Home Economic-Financiar Greva in lant la Hidroelectrica

Greva in lant la Hidroelectrica

DISTRIBUIŢI

Baraj dupa baraj, mii de angajati din toata tara ai societatii Hidroelectrica declanseaza pe rand proteste fata de decizia ilegala a Consiliului de Administratie de a le retine din salariu niste sume deja acordate pe baza contractului colectiv de munca. Liderii sindicali neaga orice implicare in organizarea protestelor, insa avertizeaza ca ele pot capata conotatii nedorite daca situatia nu va reveni rapid la normal.

Toata povestea a inceput anul trecut, la negocierea, cu oficialii guvernamentali si cu cei ai Ministerului Industriei si Resurselor in special, a fondului de salarii pentru 2002. Atunci, partile au cazut de acord asupra acestui aspect, mai ales ca nu erau prevazute cresteri salariale comparativ cu anul precedent. O data aprobat fondul de salarii pentru anul in curs, acesta a inceput sa curga, iar salariatii si-au primit drepturile conform prevederilor contractului colectiv de munca. Numai ca Hidroelectrica s-a confruntat in acest an cu o situatie mai delicata, ca urmare a secetei din prima parte a anului. Astfel, pentru a-si respecta contractul de portofoliu a fost nevoita sa cumpere energie de la Termoelectrica (la 39 USD/MWh) si sa o vanda la pret reglementat (circa 9 USD/MWh), ajungand astfel sa inregistreze in primele sase luni ale anului pierderi de peste 600 miliarde de lei.

Uite banii nu sunt banii

In aceste conditii, Consiliul de Administratie a decis in luna august sa limiteze cheltuielile societatii la cele strict necesare, bugetul de venituri si cheltuieli fiind declarat unul de austeritate. Fiecare sucursala Hidroelectrica a primit dispozitie clara sa se incadreze in fondul de salarii programat lunar si sa respecte o serie de masuri, printre care sistarea platilor orelor suplimentare si a acordarii sporurilor de lucru sistematic. In acelasi timp, s-a mai hotarat amanarea acordarii pana in luna ianuarie 2003 a unor facilitati prevazute in contractele colective de munca, respectiv contravalorea cotei de energie electrica, 50% din prima de vacanta, primele jubiliare pentru fidelitate neintrerupta fata de Hidroelectrica si ajutorul de casatorie. Salariatilor care au beneficiat deja de facilitatea reprezentand 50% din prima de vacanta li se va retine suma din salariu in cinci transe egale

In consecinta, angajatii isi primesc acum salariile diminuate cu pana la 40%, fapt ce nu a fost de natura sa-i bucure pe nici unul dintre ei. Pana la finele anului in curs, totalul retinerilor salariale ar urma sa se ridice la fabuloasa suma de 200 miliarde de lei.

Directorul general al Hidroelectrica, dl Eugen Pena, ne-a declarat ieri ca drepturile salariale retinute vor fi date inapoi in totalitate in lunile ianuarie-februarie 2003 daca societatea isi va recupera pierderile si se va incadra in bugetul de venituri si cheltuieli. -Deja o buna parte din pierderi au fost recuperate, nivelul acestora fiind in prezent de 200 miliarde de lei. Pana la sfarsitul anului vom reusi sa recuperam tot, astfel ca diferentele salariale ce au fost oprite vor fi inapoiate in primele doua luni ale anului viitor-, a afirmat dl Pena.

Si la tribunal, si la greva

Conducerea Federatiei Sindicale Hidroenergetica nu se putea implica, legal vorbind, in organizarea unor actiuni revendicative de protest, drept pentru care a decis sa actioneze in judecata administratia, declansand un conflict de drepturi. Salariatii de la fiecare centrala insa au actionat pe cont propriu.

Primii care au declansat protestele au fost cei de la hidrocentralele Portile de Fier I si II si Bistrita, urmati de cei de la Targu Jiu, Buzau si Cluj. Ieri dimineata au inceput sa protesteze si angajatii de la Sebes, dupa cum ne-a declarat presedintele federatiei, Adrian Mic. Chiar daca protestele sunt in floare, liderul sindical ne-a asigurat ca nu sunt probleme in ceea ce priveste siguranta instalatiilor in sistemul energetic. Aceasta pentru ca personalul de exploatare lucreaza normal, cei care au refuzat sa intre la lucru fiind cei de la intretinere si reparatii.

-In nici un caz nu pot sa ies in fata oamenilor si sa le spun sa se intoarca la munca fara ca ei sa-si primeasca banii inapoi-, spune dl Mic. Salariul mediu brut la Hidroelectrica, negociat prin contract, este de aproximativ 7,5 milioane de lei, la care se adauga diverse sporuri.

Rezultatele financiare ale Hidroelectrica sunt contradictorii, avand in vedere ca, desi productivitatea fizica a crescut cu circa 40%, societatea a inregistrat pierderi. -Anul trecut a fost mai prost din punctul de vedere al productivitatii fizice si, cu toate acestea, s-a incheiat cu un profit de 1.500 miliarde de lei-, declara Adrian Mic. Liderul sindical pune pierderile uriase ale societatii din acest an pe seama investitiilor nejustificate, -cumparari de tablouri de masini si termopane in nestire-. Aminitim ca in acest an conducerea Hidroelectrica a decis achizitionarea in leasing a 15 Mitshubitshi, in conditiile in care pretul unei astfel de masini depaseste un miliard de lei, un jeep aceeasi marca, precum si un Renault Laguna. De asemenea, au mai fost cumparate taboluri in valoare de 143 milioane de lei.

Trebuie sa recunoastem ca nu este deloc normal, in conditiile in care ai declarat ca este buget de austeritate, sa reinnoiesti parcul auto si sa cumperi obiecte de protocol, iar pe de alta parte sa opresti oamenilor din banii pe care aveau dreptul sa-i primeasca.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.