Scandalul monstruos pe care actualul presedinte al Federatiei Romane de Sah, Alexandru Crisan, un jucator fara palmares ajuns brusc la rangul de mare maestru international, l-a declansat in lumea sportului, soldat cu demisii ale unor personalitati din domeniu si o ancheta a organismului international de specialitate, pare sa fi reprezentat un semnal de alarma pentru cei care il considerau pe acesta un afacerist de mare succes. La loc de cinste pe lunga lista a ingrijoratilor este, bineinteles, statul, caruia Alexandru Crisan n-a ratat ocazia de a-i trage un tun de proportii. Personaj foarte apropiat de PSD, Crisan (cunoscatorii sustin ca, de fapt, -creierul- este tatal sau, pe care il cheama tot Alexandru, om cu state vechi de servicii in comertul ante *90) a inceput sa adulmece in 2001 firme scoase la privatizare de APAPS. Introdus la ministrul Musetescu, caruia i s-a spus -e baiat bun, de-ai nostri, Crisan cumpara de la stat, in toamna lui 2001, societatea brasoveana Hidromecanica, profilata, mai ales, pe fabricarea de pompe si compresoare, firma care nu mergea deloc rau. In acel an, compania inregistra o cifra de afaceri de 226 miliarde, avea datorii cu 60 de miliarde mai mult decat creantele, se afla insa pe profit si parcursese un ambitios program de restructurare a personalului.
Deficitul putea fi lesne acoperit numai din stocurile existente in depozite (principiu asupra caruia vom reveni intr-un alt articol, deoarece reprezinta un adevarat modus operandi), ca sa nu mai vorbim despre spatiul urias pe care firma se intinde intr-o zona bine cotata a Brasovului (inchirierea ulterioara a acestuia fiind o metoda brevetata de Sorin Beraru), asa ca firma familiei Crisan, Alexander Co SRL, din Brasov, a oferit APAPS 88,4 miliarde de lei pentru 50,97% din actiuni. Contractul, semnat la 22.10.2001, prevedea clauze privind volumul investitiilor tehnologice (patru milioane de dolari) si de mediu (1,35 milioane de dolari). Insa acestea promit sa devina o frumoasa iluzie, din moment ce, dupa prima plata, de 35 de miliarde, Crisan & Co. nu a mai achitat nimic! Astfel, la ora actuala, Alexander datoreaza APAPS 26,5 miliarde, reprezentand restante din contract, 2,8 miliarde cu titlu de penalitati si peste sapte miliarde insumand dobanda restanta calculata in functie de inflatie.
De notat ca aceasta datorie de peste un milion de dolari a fost acumulata in conditiile in care, beneficiind de inalte proptele PSD, Crisanii au obtinut numeroase inlesniri. Este vorba despre numeroase acte aditionale prin care dobandisera decalarea termenului de plata a pretului din contract, decalarea scadentei pentru inceperea investitiilor tehnologice si de mediu sau decalarea platii dividendelor restante. Surse de la varful APAPS sustin ca in clipa de fata institutia nu mai este dispusa sa acorde vreo concesie firmei lui Alexandru Crisan, acesta aflandu-se in conflict deschis pe tema debitelor restante cu ministrul Musetescu.
Racirea relatiilor dintre cei doi a avut un efect imediat: lui Crisan i-a fost retezat brutal visul de a pune mana pe o alta ravnita intreprindere brasoveana, Rulmentul, oferta sa fiind respinsa din start. Desi a facut lobyy la mai multi vicepresedinti PSD, plangandu-se ca este persecutat de seful APAPS, protectorii lui Crisan au fost nevoiti sa-si inghita cuvintele cand Ovidiu Musetescu le-a prezentat situatia datoriilor firmei Alexander din contractul de vanzare-cumparare al Hidromecanica.
Interesant este ca Crisan & Crisan nu dau nici un semn ca ar dori sa-si achite restantele catre APAPS. Strategia lor pleaca de la premisa ca dupa summit-ul NATO de la Praga, Ovidiu Musetescu se va numara, cu siguranta, printre ministrii remaniati, conexiunile lor din conducerea PSD asigurandu-i ca inlocuitorul acestuia, oricine ar fi el, va manifesta maxima maleabilitate in privinta unui nou grafic de decalare a platilor in cazul Hidromecanica si va reconsidera atitudinea APAPS in privinta preluarii Rulmentul, intreprindere devenita miza unui aprins duel politic in subteranele partidului de guvernamant, de catre o firma a grupului Alexander.
Intr-un numar viitor vom reveni cu detalii picante despre planul minutios pus la cale de cei doi Crisani pentru preluarea fabricii Rulmentul, operatiune de anvergura ce implica folosirea liderilor sindicali si impunerea unor oameni de incredere in structura Guvernului cu ocazia apropiatei remanieri.
Pana atunci insa, sa precizam ca desi afacerile familiei Crisan sunt cunoscute ca fiind concentrate in zona Brasovului, adevaratul rezervor al grupului tinde sa fie reprezentat de SC Urex Rovinari SA, al carei profil de activitate il reprezinta -constructii metalice si reparatii utilaje si componente-, companie in care regasim, practic, intreaga familie Crisan, dar unde -sahistul- detine 99,99% din actiuni. Cumparata de Alexandru Crisan (ca persoana fizica, cu trei miliarde de lei) de la fostul FPS in iunie 1999, firma a -capusat- din greu Compania Nationala a Lignitului, cu care a avut contracte pentru repararea utilajului minier, reusind performanta ca, in 2001, cu O (zero!) angajati sa aiba o cifra de afaceri de 400 de miliarde si sa obtina un profit de 45 miliarde! Altfel spus, Crisan a fost un model de inspiratie pentru actualul prefect de Hunedoara, Aurel Serafinceanu, care a transformat -tepuirea- companiilor miniere intr-o adevarata arta…