Home Social Tinerii recunosc că dau bani pentru rezolvarea unor probleme

Tinerii recunosc că dau bani pentru rezolvarea unor probleme

DISTRIBUIŢI

Tinerii români nu au cunoștințe clare despre ce înseamnă corupția și nu fac diferența între corupția mică și mare, dar cei mai mulți dintre ei recunosc că au dat bani sau cadouri pentru a-și rezolva mai repede anumite probleme, rezultă dintr-un sondaj la care au participat 1.300 de tineri.
Elevii și profesorii din 70 de licee din București vor fi informați și stimulați să se implice în acțiuni de anticorupție, în cadrul proiectului „Tinerii împotriva corupției“ lansat, marți, de Inspectoratul școlar al Municipiului București, Direcția Generală Anticorupție și Asociația „Pro Democrația“.
În cadrul proiectului a fost realizat un sondaj care a vizat 1.300 de tineri cu vârsta între 16 și 26 de ani, din municipiile București, Timișoara, Cluj-Napoca, Buzău și Focșani.
Rezultatele sondajului indică faptul că 24% dintre tineri definesc corupția prin „șpagă“ sau „mită“, 13% prin „abatere de la lege“ și 11% prin „act rău, dăunător, imoral“.
Totodată, potrivit rezultatelor sondajului, „24% dintre tineri pun semn de egalitate între corupție și șpagă, 40% nu știu să dea exemple concrete de «corupție mare», 32% nu știu ce este «corupția mic㻓.
Rugați să dea exemple de cazuri de corupție, 21% au răspuns generic „darea și luarea de mită“, 15% au menționat „conducerea, puterea, guvernul sau parlamentarii“, 13% au menționat „șpaga la poliție“ și 12% sistemul sanitar.
De asemenea, 37% dintre persoanele intervievate au definit corupția „mare“ ca fiind corupția la nivel înalt, făcând referire la politicieni, oamenii aflați la conducerea țării, iar 10% cred că aceasta are legătură cu sume foarte mari de bani.
Nouă la sută dintre participanții la sondaj au afirmat că se vorbește de „mica corupție“ atunci când aceasta are loc la nivel local, iar șapte la sută cred că este vorba de situații în care sunt vehiculate sume mici de bani.

Bani la școală și spital

Mai mult de jumătate dintre respondenți susțin că au fost nevoiți să dea o sumă de bani sau un cadou pentru a le fi rezolvată o problemă în spital, 26% în liceu, 21% în școala generală, 19% la poliția rutieră și 15% la universitate.
Majoritatea celor care afirmă că au dat bani sau cadouri pentru a le fi rezolvată o problemă recunosc că au făcut acest lucru din proprie inițiativă, fără a aștepta să li se ceară.
„54% dintre tineri recunosc că au dat șpagă, în special la medici, iar 42% au dat bani sau cadouri fără a li se cere acest lucru și doar zece la sută pentru că li s-a cerut“, rezultă din centralizarea răspunsurilor.
Totodată, 86% dintre tinerii care au participat la sondaj au afirmat că lor sau părinților lor li s-a cerut să dea bani pentru a contribui la fondul clasei sau al școlii, 61% au dat bani pentru cadouri sau mici atenții destinate cadrelor didactice pentru ca acestea să aibă o atitudine binevoitoare, 59% pentru a asigura protocolul pentru cadrele didactice care supravegheau anumite examene, iar 29% au plătit meditații la un anumit profesor întrucât acesta solicitase acest lucru.
În opinia tinerilor, corupția poate fi „bună“ atunci când ușurează lucrurile la medic sau când ajută la obținerea mai rapidă a unor lucruri sau servicii.
Pentru reducerea corupției, 17% dintre tineri cred că ar trebui, prin educație, schimbate mentalitățile, 15% că ar trebui schimbată clasa politică, iar 13% că ar trebui înăsprite pedepsele.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.