Valea Jiului, din nou în doliu
O nouă tragedie a cuprins Valea Jiului după ce, sâmbătă după-amiază, la Mina Uricani a avut loc o explozie în subteran, soldată cu cinci morți.
După mai multe intervenții și ezitări echipele de salvatori au coborât în mină pentru a scoate supraviețuitorii. Explozia de metan s-a produs în momentul cuplării la rețeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia. Cei 15 salvatori minieri au ieșit, såmbătă seară, din Mina Uricani, aducånd la suprafață trupurile victimelor, în subteran avånd loc o nouă explozie, în urma căreia nimeni nu a fost rănit. Imediat după tragicul accident autoritățile au început mai multe anchete. Potrivit unui comunicat de presă al Companiei Naționale a Hiulei (CNH) Petroșani, cei cinci angajați ai minei Uricani care au murit în urma deflagrației au vårste cuprinse între 36 și 41 de ani.
Conform sursei citate, echipa de electricieni care executa reparații la transformatorul defect era condusă de inginerul Cosmin Calotă, de 36 de ani.
Alături de acesta, și-au pierdut viața electricienii Marian Cucu, de 41 de ani, Cornel Borchici, de 36 de ani, Iulian Stoi, de 36 de ani, și Ion Nădrag, de 37 de ani.
Trupurile celor cinci persoane, care au murit în explozia care a avut loc la Mina Uricani au fost transportate cu o dubă, în noaptea de såmbătă spre duminică, la morga Spitalului de Urgență din Petroșani.
Trupurile victimelor erau așezate pe tărgi, iar colegi de-ai lor le-au ținut la căpătåi o lumånare aprinsă, până la morga spitalului.
În cadrul anchetei deschise procurorul general adjunct al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a susținut că explozia de la Mina Uricani s-a produs, cel mai probabil, în urma unei „acumulări de gaz metan și a unui arc electric“, însă cauza exactă va fi stabilită în urma anchetei.
Augustin Lazăr a declarat, ieri, pentru Mediafax, că posibilele cauze ale exploziei sunt cercetate de o echipă formată din inspectori de protecția muncii, polițiști de la Poliția judiciară și specialiști care se află în Valea Jiului, echipa fiind coordonată de un procuror criminalist de la Parchetul de pe långă Judecătoria Petroșani. Lazăr a afirmat că este necesară „o cercetare laborioasă“ a inspectorilor de protecția muncii. Magistratul Augustin Lazăr a afirmat că ancheta în cazul de la Uricani presupune nu numai acțiuni în subteran, dar și în afară, explicånd că vor fi verificate actele cu lucrările de acolo pentru a se vedea dacă s-a respectat legalitatea și se vor face rapoartele de autopsie de către Medicina Legală. Pe de altă parte, ministrul Muncii, Ioan Botiș, a declarat că Guvernul va oferi două pachete pentru familiile minerilor morți, un pachet de ajutoare de urgență și un pachet individualizat, acesta urmånd să se dea în funcție de nevoile fiecărei familii. „Fiecare familie va fi ajutată separat, în sensul în care vom identifica nevoile. În acest caz (explozia de la Mina Uricani – n.r.) putem vorbi și de familii cu doi copii minori și vom găsi un pachet individual, pentru fiecare familie în parte“, a spus Botiș. Președintele Traian Băsescu a trimis familiilor îndoliate mesaje de condoleanțe. După decembrie 1989, în Romånia au avut loc peste 50 de accidente miniere, cele mai grave fiind cel din august 2001, de la Mina Vulcan, soldat cu 14 morți și patru răniți, și cel din noiembrie 2008, de la mina Petrila, în care 13 mineri și salvatori și-au pierdut viața, alți 17 fiind răniți.