Home Economic-Financiar ASF explică situația Pilonului II de pensii

ASF explică situația Pilonului II de pensii

DISTRIBUIŢI

‘În Registrul participantilor din sistemul pensiilor administrate privat, Pilonul II, gestionat de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), sunt înscrisi toti participantii care au aderat la un fond de pensii administrat privat sau au fost repartizati aleatoriu si îndeplinesc conditiile impuse de lege (nu au împlinit vârsta de 45 de ani si se afla în evidentele CNPP ca platitori de contributii de asigurari sociale, cu mentiunea ca pentru persoanele cu vârsta de pâna în 35 de ani aderarea este obligatorie, iar pentru cele cu vârsta cuprinsa între 35 si 45 de ani aderarea este facultativa). Astfel, Registrul participantilor, unde în luna decembrie 2015 erau înscrisi 6,56 milioane de participanti, cuprinde toti participantii din sistem, înscrisi începând din luna septembrie 2007, momentul declansarii aderarii initiale la Pilonul II si pâna în prezent. În ceea ce priveste distributia pe vârsta, raportul participantilor din Registru cu vârsta de pâna la 35 de ani comparativ cu cei cu vârsta de peste 35 de ani era de 49% la 51%, la 31 decembrie 2015.

În luna decembrie 2015, numarul participantilor cu contributii virate de catre angajatori în luna de calcul în Pilonul II a fost de 3,94 milioane, reprezentând 60,10% din total participanti înregistrati în Registrul participantilor. Comparativ cu decembrie 2014, numarul acestora a crescut cu 3,85%.

Numarul participantilor cu contributii virate de catre angajatori fluctueaza luna de luna în functie de numarul efectivului de angajati pe economie. Astfel, potrivit datelor INS, publicate în Buletinul statistic lunar — decembrie 2015, efectivul salariatilor în decembrie 2015 era de 4,57 milioane persoane, cu o crestere de aproximativ 3% comparativ cu decembrie 2014.

Virarea contributiilor în luna de calcul este determinata si de situatia fiecarui participant, respectiv daca are sau nu în ultima perioada un loc de munca. Astfel, în decembrie 2015, potrivit datelor INS, publicate în Buletinul statistic lunar — decembrie 2015, numarul estimat de someri (conform definitiei internationale a Biroului International al Muncii — BIM) a fost de 0,63 milioane persoane, în crestere cu aproximativ 3% comparativ cu decembrie 2014.

De asemenea, prezenta sau lipsa contributiilor pentru un participant este determinata si de factori cum ar fi:

  angajatorii nu au platit pentru o perioada mai lunga de timp contributiile de asigurari sociale si/sau nu au depus, lunar, catre institutia de evidenta declaratiile nominale privind plata contribu?iei de asigurari (CAS);

  persoanele lucreaza ‘la negru’, iar angajatorul, aflat în ilegalitate, nu plateste CAS-ul corespunzator salariilor.

Potrivit reglementarilor care guverneaza pensiile administrate privat, daca un fond de pensii nu primeste contributiile în termenul legal, administratorul întreprinde demersurile necesare pentru remedierea situatiei si înstiinteaza institutia de evidenta — CNPP. De asemenea, în cazul în care contributiile datorate fondului de pensii administrate privat nu sunt achitate la termen se platesc penalitati de întârziere de catre persoana raspunzatoare de neplata la termen (în cuantum egal cu al celor stabilite pentru neplata obligatiilor bugetare). Mai mult, institutia de colectare, CNPP, poate proceda la aplicarea modalitatilor de executare silita si a celorlalte modalitati de stingere a debitelor (conform dispozitiilor legale privind colectarea creantelor bugetare). Penalitatile de întârziere aferente se vireaza în contul individual al participantului, în termen de doua zile lucratoare de la data achitarii lor si asupra lor nu se datoreaza comisionul de administrare dedus din contributiile platite’.

Serviciul Comunicare

Autoritatea de Supraveghere Financiara

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.