Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical este un ONG constituit dintr-o mişcare spontană pe Facebook, la care au participat în jur de 30.000 de cadre medicale şi membri ai societăţii civile din toată ţara. Alianţa Medicilor militează pentru o creştere a finanţării sistemului medical, împotriva managementului defectuos al sistemului medical si promovează eforturile deosebite, chiar eroice, ale corpului medical.
La zece zile de la Cazul Colectiv, cu curaj, Alianța Medicilor a emis un comunicat în care protesta public față de modul în care era gestionată criza. Explicând că
„în primul rând noi ca stat nu avem condiții de a trata marii pacienți arși și nu am avut niciodată. Nu avem dotări, camere sterile, unități de arși. Nu suntem pregătiți cu personal și nu înțelegem de ce nu s-a detașat personal de la unitățile spitalicești din România pentru a suplini deficitul din București. Iar dacă ne cunoaștem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipă din străinătate? Dotările nu se rezumă doar la materiale sanitare, e nevoie de condiții aseptice ridicate pe care, din păcate, nici un spital public din România nu le are. Transferurile pacienților s-au facut doar la insistența ONG-urilor din România care au pus presiune pe Ministerul Sănătății și pe managementul spitalelor. Nu a existat niciun fel de intenție din partea guvernanților de a transfera pacienții sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societății civile, a cetățenilor români din diaspora.Protestăm public împotriva ministrului demisionar – Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan – care din motive necunoscute nouă au încercat să mușamalizeze situația reală si competența noastră ca țară.”
După acest comunicat, moștenitorul lui Astărăstoae ce conduce Colegiul Medicilor și, în mod abuziv, va continua să îl conducă după ce a trucat alegerile, detalii AICI, a înfierat Alianța Medicilor care, în opinia acestui Gheorghe Borcean a emis niște „alegații nejustificate” specificând că „rezultatele muncii medicilor sunt evaluate, judecate, eventual contestate de către beneficiarii lor — pacienții și familiile acestora, în nici un caz de către alți medici. În opinia noastră, acest mod de adresare și de judecată a performanțelor profesionale ale colegilor este cel puțin neavenit.”
Dar ce să vezi acum? Acest lingău din fruntea Colegiului Medicilor (lingău al mahărilor din Sănătate, nicidecum al medicilor) este contrazis vehement de raportul Corpului de Control al premierului Cioloș care a analizat tragedia de la Colectiv și a constatat că politicienii „atacați nejustificat” după cum spunea Borcean în numele Colegiului Medicilor nu și-au făcut datoria iar „mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene nu a fost activat de către Statul roman, deși acesta era aplicabil”. Totodată s-a constatat că la spitalele unde au fost internate victimele nu existau planurile albe de asistență în situații de urgență, la care se adaugă nefuncționarea la capacitate a Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București (Floreasca) și a raportărilor contradictorii atât în privința numărului de victime internate cât și în privința infecțiilor nosocomiale. Detalii AICI.
În mod firesc, un om cu bun-simț ar fi demisionat imediat din funcția de Președinte al Colegiului Medicilor. N-ai să vezi, astăzi Borcean a prezidat mândru de el bilanțul Colegiului Medicilor unde a participat însuși ministrul Achimaș care s-a integrat imediat printre lingăi. Tare îî mai place când aude domule ministru în sus, domnule ministru în jos.
CITEȘTE ȘI Alegerile trucate de la Colegiul Medicilor ajung pe masa procurorilor