Populatia racordata la sistemul centralizat de incalzire ramane inca la mana furnizorilor de energie termica, fiind obligata sa suporte facturi ce includ pierderile uriase ale unui sistem de distributie invechit. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentantii Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania dupa analizarea documentului privind -Procedura-cadru de masurare si facturare a energiei termice catre consumatorii finali-, pe care Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o va trimite zilele acestea spre publicare la -Monitorul Oficial-.
Asa cum ne-au declarat reprezentantii (FAPR), o data cu publicarea acestui document sperau sa fie lamurite o serie de probleme cu care s-au confruntat in relatia cu furnizorul de energie termica. Este vorba, in primul rand, de stabilirea unor coeficienti care au o pondere mare in calculul cantitatilor facturate asociatiilor necontorizate (pierderi procentuale pe reteaua de distributie, randamentele cazanelor si centralelor termice ale furnizorilor) si care vor ramane a fi stabilite numai de furnizori. -Pierderile de agent termic pe reteaua de distributie trebuie stabilite cu participarea ambelor parti, si nu unilateral. Consumatorii nu au, practic, nici un cuvant de spus-, a declarat Dumitru Gherdan, consilier energetic in cadrul FAPR.
Pierderile recunoscute, sub cele reale
Domnia sa a precizat ca actualul nivel al pierderilor de 4,4% aprobat pentru reteaua de distributie, adica intre punctul termic si consumatorul final, nu este real si ar trebui individualizat pentru fiecare punct termic in parte. -Exista puncte termice vechi unde pierderile ajung si la 20%, asa cum exista si puncte termice mai noi unde pierderile se situeaza chiar sub nivelul de 4,4%. In aceste conditii, pierderile ar trebui calculate separat pe fiecare punct termic in parte-, a afirmat dl Gherdan. Amintim ca acest procent al pierderilor de 4,4% in reteaua de distributie a fost aprobat de ANRE la inceputul acestui an, pana la acel moment RADET luand in calcul pierderi de numai 1,7%.
Probleme pierderilor se ridica si in cazul facturarii consumului de apa calda, in cazul caruia nu se ia in considerare un procent al pierderilor. -La facturarea apei calde de consum se pastreaza aceeasi metoda prin care furnizorul este motivat sa prefere pierderile pe reteaua de distributie, acestea fiind considerate in continuare marfa ce ajunge la consumatorul final, fiind deci facturata-, a precizat reprezentantul FAPR. Cu alte cuvinte, consumatorii platesc ceea ce nu consuma.
Trebuie explicat ca consumatorii sunt avantajati de recunoasterea unui nivel al pierderilor pe retea cat mai ridicat, din cantitatile facturate scazandu-se acel procent de pierderi. De exemplu, in cazul pierderilor pe reteaua de distributie acceptate ca fiind 4,4% inseamna ca, fata de cantitatea de energie termica masurata in punctul termic, RADET poate factura la consumatorul final o cantitate mai mica cu procentul pierderilor.
Reprezentantii ANRE ne-au confirmat ca respectiva procedura a fost aprobata de Comitetul de Reglementare al Autoritatii, urmand ca in cursul zilei de ieri sa fi trecut si de Consiliul Consultativ. Alexandru Sandulescu, director in cadrul ANRE, ne-a explicat ca aceasta procedura este o reglementare-cadru ce contine regulile principale care trebuie respectate la stabilirea si facturarea consumurilor de energie termica. Tocmai din acest motiv, regulamentul nu prevede particularizari in ceea ce priveste procentul de pierderi, fiind vorba de o procedura valabila pentru toti furnizorii de energie termica. -Pe baza acestei reglementari, furnizorii vor intocmi proceduri proprii in functie de conditiile specifice in care isi desfasoara activitatea-, a explicat dl Sandulescu, precizand ca in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a regulamentului fiecare furnizor trebuie sa-si stabileasca propria procedura. Oficialul ANRE a mai aratat ca pentru aprobarea oricarui nivel al pierderilor intr-o retea de distributie a energiei termice trebuie sa existe un studiu realizat de o institutie credibila. Spre exemplu, in cazul RADET, pierderile de 4,45 au fost aprobate pe baza studiului facut de Institutul de Constructii Bucuresti. -Fiecare furnizor va trebui sa completeze un tabel in care sunt prevazute caracteristicile proprii. Pentru procentul de pierderi mentionat de fiecare furnizor trebuie specificat studiul ce a stat la baza acelei evaluari, institutia ce-a realizat si anul cand a fost facut-, spune dl Sandulescu.
Poveri pe umerii consumatorilor
Concluzia este clara. Consumatorii platesc fara doar si poate toate pierderile existente in reteaua de transport si distributie a agentului termic, indiferent de nivelul procentului de pierdere aprobat. In cazul RADET, pierderile pe toata reteaua transport si distributie reprezinta 18%, din care pe distributie numai 4,4%. Aceasta inseamna ca, din cantitatea de energie cumparata de la Termoelectrica, RADET factureaza la consumatorii finali numai 82%. Tarifele aprobate iau insa in calcul aceasta pierdere, asa ca ceea ce paltesc consumatorii acopera cantitatea de energie integrala furnizata de Termoelectrica. Grav este ca treptat, prin instalarea la o parte din consumatori a contoarelor de energie, povara pierderilor din retele revine unui numar din ce in ce mai mic de beneficiari, acestia fiind condamnati sa suporte ineficienta unui sistem depasit. Potrivit estimarilor FAPR, costurile de intretinere pentru locuintele necontorizate vor fi in aceasta iarna de 1,2 milioane de lei pentru o garsoniera si de 3,4 milioane pentru un apartament de patru camere in care locuiesc patru persoane. In cazul populatiei pentru care energia termica este asigurata de centralele externalizate din Termolectrica, situatia s-ar putea sa fie chiar mai dificila, deoarece in cazul acestora preturile de producere aprobate depases cu mult nivelul pretului national de referinta de 800.000 lei/Gcal. In acest caz, daca bugetul local este insuficient pentru asigurarea subventiilor, nu este exclus ca autoritatile locale sa impuna un pret la consumatorul final mai mare de 800.000 de lei/Gcal.