bucuresti (651 miliarde de lei), Timis (96 miliarde de lei), Prahova (81 miliarde de lei), Constanta (79 miliarde de lei), Iasi (71 miliarde de lei) si Arges (66 miliarde de lei).
Povestea datoriilor catre distribuitorii de medicamente nu este noua, spitalele si farmaciile intrand in fiecare an in criza financiara. ADMR spera insa ca unitatile sanitare vor primi mai multi bani la rectificarea bugetara, astfel incat sa isi poata achita restantele.
O speranta spulberata repede chiar de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care a cerut la rectificarea bugetara doar 4.359 miliarde de lei, in timp ce, dupa cum precizam, numai datoriile la medicamente sunt peste 6.000 miliarde de lei.
-Exista sume colectate de CNAS si neutilizate. ADMR face un ultim apel catre toti factorii responsabili si, in primul rand, catre Ministerul Finantelor, pentru ca la apropiata rectificare de buget sa aloce sumele necesare existente pentru achitarea datoriilor. Altfel, lucrurile vor reintra in normal, iar viata pacientilor nu va mai fi pusa in pericol-, afirma ADMR.
Cert este ca, desi la inceputul anului distribuitorii si producatorii de medicamente au negociat cu CNAS termene de plata trimestriale, spitalele au primit bani numai pentru plata salariilor.