Home Social Patru copii din 100 au accesat site-uri indecente

Patru copii din 100 au accesat site-uri indecente

DISTRIBUIŢI

Aproximativ 4% dintre copiii care au utilizat Internetul în România în ultimele 12 luni au accesat site-uri inadecvate sau au intrat în legătură cu persoane potențial periculoase, potrivit statisticilor Eurostat, care plasează România sub media UE, de 5%.
Statistica se bazează pe cazurile raportate de persoane cu vârste cuprinse între 16-74 de ani, care locuiesc în gospodării cu cel puțin un copil în grijă.
Totodată, din studiu reiese că numai 3% dintre familiile din România care au în grijă copii folosesc software de control parental sau filtrare a conținutului web.
La nivelul UE, 14% dintre persoanele responsabile utilizează software de control parental, însă cazurile raportate de copii care accesează conținut inadecvat sau intră în contact cu persoane periculoase au o incidență de 5%, potrivit Eurostat.
Cele mai multe astfel de cazuri s-au înregistrat în Italia (11%), urmată de Letonia (9%) și Bulgaria (8%), iar cele mai puține în Cipru și Cehia (1%).
În Luxembourg, Slovenia, Danemarca, Franța, Finlanda și Austria, între 20 și 25% dintre gospodării folosesc softuri de filtrare pentru copii. Pe de altă parte, aproximativ 2% dintre românii care au intrat pe Internet în ultimele 12 luni au suferit pierderi financiare în urma unor atacuri de phishing, pharming sau din cauza folosirii incorecte a cardului bancar, în timp ce media UE se plasează la 3%, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat.
Cel mai prost stă Letonia, unde 8% dintre utilizatorii de Internet au suferit în ultimele 12 luni pierderi financiare online.
Letonia este totodată statul membru UE cu cea mai scăzută rată de utilizare a software-ului de securitate IT (antivirus, firewall etc.), numai 62% dintre cei care accesează Internetul luând această măsură de precauție.
România are o rată de utilizare a softurilor de protecție de 64%, sub media UE de 84%.
Un procentaj de 5% dintre utilizatorii de Internet din România au raportat în ultimele 12 luni cazuri de abuz al informațiilor personale trimise online și alte încălcări ale intimității.
La nivelul UE, 31% dintre utilizatorii de Internet și-au virusat calculatoarele în ultimele 12 luni, 4% au avut probleme în urma trimiterii pe net a informațiilor personale, iar 3% au înregistrat pierderi financiare.
Bulgarii s-au infectat cel mai des cu viruși (58%), în timp ce datele pentru România nu sunt disponibile în această privință. Bulgaria și Spania au înregistrat cele mai multe cazuri de abuz al informațiilor personale, iar Letonia și Marea Britanie se confruntă cel mai des cu pierderi financiare pe Internet.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.