Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au declansat ieri, umarirea penala in-rem in dosarul privind legalitatea contractului de privatizare a combinatului producator de aluminiu Alro Slatina. Anchetatorii vor verifica anumite fapte asimilate infractiunilor de coruptie comise in timpul privatizatii Alro – considerata la momentul tranzactiei -o perla a coroanei-.
Potrivit biroului de presa al DNA, -la data de 15 decembrie 2006, procurorii DNA au inceput urmarirea penala in-rem pentru fapte asimilate infractiunilor de coruptie si anume infractiunea prevazuta de Articolul 10 litera a din Legea 78/2000-. Potrivit Articolului 10, litera a al Legii 78, -infractiunea este pedepsita cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi – daca in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite – s-au stabilit, cu intentie, valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare sau cu ocazia unei tranzactii comerciale ori a bunurilor apartinand autoritatilor publice sau institutiilor publice, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestora, comisa de cei care au atributii de conducere, de administrare sau de gestionare-. Concret, procurorii sustin ca au indicii potrivit carora anumite persoane ar fi diminuat cu buna stiinta valoarea actiunilor de la Alro Slatina.
Privatizare cu cantec, de la Musetescu
In prezent, combinatul de aluminiu de la Slatina se afla in proprietatea grupului Marco International (n.r. – o casa de comert cu sediul in New York si in spatele careia se afla controversatul afacerist rus Vitali Matsitski) care a devenit actionar majoritar in anul 2002, cand a achizitionat de la fosta Autoritate pentru Privatizare si Administrare a Participatiunilor Statului (APAPS), un pachet de 10% din actiuni la societatea considerata o -perla a coroanei-. Contractul a fost semnat de presedintele de atunci al Autoritatii, Ovidiu Musetescu. Potrivit anchetatorilor, APAPS a vandut pachetul reprezentand 10% din actiuni pentru 11,4 milioane de dolari, iar participatia Marco a urcat la 51%. Anterior, Marco investise aproximativ 50 de milioane de dolari pentru cumpararea la Bursa de Valori a peste 40% din capitalul Alro. In timp, Marco Industries si-a majorat participatia, si acum sustine ca detine controlul asupra a 85,2% din actiunile producatorului de aluminiu.
Tranzactie contestata
Operatiunea de crestere a participatiei la 85,2% a fost insa contestata in instanta de catre AVAS care a dat in judecata compania controlata de rusul Matsitski, la sfarsitul lunii iulie a anului trecut, solicitand anularea deciziei actionarilor de majorare a capitalului social. In 19 octombrie 2005, cererea AVAS-ului a fost anulata prin sentinta Tribunalului Olt, pe motiv ca n-ar fi fost timbrata. Ulterior, AVAS a facut apel acesta fiind admis de Curtea de Apel Craiova care a dispus, in luna ianuarie 2006, rejudecarea cauzei de catre Tribunalul Olt. Asa cum era de asteptat, in luna februarie a.c., Alro a declarat recurs impotriva deciziei Curtii de Apel Craiova, dar cererea a fost respinsa. In 28 iunie a.c., AVAS si-a transferat calitatea procesuala la Fondul Proprietatea.
AVAS s-a considerat prejudiciata
La 23 iunie 2005, actionarii Alro au aprobat majorarea capitalului social al companiei cu peste 183 de milioane de lei, de la 211,1 milioane lei la 394,8 milioane lei, prin emiterea a 367,4 milioane de actiuni la un pret de 0,50 lei (5.000 lei vechi) pe titlu. Motivele cererii AVAS de anulare a deciziei sus-amintite s-au referit in principal la valoarea actiunilor suplimentare emise si oferite spre subscriere. Institutia s-a considerat prejudiciata prin prisma prevederilor legale care ii interzic sa-si mareasca participatiile la societatile privatizate. Potrivit deciziei de majore de capital, cea mai mare parte a actiunilor (279,6 milioane de titluri) a fost subscrisa de actionarul majoritar, grupul olandez Marco Industries care si-a marit astfel, de la 76,08% la 85,26%, participatia la capitalul Alro.