Senatorii si deputatii din comisiile de cultura ale celor doua Camere i-ar putea audia, miercurea viitoare, pe candidatii desemnati de grupurile parlamentare pentru a ocupa locurile vacante din CNA, unul dintre acestia fiind Dan Diaconescu, propus de PRM pentru un mandat de membru plin.
Senatori din Comisia de cultura, atat din partidul majoritar, cat si din Opozitie, se abtin sa faca aprecieri asupra deciziei PRM de a-l nominaliza pe controversatul om de televiziune, ale carui emisiuni au atras suspendarea de catre CNA a licentei de emisie a postului OTV, aratand ca fiecare grup parlamentar are dreptul sa-si aleaga reprezentantii pe care ii doreste.
-Propunerea oricarui grup parlamentar este o chestiune de optiune proprie si, fireste, mizand din perspectiva proprie pe o anumita politica audiovizuala pe care ar putea-o sustine, in mod logic, fiecare are posibilitatea sa faca propuneri pentru locurile libere-, spune senatorul PSD Grigore Zanc, vicepresedintele Comisiei de cultura.
Si liberalul Radu F. Alexandru considera -neavenit- orice fel de comentariu pe tema propunerii PRM, un grup parlamentar fiind liber, in opinia sa, sa-si aleaga reprezentantii dupa propriile criterii.
In ceea ce priveste disponibilitatea lui Dan Diaconescu de a accepta o asemenea oferta, Radu F. Alexandru apreciaza ca acest lucru il face sa se indoiasca de faptul ca acesta -isi cunoaste foarte bine interesul-.
Audieri -fara prejudecati-
In sedinta comisiilor de cultura, vor fi audiati toti candidatii si se vor face recomandari plenului, fiind vorba, in principiu, de doua locuri, a afirmat Grigore Zanc.
Discutiile cu candidatii se vor purta -fara prejudecati-, doar ca, in acest caz, grupurile parlamentare, respectiv liderii de grupuri, trebuie sa tina cont de unele prevederi ale Legii audiovizualului, a adaugat el.
Actul normativ stipuleaza incompatibilitatea intre calitatea de membru al CNA si cea de realizator TV sau actionar la un post de televiziune si, presupunand ca Dan Diaconescu va fi acceptat de comisii si de plen, el trebuie sa-si dea demisia de la OTV, chiar daca acum postul nu functioneaza, pentru a nu intra in incompatibilitate de functii.
-In discutiile pentru un asemenea post intervine si evaluarea modului in care cel in cauza se raporteaza la prevederile legii si, din aceasta perspectiva, ar putea exista eventuale retineri sau observatii cu privire la o anumita tentatie a excederii prevederilor legale sau a iesirii din cadrul prevederilor legale-, a mai spus Zanc.
El a adaugat ca, din acest punct de vedere, opiniile pot fi -cu atat mai severe-, cu cat, in momentul in care un candidat este votat si devine membru al CNA, el nu mai reprezinta nici formatiunea care l-a propus, nici institutia care l-a votat, ci exclusiv legea si interesele consumatorilor de programe, o asemenea responsabilitate implicand un foarte mare grad de obiectivitate in evaluarea activitatii din domeniul audiovizualului.