Home Social Examenul de Capacitate 2003

Examenul de Capacitate 2003

DISTRIBUIŢI

Facuta publica cu o intarziere de aproape doua saptamani, metodologia de organizare si desfasurare a examenului de Capacitate 2003 a suferit, fata de anii precedenti, o serie de modificari importante care limiteaza, culmea, atributiile comisiilor judetene de supraveghere si corectare.

Comisie la varf

Potrivit Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, -studiile gimnaziale se incheie cu sustinerea unui examen national de Capacitate, structurat pe baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii si data publicitatii pana la data inceperii anului scolar, la Limba si literatura romana, Matematica si la o proba din Istoria romanilor sau Geografia Romaniei. Elevii apartinand minoritatilor nationale, care frecventeaza cursurile gimnaziale in limba materna, sustin si o proba la limba si literatura materna-. De asemenea, conform aceleiasi legi, -in invatamantul de arta si in invatamantul sportiv, examenul de Capacitate include si o proba practica, specifica domeniului artistic sau sportiv studiat-. La examenul national de Capacitate se pot prezenta promovatii clasei a VIII-a de gimnaziu din seria curenta si din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de Capacitate, indiferent de varsta candidatilor.

Doua sesiuni

Examenul national de Capacitate se sustine anual in doua sesiuni. In caz de nepromovare a examenului, acesta poate fi sustinut in oricare dintre sesiunile ulterioare. Candidatii proveniti din invatamantul de stat pot sustine examenul national de Capacitate fara taxa de cel mult doua ori. Prezentarile ulterioare la acest examen sunt conditionate de achitarea unor taxe. Candidatii proveniti din invatamantul particular vor sustine examenul de Capacitate cu taxa, in centre de examen stabilite de inspectoratele scolare judetene. Taxele sunt stabilite de inspectoratele scolare judetene potrivit legii. La stabilirea cuantumului taxelor se vor lua in calcul toate cheltuielile pe candidat. Elevilor care promoveaza examenul national de Capacitate li se acorda certificat de Capacitate. Celor care nu-l promoveaza li se elibereaza, la cerere, copie de pe foaia matricola.

Organizarea examenului de Capacitate

Coordonarea pe plan national a actiunilor privind organizarea si desfasurarea examenului national de Capacitate este asigurata de Comisia Nationala de Capacitate, care se constituie anual prin ordin al ministrului si functioneaza in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. In fiecare judet se constituie comisia judeteana de Capacitate, care asigura aplicarea riguroasa a normelor metodologice, organizeaza si coordoneaza desfasurarea examenului de Capacitate in fiecare judet. In fiecare judet, se constituie centre in care se sustin probele examenului de Capacitate, numite centre de examen si centre in care se realizeaza evaluarea lucrarilor scrise, numite centre zonale de evaluare, recomandabila fiind organizarea unui singur centru de evaluare pe judet. In fiecare centru de examen si in fiecare centru zonal de evaluare se constituie si functioneaza comisii de examen, coordonate de catre un presedinte.

Comisia nationala de examen

Comisia Nationala de Capacitate se compune din presedinte (secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar), vicepresedinti (directorul general al Directiei Generale pentru Invatamantul Preuniversitar), directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare, directorul general al Directiei Generale pentru invatamantul in Limbile Minoritatilor Nationale, secretar (un specialist din cadrul Serviciului National de Evaluare si Examinare), membri (directori generali adjuncti, inspectori de specialitate din minister, specialisti din cadrul Serviciului National de Evaluare si Examinare, profesori din invatamantul preuniversitar; controleaza si indruma actiunile privind organizarea si desfasurarea examenului de Capacitate; poate decide evaluarea si notarea lucrarilor scrise dintr-un judet in alt judet, atat pentru evaluarea initiala, cat si pentru contestatii; analizeaza desfasurarea si rezultatele examenului national de Capacitate, pe baza rapoartelor elaborate de comisiile judetene si prezinta concluziile conducerii Ministerului Educatiei si Cercetarii; propune ministrului educatiei si cercetarii eventualele modificari in modul de organizare si desfasurare a examenului national de Capacitate; poate decide reevaluarea unor lucrari, in perioada desfasurarii examenului sau ulterior; elaboreaza modele de procese-verbale orientative necesare desfasurarii examenului.

Spioni in teritoriu

Comisia Nationala de Capacitate poate delega, pe o perioada limitata de timp, reprezentanti pe langa comisiile judetene. Dintre atributiile acestora, vom mentiona doar cateva. Delegatul Comisiei Nationale controleaza respectarea metodologiei de examen de catre comisia judeteana de Capacitate si comisia judeteana de contestatii; inspecteaza centre de examen si de evaluare, verificand modul de cunoastere si respectare a metodologiei de organizare si desfasurare a examenului; consiliaza comisiile judetene, comisiile din centrele de examen si din centrele de evaluare, in privinta organizarii si desfasurarii examenului de Capacitate, propune comisiei judetene – atunci cand constata abateri de la regulament – schimbari in componenta comisiilor (supraveghetori, evaluatori, secretari, examinatori, vicepresedinti, presedinti); in cazul in care constata disfunctii serioase in organizarea examenului, reprezentantul Comisiei Nationale propune inspectoratului scolar judetean, conform Statutului personalului didactic, sanctionari ale cadrelor didactice in cauza, interzicerea participarii acestora ca membri in comisiile pentru examenele nationale sau propune suspendarea dreptului de a organiza centru de examen in unitatea respectiva, in anul scolar urmator.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.