Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale ii avertizeaza pe romanii care si-au parasit locurile de munca de pe teritoriul Israelului, incalcand astfel prevederile contractelor incheiate cu antreprenorii, ca nu vor mai pleca la lucru in strainatate prin Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca.
OMFM a fost sesizat de catre Asociatia Antreprenorilor si Constructorilor din Israel cu privire la parasirea locurilor de munca de catre mai multi romani ale caror dosare au fost procesate de Oficiu, in baza protocolului incheiat cu AACI in scopul limitarii si prevenirii medierii ilegale de forta de munca.
Incalcarea angajamentelor contractuale si mai ales parasirea locului de munca prejudiciaza atat imaginea Romaniei, cat si a muncitorului roman si creeaza o problema cu alte state care ii va trata pe cei care intra in aceasta categorie ca migranti ilegali. Totodata, vor fi reduse sansele lucratorilor romani de a mai obtine alte contracte de munca.
Fiecarei persoane care obtine un loc de munca in strainatate prin OMFM i se aduc la cunostinta drepturile si obligatiile care ii revin prin respectivul contract. Astfel, la semnarea contractelor de munca pentru care au primit viza de lucru, muncitorii s-au angajat sa respecte normele de conduita civila si legile statului Israel, sa nu paraseasca locul de munca, conditii pe care le-au incalcat cu buna stiinta.
Prin protocolul incheiat intre cele doua institutii a fost instituita obligatia ca lucratorii romani care urmau sa lucreze la un antreprenor israelian, membru al AACI, sa fie introdusi in banca de date a OMFM pentru a le putea fi monitorizata activitatea, sa le fie asigurate drepturi comparabile cu cele ale lucratorilor israelieni care lucreaza in constructii si infrastructura, drepturi de protectie sociala pe teritoriul celor doua tari.
O alta situatie neplacuta a fost inregistrata, in urma cu cateva zile, cand trei muncitori plecati in Spania i-au cerut patronului firmei de constructii, chiar in ziua sosirii lor, sa-i cazeze gratuit si o remuneratie de 24 de euro pe ora, desi contractul de munca prevedea alte conditii. La interventia OMFM si a Ambasadei Spaniei in Romania, cei trei au inteles ca nu il pot insela pe angajatorul spaniol. Comportamentul respectivilor muncitori atrage dupa sine imposibilitatea ca, pe viitor, sa mai obtina un nou contract de munca prin OMFM.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane