Când am scris în urmă cu două luni că o fostă vânzătoare de aprozar, intrată în politica mare după ce amantul său, fost milițian i-a cedat locul pe liste ne-a dăruit cea mai dură lege anti-fumat din UE, deputata PSD Aurelia Cristea, căci despre ea este vorba, mi-a reproșat că sunt un imbecil și că nu o apreciez pentru faptul că deși atunci când tinerii de vârsta ei treceau în clasa a XIIa, ea a rămas gravidă și nu a mai putut să urmeze școala, făcând la bătrânețe o facultate și un masterat la Bioterra. Cristea mi-a scris că ar trebui să o apreciez pentru că „și-a depășit propriile limite”. După cum dovedește aproape în fiecare zi, limitele ei erau submediocre. Faptul că a reușit să ajungă mediocră nu ne interesează! Dar să revenim la legea pe care a conceput-o Cristea care, pe lângă că nu ține minte anumite cuvinte după cum relata corespondentul ziarului Gândul (vezi AICI) și-a trecut în fals în CV că a fost profesor asociat la Universitatea Babeș-Bolyai, fapt dezmințit de UBB. (detalii AICI)
Atenție! Dacă nu aveți în mașina de serviciu semnul internațional cu țigara tăiată și scris ”FUMATUL INTERZIS”, firma va fi amendată cu 5000 de lei! Nu are importanță dacă vreun pasager sau șoferul fumează înăuntru.(„Art. 5. – Persoanele responsabile din instituţiile şi unităţile care administrează spaţiile menţionate la art. 2 lit. m), n), n^1) şi n^2) vor elabora şi vor pune în aplicare regulamente interne pentru aplicarea art. 3 alin. (1) şi (1^1), inclusiv prin prevederea încălcării ca abatere disciplinară gravă şi marcarea spaţiilor menţionate cu indicatoare prin care să se indice «Fumatul interzis» şi folosirea simbolului internaţional, respectiv ţigareta barată de o linie transversală.”
Nu se fumează în mașina de serviciu nici când aceasta staționează!
În loc să interzică fumatul în mașinile unde se află copii (dacă ai mașină pe persoană fizică poți fuma cu copiii înăuntru și cu geamurile închise, oricât), madama asta a interzis oricărui angajat să fumeze singur în mașina de serviciu. Mare inepție!
Așadar legea anti-fumat, 15/2016, prevede victorios la Articolul 2: „În sensul prezentei legi, prin:
n) spaţiu închis de la locul de muncă se înţelege orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare” („loc de muncă – locul destinat sa cuprindă posturi de lucru, situat în clădirile întreprinderii şi/sau unităţii, inclusiv orice alt loc din aria întreprinderii şi/sau unităţii la care lucrătorul are acces în cadrul desfăşurării activităţii”, definiția din Legea 319/2006, n.r.).
Așadar mașina de serviciu este un spațiu închis de la locul de muncă, lucru confirmat și prin Ghidul privind implementarea Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun emis de Guvern unde scrie că în mașina de serviciu nu se fumează.
Prin articolul 3 aliniatul (1) „Se interzice fumatul în toate (…) spaţiile închise de la locul de muncă,” (…)
Dacă fumați în mașina de serviciu cădeți sub incidența art.5 din legea 15/2016 care prevede că încălcarea art. 3 alin. (1) constituie abatere disciplinară gravă iar conform Codului Muncii, articolul Art. 61., „angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava”.
Așadar îți aprinzi o țigară în mașina de serviciu și te oprește poliția? Ești ca și concediat: polițistul te amendează pe tine între 100 și 500 lei dar și firma (cu 5000, 10.000 sau 15.000 de lei) pe numele căreia e mașina și astfel angajatorul află că ai săvârșit abaterea disciplinară gravă de a fuma. Și, chiar dacă scrie că angajatorul „poate”, dacă „închide ochii” la tine va fi acuzat de discriminare când îl va concedia pe alt angajat pentru altă abatere disciplinară gravă cum ar fi cele enumerate în Curierul judiciar de Avocat Mihai Voicu, Partener ONV LAW:
„a) a utilizat documente false la angajare;
b) a sustras sau a favorizat sustragerea de obiecte apartinand Societatii sau celorlalti salariati;
c) a instrainat produse sustrase din Societate;
d) a refuzat nejustificat dispozitiile superiorilor sai sau i-a instigat pe altii in acest sens;
e) a pus in pericol prin acte deliberate sau prin imprudente majore securitatea Societatii, a colaboratorilor sai sau chiar pe a sa sau a provocat avarii;
f) s-a facut vinovat de acte de violenta sau insulte la adresa colegilor sau a conducatorilor;
g) a provocat pagube Societatii;
h) a dezvaluit informatii confidentiale privind Societatea, iar prin fapta sa a adus sau va aduce prejudicii acesteia;”
Așadar toate aceste abateri sunt la fel de grave ca și atunci când, singur fiind în mașina de serviciu îți aprinzi o țigară.
Ca să nu mai spunem că dacă ești o multinațională și ai trei angajați în preaviz care își aprind țigările în mașinile inscripționate chiar lângă un polițist, conform articolului 10, se închide multinaționala, cu mii de angajați rămași pe drumuri: „b) nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin. (1) se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere; săvârşirea unei noi contravenţii la această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.”
Nu-i așa că are anvergură fosta vânzătoare de aprozar ajunsă deputată? Am văzut-o râzând aiurea pe la diverse televiziuni spunând că legea e foarte bună și nimeni nu va avea de suferit. Deja presa a relatat despre cafenele care și-au închis porțile după ce au rămas fără clienți. Dar ce Și te întrebi totuși cui i-a folosit o lege atât de dură? Nimănui, în afară de producătorii țigărilor electronice care nu s-au interzis decât în mijloacele de transport în comun. Ca să vezi!