Președintele Traian Băsescu a declarat, ieri-seară, că România nu va mai trage ultima tranșă de la FMI, de un miliard de euro, dată fiind evoluția economică, precizând că va fi trasă doar tranșa de la UE.
„Nu mai tragem ultima tranșă de la Fondul Monetar Internațional, dar o tragem pe cea de la Uniunea Europeană, necesară pentru acoperirea deficitului bugetului de stat“, a precizat Băsescu.
România va semna, în luna martie, un nou acord pe 2 ani cu FMI, de tip preventiv, care nu implică finanțare, a anunțat președintele Traian Băsescu. El a menționat că au existat voci care au susținut că noul acord ar trebui să fie pe un an.
„Nu, este un acord care are obiective pe termen mediu, care lansează o viziune de modernizare a statului și a serviciilor sale, și materializarea acestor obiective nu se poate realiza într-un singur an. Ca atare, acordul este pentru doi ani“, a spus președintele.
Șeful statului a enumerat motivele pentru un nou acord, printre acestea fiind riscul regiunii, încă ridicat, adică faptul că sunt destule țări din UE care intră cu un program de austeritate.
„Suntem într-o criză a datoriilor suverane și nu știm cum pot evolua alte state. De aceea am stabilit, împreună cu guvernatorul, cu prim-ministrul, cu ministrul de finanțe, că această sumă, dacă este ținută la dispoziția României pentru o situație de criză neprevăzută, este acoperitoare pentru a evita un derapaj generat de ce s-ar întâmpla în alte țări, în UE sau în regiune“, a adăugat șeful statului.
Președintele a precizat că noul acord cu FMI, BM și CE va fi de cinci miliarde de euro, 3,6 miliarde urmând să provină de la Fond, iar 1,4 miliarde, de la Comisia Europeană.
„Noul acord nu implică finanțare, este un acord de tip preventiv, sau un acord de precauție, prin care Fondul și UE țin la dispoziția României, deci fără să-i accesăm, cinci miliarde de euro – 3,6 FMI și 1,4 miliarde Uniunea Europeană“, a susținut Traian Băsescu.
El a afirmat că banii vor fi ținuți la dispoziție fără comision.
Risc politic de alegeri
Președintele Băsescu a explicat că acordul cu FMI lansează „o viziune de modernizare a statului și a serviciilor sale și materializarea acestor obiective nu se poate realiza într-un singur an“. În plus, președintele spune că a fost adeptul realizării unui acord pe doi ani cu FMI pentru că în România există un risc politic cauzat de alegeri.
„În România există un risc politic, dacă privim la alegeri și la experiențele 2007 și 2008. De aceea am insistat pentru un acord care să acopere 2 ani, ceea ce va pune orice partid care și-a propus să păcălească electoratul cu populisme într-o situație penibilă. (…)
Cei care vor să facă promisiuni ca în 2007 și 2008 vor fi etichetați ca mincinoși sau vor fi nevoiți să anunțe că România iese din acorduri cu Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană sau Banca Mondială. Cred că și acest risc trebuia prevenit, eu fiind un președinte care a avut experiența unui exces din 2008 și știu care au fost riscurile acestui populism în 2008 și 2009“, a precizat președintele Băsescu.
România are nevoie de creștere economică solidă
Programul ar urma să aibă câteva obiective fundamentale, a precizat Traian Băsescu, acestea urmând să fie în acord cu obiectivele generale ale UE și să conțină elemente ale strategiei UE până în 2020.
„Primul și cel mai important este consolidarea macroeconomică, adică am ieșit din zona de risc de derapaj, ceea ce înseamnă că populismele nu pot funcționa și asta trebuie să înțeleagă toate partidele“, a declarat președintele, adăugând că de acum este nevoie de politici de creștere economică sustenabilă.
„Avem experiența unei creșteri economice nesustenabile, bazată pe un consum excesiv, mult peste veniturile populației, și un consum în domeniul imobiliar care nu mai avea nimic în comun cu realitățile economice. România nu mai merge pe astfel de sisteme de dezvoltare, opțiunea este dezvoltare economică sustenabilă bazată pe proiecte, pe creștere solidă temeinică, nu pe speculații și nu pe consum excvesiv“, a spus președintele.
El a adăugat că guvernul se va concentra pe câteva sectoare-cheie ale economiei, care pot genera creștere economică, iar acestea ar fi transporturile, unde este nevoie de dezvoltarea infrastructurii și restructurarea CFR, energia, unde este nevoie de stimularea investițiilor publice și private (modernizarea termocentralelor, a hidrocentralelor și a reactoarelor nucleare), dar și extinderea facilităților IT pentru firme și populație, pentru reducerea birocrației.
„O altă zonă de maximă concentrare este legată de utilizarea fondurilor europene. Analizele naționale, dar și ale experților UE arată că o utilizare bună a fondurilor europene ar adăuga 1 sau 2% creștere economică peste cea prognozată“, a menționat președintele Traian Băsescu.
Lupta anticorupție va continua, oricât țipă Opoziția
Traian Băsesu a adăugat că, potrivit noului acord, reformele vor continua în educație, justiție și în sănătate și că se va implementa noua lege a pensiilor. Președintele a precizat că lupta anticorupție va continua, indiferent cât vor „țipa partidele de Opoziție“.
„Oricât ar țipa partidele de Opoziție, indiferent care sunt ele și orice atmosferă ar crea trusturile de presă ale lui Voiculescu și Vîntu, lupta anticorupție va continua fără menajamente“, a avertizat președintele.
Întrebat de jurnaliști dacă noul acord cu Fondul Monetar Internațional va impune și măsuri de disponibilizare, președintele a răspuns: „Vom continua ajustările, pentru că s-a dovedit că avem excedent de cheltuieli de personal, nu atåt prin veniturile pe care le primește fiecare salariat din sectorul public, ci prin număr. Dacă accelerăm și introducerea serviciilor IT pentru populație – și sper ca în martie sistemul să-mi permită să-mi plătesc taxele cu cardul – se creează diminuarea de personal“.
Băsescu a adăugat că este nevoie de reformă și în sănătate, unde medicii ar trebui să aibă un contract cu spitalul, iar unele servicii medicale să fie plătite.
„Eu sunt convins că medicii trebuie să aibă contract cu spitalul și să nu fie un slujbaș de stat, să se știe exact ce este acoperit de bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și ce se plătește“, a explicat președintele.