Viata romanilor se deterioreaza pe zi ce trece, dupa cum indica sondajul Institutului National pentru Studii de Opinie si Marketing, INSOMAR. Practic, din esantionul de 1.156 de persoane, chestionate in perioada 2-5 octombrie, 32% au declarat ca viata lor, in prezent, este mai rea ca anul trecut. Dintre cei chestionati, 46% au apreciat ca nivelul lor de trai este identic anului 2001 si doar 16% au putut spune ca acum o duc mai bine.
Chiar si in aceste conditii, romanul este optimist. Desi, comparativ cu anul trecut, situatia economica a populatiei este mai precara, doar 19% din subiectii sondajului cred ca la anul o vor duce mai rau. In aceeasi nota optimista, 36% din romani sunt siguri ca o vor duce mai bine, in timp ce subiectii care cred ca o vor duce la fel reprezinta 39% din totalul chestionatilor.
Sperantele sunt legate de optimismul cu care persoanele chestionate privesc situatia economiei nationale, mai mult de o treime considerand ca vom cunoaste o usoara crestere economica in acest an. In schimb, doar 1% viseaza la o crestere impresionanta a sectorului economic, in timp ce 46% considera ca economia romaneasca se va situa la aceiasi parametri in acest an.
In ce priveste activitatea Guvernului, romanii considera ca Ministerul Afacerilor Externe este cel mai productiv, un sfert din intervievati apreciind pozitiv activitatea MAE. Pe locul secund se plaseaza Ministerul Educatiei si Cercetarii, cu 15% din preferinte. In privinta MEC, cresterea de popularitate se poate datora si programului -cornu* si lapticu*-, dar si gratie amplei campanii de reabilitare a unitatilor de invatamant. La care, de ce sa nu fim sinceri, si administratiile locale au avut un mare aport material. La polul opus, Ministerul Culturii si Cultelor nu este apreciat decat de 2% din intervievati, pe acelasi loc cu Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Industriei si Resurselor. Daca pozitia ingrata a Ministerului Finantelor este de inteles – pentru ca de -pusculita nationala- trag toti – Industria si Resursele ar trebui sa se gandeasca mult mai intens la ce este de facut, pentru ca nu de lipsa de mediatizare a dus lipsa, ci de lipsa de privatizare…
Oricum, ceea ce solicita cetatenii de la actualul Guvern este, intai si-ntai, cresterea nivelului de trai, mai mult de jumatate din cei chestionati (52,1%) asteptand acest lucru. Pe locul secund in ce priveste asteptarile se afla crearea de noi locuri de munca, 31,3% din subiecti apreciind-o ca necesitate. Putem considera aceasta doleanta ca pe o masura de siguranta suplimentara pe care o asteapta romanii, pentru ca rata somajului este de 8,2% in acest moment, asa ca solicitarea respectiva vine si din partea multora care au deja unde sa munceasca.
Din pacate, printre cele mai bine primite masuri din Programul Social al Guvernului nu se numara masurile active de ocupare a fortei de munca sau facilitatile acordate angajatorilor in cazul incadrarii persoanelor defavorizate, ci ceea ce am putea numi -donatii nationale-. Astfel, programul -cornu* si lapticu*- este pe primul loc in privinta aprecierilor pozitive, aproape 70% din cei chestionati cunoscandu-i rolul. Pe locul secund se afla venitul minim garantat, precum si indexarile salariilor si ale pensiilor, 50% din participantii la sondaj avand date despre problema. In aceeasi nota de -mana intinsa-, subventionarea costurilor la energia termica si intretinere se bucura de ceva popularitate, 30% din populatie cunoscand acest reper din Programul Social al Guvernului. In schimb, doar 14% din chestionati stiu -cu ce se mananca- magazinele de tip economat, cu toate ca populatia de pensionari depaseste 25% din total.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane