Home Social Scolile si Consiliile locale, in fata primului examen cu grad maxim de...

Scolile si Consiliile locale, in fata primului examen cu grad maxim de dificultate: frigul

DISTRIBUIŢI

Din lipsa de preocupare a administratiilor locale, peste 500 de scoli din tara inca nu beneficiaza de caldura. La 251 dintre acestea, revizia sistemelor de incalzire inca nu este gata si alte 288 nu dispun nici la aceasta ora de combustibilul necesar incalzirii. In momentul de fata, doar 67% din cele 17.999 de institutii de invatamant preuniversitar au reusit sa-si rezolve in totalitate problema incalzirii, in timp ce un sfert au rezolvat-o partial, respectiv peste 4.500 de scoli dispun de oarecare cantitati de combustibil, dar insuficiente pentru a asigura o iarna educationala satisfacatoare. In aceste conditii, sute de elevi au contractat raceli, altii refuzand chiar sa mai calce pe la scoala de frica imbolnavirii.

Situatia prezentata de Ministerul Educatiei si Cercetarii provine de la doar 33 de inspectorate judetene, situatia completa la nivel national urmand a fi cunoscuta la sfarsitul acestei saptamani.

Insa interventiile MEC se dovedesc neputincioase in fata indolentei primariilor, care au provocat disfunctionalitati in sistem prin lipsa alocarii fondurilor si neachitarea facturilor restante, n-au asigurat mijloacele pentru transportul combustibilului si s-au implicat prea tarziu in revizia centralelor termice. Este drept, la problemele generate de consiliile locale se adauga starea precara a unor drumuri din zonele rurale.

Unii primari si-au permis chiar sa deturneze fondurile alocate scolilor, achizitionand birotica de ultima ora pentru sediile administrative pe care le ocupa. Altii au lasat de izbeliste reparatiile demarate inca din vara, multe institutii de invatamant preuniversitar ducand lipsa – chiar si in prezent – de apa si canalizare.

Nici vechimea constructiilor nu trebuie uitata, 40% din totalul cladirilor destinate invatamantului fiind construite pana in anii *50.

Scoala incalzita la… copiator si imprimanta!

Primarul unei localitati aradene este acuzat ca a folosit mai mult de jumatate din banii destinati reparatiilor la scoala din comuna pentru a-si cumpara un copiator si o imprimanta pentru birou.

Conducerea scolii din localitatea Ususau sustine ca elevii sunt nevoiti sa suporte frigul din clase, scoala neavand bani nici de lemne, in timp ce primarul comunei a cheltuit 30 milioane de lei din banii alocati scolii pentru a-si dota biroul cu xerox si imprimanta .

-Au fost alocate 50 milioane de lei pentru reparatii, dar se pare ca sumele nu au fost bine gospodarite. Am descoperit ca, din acesti bani, primarul a cumparat un xerox si o imprimanta, care au costat 30 milioane de lei si care nici macar nu functioneaza bine-, a declarat Corneliu Crisan, inspector scolar in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Arad.

Elevii spun, la randul lor, ca nici abonamentul de autobuz nu li s-a mai decontat de mai bine de un an, iar conditiile din scoala sunt sub orice critica.

Pe de alta parte, in urma unui control, inspectorii de sanatate publica din Arad au amendat conducerea scolii pentru conditiile insalubre in care se afla unitatea de invatamant si au amenintat ca vor inchide scoala daca situatia nu se remediaza in scurt timp.

Sute de elevi, bolnavi din cauza lipsei de caldura

Aproximativ 300 de copii din scolile bacauane s-au imbolnavit, in ultima saptamana, din cauza frigului din unitatile de invatamant care nu primesc, inca, energie termica. Medicii pediatri afirma ca majoritatea copiilor internati cu boli de sezon, cauzate de expunerea prelungita la frig, provin din colectivitati scolare, in mijlocul carora boala se propaga cu repeziciune.

Desi temperatura exterioara a coborat sub 10 grade, in nici una din scolile bacauane nu s-a furnizat energie termica. Scoala Prestari Servicii si Scoala -Dimitrie Leonida- vor fi dotate cu centrale proprii, dar de la inceputul lunii decembrie. Medicii se asteapta ca, pana atunci, sa creasca numarul imbolnavirilor.

In Cluj, situatia este ceva mai buna

Aproximativ 10% din scolile din Cluj-Napoca au centrale termice proprii, a declarat, la inceputul acestei saptamani, seful Biroului tehnic pentru scoli si gradinite din cadrul Primariei clujene, Laszlo Szigeti. Conform acestuia, valoarea lucrarilor efectuate in acest an pentru pregatirea scolilor pentru iarna a depasit 12 miliarde de lei, acestea vizand reparatia si intretinerea sistemelor de incalzire – circa 4,5 miliarde de lei, reabilitarea fondului termic existent – aproximativ 6,1 miliarde de lei, interventiile cu caracter de urgenta – 800 milioane de lei si efectuarea probelor tehnice – 750 milioane de lei.

Reprezentantii municipalitatii au precizat ca la nivelul orasului exista, in prezent, o singura scoala care ridica probleme din punctul de vedere al asigurarii agentului termic. Astfel, Grupul Scolar de Material Rulant a fost afectat, potrivit lui Laszlo Szigeti, de decizia adoptata de conducerea societatii Remarul SA cu privire la sistarea furnizarii agentului termic -din motive de reorganizare si eficienta-. Scoala va fi incalzita, in aceste conditii, cu ajutorul unui cazan, un alt utilaj similar urmand sa fie instalat pentru incalzirea apei menajere. De asemenea, cladirea scolii va fi supusa unor lucrari de refacere a izolatiei conductelor termice.

Ministerul Educatiei confirma dezinteresul edililor

Peste 90% din scoli si-au asigurat macar in parte incalzirea pe timpul iernii, celelalte urmand sa-si rezolve in cel mai scurt timp problemele legate de sistemul de termoficare sau de rezervele de combustibil, informeaza Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Potrivit MEC, din informarile trimise ministerului de 33 dintre inspectoratele scolare, rezulta ca 2,5% din cele aproape 18.999 de scoli mai au de rezolvat o serie de probleme pentru a avea caldura la iarna. In aceste cazuri, fie nu au fost finalizate reparatiile la reteaua de termoficare (251 de unitati), fie nu a fost inca procurat combustibilul (288 de scoli).

Totodata, 67,5% din scoli (12.836 din 18.999) si-au procurat integral combustibilul pentru la iarna, in timp ce alte 23% (4.551 de unitati scolare) s-au aprovizionat partial cu combustibil.

Aceste disfunctionalitati au fost provocate de lipsa alocarii fondurilor de catre consiliile locale si de neachitarea facturilor restante, lipsa mijloacelor de transport, starea precara a unor drumuri din zonele rurale si de intarzieri in revizia centralelor termice apartinand autoritatilor locale.

Masurile care vor fi luate in perioada imediat urmatoare vor consta in interventii pe langa consiliile locale pentru alocarea sumelor necesare aprovizionarii cu combustibil, pentru reesalonarea datoriilor si pentru urgentarea finalizarii lucrarilor de revizie a sistemelor de incalzire, mai precizeaza MEC.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.