Datele oficiale arata ca, in Romania, majoritatea deceselor sunt cauzate de bolile cronice netrasmisibile, cancerul fiind a doua cauza majora de deces, dupa bolile cardio-vasculare, ceea ce ii confera caracterul de prioritate in domeniul sanatatii publice. In anul 2000, la fiecare o suta de decese, 16 au fost cauzate de boala canceroasa. La femei, cancerul la san, urmat de cel cervical ocupa primele doua locuri in aceasta ierarhie, ponderea lor fiind de 17% si, respectiv, 10% din totalul deceselor prin cancer.
O ancheta realizata in 1997 a aratat ca, la ambele sexe, o mare parte a anilor potentiali de viata pierduti prin decese premature (decese survenite inainte de 75 de ani) poate fi pusa pe seama bolilor maligne (22% la femei si 15% la barbati). Faptul ca o proportie relativ importanta a deceselor prin cancer de san si cervical survine la varste relativ tinere explica de ce, la femei, bolile maligne contribuie, in mai mare masura decat la barbati, la cresterea numarului de ani -pierduti- prin decese premature.
Conform estimarilor pentru Romania ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mortalitatea prin cancer de san a crescut cu 7% in 2000 comparativ cu 1990, usor sub cresterea estimata atunci cand se iau in considerare toate decesele prin cancer din acesti ani (9%). Daniela Bartos, ministrul sanatatii si familiei, a spus ca autoexaminarea sanilor este cea mai simpla metoda pentru depistarea precoce a bolii. In plus, medicii de familie ar trebui ca in cadrul controlului anual obligatoriu sa practice si examinarea mamara.
Un studiu efectuat in Romania arata ca, din pacate, intre momentul in care femeia a depistat prin autopalpare nodulul la nivelul sanului (formatiune ce poate trada un cancer incipient si, deci, teoretic curabil) si momentul prezentarii la specialist trec, in medie, aproximativ doi ani.