Dan Voiculescu, cunoscut mai nou sub numele de Felix, a mai avut o identitate conspirată de fosta Securitate: „Mircea“. Ieri, în cadrul procesului în care senatorul Dan Voiculescu a cerut încă o dată ca judecătorii instanței supreme să decidă că el nu a colaborat cu Securitatea ca poliție politică, reprezentanții CNSAS au adus dovezi zdrobitoare despre faptul că Felix este un turnător de rând. Potrivit documentelor CNSAS, Dan Voiculescu și-a început relația cu Securitatea în anul 1969, în calitate de translator de limbă germană, fiind recrutat de cei de la Inspectoratul de Securitate al Municipiului București. Ulterior, în anul 1970, a fost contactat de un ofițer din cadrul ISMB, „prilej cu care și-a dovedit disponibilitatea de a colabora, precum și calitățile în privința culegerii de informații“, se spune în actele depuse de CNSAS la dosar. Astfel, pentru prima dată, junele Dan Voiculescu devine „Mircea“ pentru lucrătorii Securității. Printre lucrurile uzuale pe care tânărul Dan Voiculescu, care răspundea atunci la numele de Mircea, le face pentru Securitate este să însoțească echipa de hochei pe gheață în câteva turnee în alte state ale Europei. Probabil că de atunci Dan Voiculescu spune tuturor celor care vor să-l asculte că „în tinerețe a jucat hochei“. În realitate, însă, viitorul Felix doar turna jucătorii despre relațiile pe care le aveau cu cetățeni din alte țări. Se pare însă că acest lucru nu i-a ieșit prea bine pentru că în martie 1971 cariera acestuia de „însoțitor – turnător“ al echipei de hochei pe gheață se încheie brusc. Direcția a III-a de atunci a renunțat la serviciile lui Mircea pe motiv că „este colaborator extern al CNEFS și nu vine des în contact cu cetățeni străini“. Probabil hocheiștii s-au prins repede cine era Voiculescu Dan – turnătorul Mircea, și l-au marginalizat. Insistent însă, acesta nu se lasă, își pregătește din nou intrarea ca turnător în Securitate, dar de data aceasta cu prețul vieții celor din familia sa.
Tu ești Mircea? Nu, eu sunt Felix!
Astfel, conform actelor din dosarul de la CNSAS, în iunie 1973 se propune recrutarea din nou ca informator a lui Dan Voiculescu. Cu ceva mai multă experiență de turnător, acesta începe într-un zel frenetic să toarne pe toată lumea, dar de data aceasta sub numele conspirativ de „Felix“. Printre cei care îi cad în plasă și sunt urmăriți se numără: „Vera“ – o vecină de stradă, „Goran“ – cetățean străin, cunoscut om de afaceri în România, dar și cei de la firma „Comex“. Bomboana pe colivă a fost pusă de Felix în momentul în care și-a turnat propria familie.
Felix, un agramat
Reporterii „Curentul“ au intrat în posesia declarației pe care Dan Voiculescu, între timp devenit doctor cu studii la universități de prestigiu și mare profesor la ASE, a scris-o și a semnat-o despre rudele sale. În text, acesta a scris, fără a respecta cea mai elementară regulă de gramatică a limbii române, „este fica“, în loc de „este fiica“, așa acum era corect.
Turnătoria se referea la felul în care au plecat din țară cele două verișoare de sânge ale lui Dan Voiculescu. În baza acestor probe și a altora aflate deja la dosar, judecătorii instanței supreme se vor pronunța în 3 martie dacă Mircea sau Felix, sau cel care se prezintă cu cartea de identitate drept Dan Voiculescu a făcut sau nu poliție politică. Deși nu și-a trimis niciun avocat la termenul de ieri, Voiculescu a trimis presei un comunicat intitulat pompos: „Dosarul CNSAS, doar un balon de săpun“. Sigur pe sine, ca atunci când îl amenință pe Băsescu la emisiunile lui domnu’ Gâdea, Felix se antepronunță în legătură cu verdictul judecătorilor precizând: „oricum tema este, în mare parte, tranșată. Curtea de Apel București, care a analizat pe fond întregul dosar, a respins, prin Decizia nr. 671/05.02.2010, toate acuzațiile la adresa mea, mai puțin faptul că i-am comunicat directorului întreprinderii de comerț exterior al cărei angajat eram că un cetățean austriac mă presa să fug din țară. Niciodată nu mi-am dorit să fug din țară și nu regret. În lumea asta sunt multe țări, dar o singură patrie. Este o poveste care, în mod evident, nu are nicio legătură cu Securitatea, un uriaș balon de săpun care s-a spart încă de la Decizia Curții de Apel București“. Rămâne de văzut însă ce vor decide și judecătorii de la Înalta Curte, care au la dispoziție două săptămâni pentru a se delecta cu notele de turnător ale lui Mircea, Felix…